Antena Meniu Search
x

Belgia are un nou rege!

Belgienii si-au sarbatorit, ieri, noul suveran, regele Philippe. Acesta a depus juramantul in fata Parlamentului dupa ce tatal sau, regele Albert al Doilea, a renuntat la coroana

Vezi și

Noul rege Philippe, sotia sa, regina Mathilde si cei patru copii au fost intampinati cu aplauze si urale, la prima aparitie oficiala la balconul Palatului Regal din Bruxelles.

Cu cateva ore mai devreme, regele Albert al Doilea a semnat, in mod solemn, actul de abdicare. El i-a urat succes fiului sau, pe care l-a imbratisat cu caldura.

Phillippe a depus, apoi, juramantul in cele trei limbi oficiale ale tarii: olandeza, franceza si germana. "Jur sa respect constitutia si legile poporului belgian, sa mentin independenta nationala si integritatea teritoriului". Dupa salutul adresat multimii de la Palatului Regal, noul rege, care este si pilot militar, a condus prima parada de Ziua Nationala din timpul domniei sale.

Din programul zilei nu a lipsit traditionala baie de multime. Philippe si regina Mathilde, despre care se spune ca este chiar mai populara decat el, au strans mainile oamenilor si s-au lasat imbratisati de copii.

Ziua s-a incheiat cu un grandios foc de artificii dar, mai intai, regele si regina s-au sarutat cu pasiune, in balconul palatului.

In Belgia, regele are mai mult un rol protocolar, dar se implica si in negocierile pentru formarea guvernelor, complicate de disputele intre flamanzi si francofoni. Tendintele separatiste din Flandra vor fi cea mai mare provocare pentru regele Philippe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Belgia are un nou rege!