Antena Meniu Search
x

Video Cum vor fi afectați românii de victoria lui Joe Biden, în alegerile din SUA 2020: Este un avantaj

A fost sărbatoare în Statele Unite. Zeci de mii de oameni au celebrat în stradă cu şampanie alegerea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte. Peste 74 de milioane de americani au votat pentru el. Învins de pandemie şi de Biden, Donald Trump s-a baricadat la Casa Albă de unde ameninţă în continuare că va contesta rezultatul alegerilor la tribunal.

de Simona Moloiu

la 09.11.2020, 01:02

Vezi și
  • Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden pentru victorie
  • Joe Biden a vizitat de două ori România, pe vremea când era vicepreședinte

Joe Biden, preşedintele ales al SUA: Oamenii acestei națiuni au vorbit, ne-au atribuit o victorie clară. Nu văd state roșii și state albastre, sunt doar Statele Unite. Este timpul să vindecăm America!

După 4 zile de aşteptare încordată, Joe Biden a putut în sfârşit să îşi proclame victoria. Este un drum lung, pe care l-a parcurs băiatul născut în Pennsylvania, cu probleme de vorbire în anii adolescenţei, pe care şi le-a corectat singur în mii de ore de discurs în faţa oglinzii.

A ajuns senator la 30 de ani şi a păstrat această funcţie timp de 36 de ani. A părăsit-o doar atunci când a devenit vicepreşedinte al Statelor Unite, în mandatul lui Barack Obama, iar acum, din a treia încercare, cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Kamala Harris, vicepreşedintele ales al SUA: Am reuşit! Am reuşit, Joe! Vei fi viitorul preşedinte al Statelor Unite!

Pentru Joe Biden greul însă abia acum începe. Moşteneşte o ţară îngenunchiată de pandemie, tensiuni rasiale şi o economie grav afectată de lunile grele de carantină. Încă din campania electorală le-a promis americanilor că are soluţii pentru toate aceste probleme.

Joe Biden, preşedintele ales al SUA: Am vrut această funcţie pentru a restabili sufletul Americii, pentru a reconstrui structura acestei naţiuni, clasa de mijloc, pentru a face din nou America respectată în lume, pentru a ne uni cu toţii aici, acasă.

Alături de el, pe scenă a urcat şi viitoarea primă doamnă a ţării, cea de-a doua soţie a sa, Jill, o profesoară de engleză rebelă. Despre ea, Joe Biden spune că i-a redat viaţă, după cea mai mare tragedie a vieţii lui - moartea primei sale soţii şi a fiicei lor de doar un an într-un accident de maşină, chiar în ziua în care îşi prelua mandatul de senator.

Jill Biden, viitoarea primă doamnă a SUA: Joe le spune deseori oamenilor, că nu am acceptat să-i fiu soţie decât a cincea oară când m-a întrebat. Realitatea este că l-am iubit de la început.

Pe tot parcursul celor 8 ani în care a fost a doua doamnă a Statelor Unite, Jill Biden a continuat să predea şi nu exclude posibilitatea să facă asta şi în continuare. Mai merg cu Joe la Casa Albă, fiica Ashley, şi singurul fiu pe care îl mai are din prima căsătorie.

Joe Biden: Cum am spus de multe ori înainte, sunt soţul lui Jill. Şi nu aş fi aici fără dragostea şi sprijinul neobosit al lui Jill, al fiului meu, Hunter, al lui Ashley, fiica mea, al nepoţilor noştri.

Victoria lui Joe Biden a scos din case zeci de mii de americani. Uriaşe marşuri ale bucuriei au avut loc în toată ţara. Cele mai mari petreceri au avut loc în Time Square, la mică distanţă de Trump Tower, şi în faţa Casei Albe, chiar sub fereastra încă a preşedintelui Trump.

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden

Echipa Biden - Harris a primit peste 74 de milioane de voturi. Mai multe ca oricând în istoria Statelor Unite. Liderii Germaniei, Franţei, Marii Britanii și preşedintele Klaus Iohannis l-au felicitat şi i-au transmis că abia aşteaptă să lucreze împreună. De altfel, Joe Biden a vizitat de două ori România, pe vremea când era vicepreședinte.

Victor Ponta, fost premier al României: Joe Biden ii știe și i-a întâlnit pe toți oamenii politici din ultimii 10-15 ani. A fost responsabil pe Europa de Est. Nu se raportează la Romania cum ne raportam noi la o insula. Asta este un avantaj.

Cristian Pârvulescu, politiolog: Ne facem o iluzie când credem ca alegerile din SUA nu au influenta asupra vieții poltiice sau cotidiente. SUA nu este doar o mare putere ci este principalul centru nevralgic al lumii. De acolo vin idei.

Donald Trump nu acceptă înfrângerea

Donald Trump nu vrea să accepte ca a pierdut în faţa celui pe care l-a poreclit „Somnorosul Joe”. Informat de consilieri, el a plecat de la Casa Albă cu câteva minute înainte ca marile televiziuni americane să anunţe victoria rivalului său.

A mers la o partidă de golf, la una dintre proprietăţile sale din Virginia, unde s-a fotografiat zâmbitor cu o mireasă.

Nu l-a sunat pe Joe Biden nici după partida de golf. S-a întors la Casa Albă abătut, mai ales după ce coloana sa oficială a fost întâmpinată pe străzile din Washington cu semne obscene şi huiduieli.

Furios a scris pe Twitter că va contesta la tribunal rezultatul alegerilor în toate statele cheie în care a pierdut. Sunt şanse minime ca Joe Biden să mai piardă, iar asta înseamnă că va trebui să părăsească Biroul Oval pe 20 ianuarie, când va avea loc ceremonia de învestire a noului preşedinte. În caz contrar, va fi escortat afară de Secret Service.

Donald Trump, preşedintele SUA: Vă puteţi imagina dacă pierd? Întreaga mea viaţă, ce mă fac? Am pierdut în faţa celui mai slab candidat din istoria politicii. Nu mă voi simţi foarte bine. Poate va trebui să plec din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Cum vor fi afectați românii de victoria lui Joe Biden, în alegerile din SUA 2020: Este un avantaj