Video Ce s-ar întâmpla dacă rușii ar arunca în aer barajul Kahovka, cu 18 milioane de metri cubi de apă. Ar fi un dezastru istoric
Rusia pune la cale unul dintre cele mai mari dezastre din istorie. Este avertismentul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care susţine că ruşii au minat unul dintre cele mai mari baraje din ţară şi se pregătesc să-l arunce în aer. 80 de localităţi ar fi inundate în numai două ore şi sute de mii de oameni ar fi în pericol. Mai optimist e preşedintele Turciei. Recep Erdogan spune că va vorbi săptămâna viitoare cu Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin ca să-i aducă la masa negocierilor.
Volodimir Zelenski susține că, din informaţiile pe care ucrainenii le au, ruşii ar fi minat deja barajul hidrocentralei Kakhovka. Vom fi în faţa unui dezastru istoric, spune Zelenski, care ar lăsa fără alimentare cu apă inclusiv peninsula Crimeea.
Barajul Kakhovka, cel pe care ruşii ar vrea să-l arunce în aer, este la 70 de kilometri de Herson, oraş ocupat acum de Rusia. Este, de fapt, parte a unei cascade de baraje, rezervoare şi centrale electrice construite pe râul Nipru.
Barajul Kakhovka ţine aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă şi deserveşte una din cele mai mari hidrocentrale ale Ucrainei
Foarte important, furnizează apa de răcire pentru cele şase reactoare ale Centralei Nucleare de la Zaporojie. În cazul în care rușii l-ar arunca în aer, cam 80 de localități ar fi inundate complet şi sute de mii de oameni ar fi în pericol. În plus, alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei ar fi şi ea la pământ. Un dezastru care ar avea un singur scop: oprirea, izolarea armatei ucrainene pe frontul din Herson, regiune pe care Putin a anexat-o ilegal luna trecută.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 240. NYT: Ucrainenii mai au la dispoziție 6 săptămâni pentru a elibera noi...
- Nou atac sub steag fals, pregătit de armata rusă. Ar plănui să arunce în aer un baraj important din Herson ca...
- Dezastru istoric dacă rușii aruncă în aer barajul Kakhovka: sute de mii de oameni ar fi afectați, valuri de 5...
Rusia neagă tot şi acuză la rândul ei că ucrainenii sunt cei care vor să lovească hidrocentrala, publicând inclusiv hărți cu posibilele inundații. Potrivit Kievului, ruşii vor redeschiderea frontului din nord, cu atacuri lansate de pe teritoriul Belarusului. Până atunci au continuat bombardamentele pe tot estul şi sudul Ucrainei.
Publicația The New York Times, care citează surse din serviciile americane de informații, susține că armata ucrainenă mai are la dispoziție șase săptămâni pentru a elibera noi teritorii. Din decembrie, vremea rece și terenul noroios vor obliga forțele ucrainene care luptă în sud și nord-estul țării să facă o pauză operațională lungă. Preşedintele turc Recep Erdogan speră însă ca ostilităţile să fie oprite chiar mai devreme. Le-a spus jurnaliştilor turci că Vladimir Putin pare a fi "mult mai blând" cu privire la încheierea războiului din Ucraina decât în trecut. Erdogan spune că va vorbi săptămâna viitoare cu președinții Rusiei și Ucrainei.
Dimitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Putin a fost deschis negocierilor încă de la început şi nimic nu s-a schimbat.
Apropiaţii lui Vladimi Putin ar vrea o nouă ordine mondială
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, sugerează că Rusia ar trebui să negocieze cu Statele Unite şi Occidentul o nouă ordine mondială. Departe de front, într-un poligon rusesc, Putin i-a vizitat rezervişti. A lăsat deoparte costumul, s-a îmbrăcat lejer, şi-a pus ochelarii de protecţie şi căşti antifonice. A făcut o demonstraţie de trageri la ţintă, pe burtă, în noroi, sub o pânză de camuflaj, mânuind o puşcă cu lunetă.
După mai mai multe focuri trase, preşedintele a ţinut să-i felicite pe recruţii prezenţi. A fost surprins şi un moment în care îi ura mult noroc unuia dintre ei, bătându-l pe umăr în semn de încurajare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰