Antena Meniu Search
x

Ostaticii de la Bamako au fost eliberați, dar teroriștii încă nu au fost prinși. Cel puțin 18 oameni au murit

Teroriștii care au luat vineri 170 de ostatici în hotelul Radisson din capitala statului african Mali, Bamako, nu mai au în prezent sub control niciuna dintre aceste persoane, dar ei încă nu au fost capturați de trupele de intervenție

Teroriștii care au luat vineri 170 de ostatici în hotelul Radisson din capitala statului african Mali, Bamako, nu mai au în prezent sub control niciuna dintre aceste persoane, dar ei încă nu au fost capturați de trupele de intervenție, care au găsit în hotel 18 cadavre.

UPDATE 17:50 'În prezent, ei (teroriștii) nu mai au niciun ostatic și forțele de ordine sunt pe urmele lor', a declarat ministrul securității interne din Mali, Salif Traoré.

În același timp, o sursă de securitate străină a declarat că în hotel au fost găsite 18 cadavre și că trupe speciale franceze venite din Burkina Faso participă la operațiune alături de cele maliene.

Dintre cele 170 de persoane luate ostatice 140 sunt clienți și 30 angajați ai hotelului. Clienții sunt cei mai mulți străini, de cel puțin opt naționalități. Conform ultimelor informații, numărul malienilor din hotel ar fi fost de 45, iar printre străini s-ar număra 20 de indieni, 7 algerieni, 2 germani, 4 belgieni, cel puțin 7 chinezi, cel puțin 2 americani, 15 francezi (dintre care 12 angajați ai companiei Air France), 7 turci (membri ai echipajului unui avion al Turkish Airlines), 2 ivorieni, doi spanioli, un rus, un senegalez și un canadian.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă africană Al-Mourabitoun, afiliată Al-Qaida. Identitatea celor decedați încă nu este cunoscută. Autoritățile locale afirmă că doi sau trei atacatori au fost uciși, fiind confirmată și moartea unui belgian, înalt funcționar în cadrul parlamentului valon.

UPDATE 14:50 80 de ostatici au fost eliberați vineri din hotelul Radisson situat în centrul Bamako, capitala Mali, transmite televiziunea publică din această țară, relatează AFP.

UPDATE 13:00 Potrivit reprezentanţilor hotelului, doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 170 de clienţi şi 30 de angajaţi.

Ministerul malian al Securității Interne a declarat că cel puțin trei ostatici au fost uciși de atacatori.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP, a precizat că 10 persoane au fost evacuate din imobil.

UPDATE 12:00 Potrivit reprezentanţilor hotelului, care este frecventat de cetăţeni străini, doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 140 de clienţi şi 30 de angajaţi.

Soldaţii din Mali, ajutaţi de trupele ONU, au înconjurat hotelul în care se desfăşoară luarea de ostatici, care nu a fost revendicată deocamdată.

"Săptămâna aceasta a fost o delegaţie mare pentru procesul de pace la hotelul Radisson din Bamako", a declarat Olivier Saldago, purtător de cuvânt al Misiunii ONU de stabilizare în Mali (MINUSMA).

Saldago a precizat că forţele MINUSMA îi ajută în prezent pe soldaţii din Mali în teren.

UPDATE 11:10 Trei oameni au fost uciși și alți câțiva au fost luați ostatici. Persoanele înarmate sunt jihadişti, conform unor surse citate de ibtimes.co.uk.

Ambasada SUA confirmă atacul și îi roagă pe cetățenii americani aflați în Bamako să nu iasă din locuințe.

Potrivit unor martori citaţi de AFP, atacatorii ar fi coborât dintr-un vehicul diplomatic şi, în prezent, aceştia s-ar deplasa "în linişte" prin hotel.

_____________________________________________

'Dis-de-dimineață s-au auzit focuri de armă. Se pare că este vorba de o tentativă de a lua ostatici. Poliția se află la fața locului și încercuiește zona', a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, care a adăugat că poliția a creat un perimetru de securitate în jurul hotelului.

Potrivit site-ul Mali Actu, locuitorii din zonă s-au trezit vineri devreme în zgomotul focurilor de armă și al sirenelor mașinilor de pompieri.

Potrivit unor surse citate de Mali Actu, bărbați înarmați au deschis focul asupra paznicilor hotelului și au intrat în hotel, care are 190 de camere. Schimbul de focuri 'are loc la etajul șapte, jihadiștii sunt pe cale să deschidă focul pe culoar', a declarat o sursă de securitate, citată de AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ostaticii de la Bamako au fost eliberați, dar teroriștii încă nu au fost prinși. Cel puțin 18 oameni au murit