Bebeluş român născut acasă prematur şi în stop cardiac, salvat de o vecină şi patru voluntari ai Crucii Roşii, în Italia
Un bebeluş român născut prematur şi în stop cardiac, acasă, a fost salvat de o vecină, în Italia. Fetiţa, a cărei mamă este o româncă de 21 de ani, a fost botezată Giada (Jad) şi a fost externată de curând din spital, perfect sănătoasă.
Un bebeluş român născut prematur şi în stop cardiac, acasă, a fost salvat de o vecină, în Italia. Fetiţa, a cărei mamă este o româncă de 21 de ani, a fost botezată Giada (Jad) şi a fost externată de curând din spital, perfect sănătoasă.
Au fost momente de groază, apoi zile şi nopţi de teamă şi rugăciuni, iar acum o explozie de bucurie pentru o tânără mamă româncă din Italia. Când Giada va creşte mare, mama îi va spune povestea miraculoasă a naşterii ei, iar povestea va începe cu: "A fost odată o fetiţă care se grăbea să vină pe lume..."
La ora şase de dimineaţă, în urmă cu o lună, Ghiulseven Caragop, o tânără româncă stabilită în Italia, a simţit cum pruncul a început să o lovească puternic în burtă. Tatăl micuţei, Mauro Bruno, 35 de ani, care e agent de pază, nu era acasă. Acceptase un schimb de tură cu un coleg. Ghiulseven a sunat la ambulanţă imediat ce a realizat că ceva nu e în regulă. Cere ajutor, începe să ţipe la telefon, urlă. O vecină o aude şi vine în grabă.
Alessia Caruso a intrat în casa vecinilor ei: "Am găsit-o în picioare, suferea cumplit. Mi-a dat telefonul la care vorbea cu cei de la ambulanţă. I-am spus operatorului că nu ştiu ce să fac, el m-a învăţat să iau prosoape şi apă caldă. Mă simţeam de parcă jucam într-un film."
Alessia a povestit cum a încercat să o ducă pe tânăra mamă româncă pe canapea, să se întindă. Înainte de a reuşi asta, a văzut capul fetiţei: "Ţipa, dar nu putea împinge singură fetiţa afară." Vecina a încercat să ia copila, s-a rupt cordonul ombilical. Micuţa a căzut pe duşumea, Alessia a luat-o, a învelit-o într-o pătură. Dar bebeluşa nu plîngea, nu respira.
"Am început să îi masez pieptul cu două degete, era ca o păpuşă mică, cu pielea transparentă, puteam să îi văd toate venele. Atunci au intrat cei patru îngeri de la Crucea Roşie.", rememorează Alessia. A ţipat la ei: "Salvaţi-o vă rog! Salvaţi-o!"
Patru voluntari au acţionat ca la carte şi au salvat-o pe copilă
Marco Massari, 50 de ani, Claudia Colucci, 25 de ani, Tullio Passeri, 44 de ani, și Gaia Mapelli, 34 de ani, sunt voluntarii de la Crucea Roşie care au acţionat ca la carte, conform protocolului şi urmând instrucţiunile de la cursurile de prim ajutor pe care le-au urmat. Niciunul dintre ei nu e medic sau asistent medical. Constituie o echipă spceială de voluntari care sunt de serviciu de sărbători şi sâmbătă seara, atunci când trebuie dublate turele asistenţilor şi medicilor specializaţi de pe salvări.
Au acţionat cu calm, au readus-o pe Giada la viaţă. Mama ei, Ghiulseven, a mai apucat doar să vadă că fetiţa ei a fost salvată şi a leşinat. O hemoragie puternică îi ameninţa acum ei viaţa. Atunci a sosit echipajul medical specializat care le-au dus pe fetiţă şi pe mamă la spital, unde cele două au stat câteva zile la terapie intensivă.
La o lună de la naştere au fost externate şi primul drum l-au făcut la staţia voluntarilor Crucii Roşii, acolo unde s-au întâlnit cu salvatorii lor, acum naşi oficiali ai fetiţei. "Simţi că ai făcut ceva important. Soarta e ciudată uneori: şansele de supravieţuire la un nou născut în stop cardiac şi cu hipotermie sunt foarte mici. Emoţia e foarte puternică atunci, când te gândeşti la asta. Dar apoi rămâi cu sentimentul că ai făcut ceva frumos.", a fost declaraţia căpitanului echipei de voluntari, pentru giornaledeinavigli.it.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰