Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Belarus susţine că Ucraina a adus trupe semnificative la graniţă. Reacţia imediată a Kievului

Belarusul a afirmat marţi că există o grupare semnificativă de trupe ucrainene masate în apropierea graniţei sale, avertizând că aceasta constituie o ameninţare pentru securitatea sa, transmite Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 21.02.2023 , 12:04

Belarus susţine că Ucraina a adus trupe semnificative la graniţă. Reacţia imediată a Kievului
- Profimedia

'În prezent, o grupare semnificativă a armatei ucrainene este concentrată în imediata vecinătate a secţiunii belaruso-ucrainene a frontierei de stat', a scris Ministerul Apărării într-o postare pe Telegram. 'Probabilitatea unor provocări armate, care pot escalada în incidente la frontieră, este ridicată de multă vreme', afirmă ministerul, adăugând că va lua 'măsuri pentru a răspunde adecvat', dar va acţiona cu reţinere.

Reacţia Ucrainei

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent situaţia la frontiera belaruso-ucraineană. Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a declarat în replică pentru aceeaşi agenţie că Belarusul îşi intensifică 'retorica agresivă şi militaristă' înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse, dar Kievul nu vede nicio ameninţare iminentă din partea vecinului său din nord.

Articolul continuă după reclamă

'Nu vedem nicio acţiune logistică în Belarus vizând formarea unei forţe de lovire. Nu vedem nici acumularea de echipament necesar pentru o ofensivă terestră', a spus Podoliak. 'Minskul sprijină neabătut Rusia pe partea informaţională. Cu toate acestea, avem direcţia nordică (spre Belarus) sub control special', a adăugat el. Belarusul a permis Rusiei să îi folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru invazia în Ucraina în urmă cu un an, iar preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că Minskul este pregătit să facă acest lucru din nou.

Kievul a formulat de mai multe luni îngrijorări legate de faptul că Belarusul ar putea intra în război de partea Rusiei, o ameninţare potenţială care l-a forţat să direcţioneze trupe pentru a apăra nordul Ucrainei, în timp ce luptă cu forţele ruse în est şi sud. Lukaşenko afirmă că Belarusul va intra în război doar dacă va fi atacat de Ucraina. Armata belarusă se antrenează împreună cu forţe ruse de multe luni. Un comunicat de marţi anunţă că în acest an sunt planificate peste 150 de exerciţii comune, inclusiv exerciţiul major intitulat 'Scutul Uniunii 2023' în septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri externe » Belarus susţine că Ucraina a adus trupe semnificative la graniţă. Reacţia imediată a Kievului