Antena Meniu Search
x

Video Bilanţ negru după avalanşa din Alpi: 8 morţi, 8 răniţi grav şi 15 persoane dispărute. Autorităţile cred că sunt şanse minime să mai fie găsite în viaţă

Tragedie pe munte în Italia, într-o staţiune în care merg şi mulţi români. Cel puţin 8 oameni au murit şi alţi opt au ajuns în spital în urma unei avalanşe care a avut loc în Alpii italieni. Alte 15 persoane sunt în continuare date dispărute, iar şansele să mai fie găsite în viaţă sunt foarte mici. Printre cei care se aflau în staţiunea italiană în momentul tragediei era şi cântăreaţa Delia Matache. Doar întâmplarea a făcut să nu fie pe acel traseu când a avut loc avalanşa.

de Redactia Observator

la 04.07.2022, 20:47

Vezi și

Este momentul în care o bucată uriaşă din gheţar se rupe şi o ia la vale. Era imediat după prânz şi sute de turişti, amatori sau alpinişti experimentaţi, erau pe traseu. Toţi mergeau spre sau coborau de la gheţarul Marmolada. Tone de gheaţă, amestecate cu bucăţi de rocă, mătură tot versantul cu o viteză uriaşă. De la câţiva metri distanţă, mai mulţi oameni privesc înmărmuriţi. "Am auzit un zgomot puternic şi ne-am întors. Erau oameni care erau în faţă, vreo şapte persoane, care încercau să fugă, dar gheaţa a venit cu forţă şi a acoperit tot, şi peste noi a venit puţin", spune o turistă, martoră a incidentului.

Sute de salvatori şi cinci elicoptere ale salvamontului s-au mobilizat

Sute de salvatori şi cinci elicoptere ale salvamontului s-au mobilizat pentru a căuta după supravieţuitori. O familie de români a trecut şi ea prin clipe de coşmar. Aveau rude în vacanţă în zonă şi ore în şir nu au reuşit să dea de ele. În cele din urmă, românii au fost găsiţi în siguranţă, erau într-o zonă fără semnal. "Este ceva îngrozitor. Te pune pe gânduri, nu am dormit toată noaptea, m-am gândit la familiile (victimelor, n.red.), m-am gândit la toţi", spune o turistă. Nici vremea nu ţine cu salvatorii. În această după amiază a început să plouă şi întreaga operaţiune de căutare a fost oprită.

"În ce-i priveşte pe străini, avem o problemă foarte mare, pentru că încă nu am fost contactaţi de familiile lor", a declarat Luca Zaia, coordonator echipă salvare. Supranumit "regina Dolomiţilor", gheţarul Marmolada este cel mai mare din acest lanţ muntos din nordul Italiei. În vacanţă aici e şi Delia Matache şi doar o minune a făcut să nu fie şi ea pe acea parte de munte în momentul avalanşei.

"Mi-ar fi plăcut să merg pe traseul ăsta, dar am ales un traseu la fel de spectaculos, fără gheţar, pe versantul opus. Ieri, în momentul în care am început, deja, traseul, căzuse parte din gheţar. Îl pozam şi nu ştiam că a căzut, asta încerc să vă spun. Noi fotografiam toată zona, ne bucuram de privelişte şi toţi turiştii erau extrem de fericiţi şi foarte normali", a declarat Delia Matache. Autorităţile italiene spun că avalanşa s-a produs din cauza caniculei din ultimele zile. Sâmbătă, temperaturile pe masivul Marmolada au fost şi cu 10 grade peste normal şi gheaţa de pe munte a început să se topească şi să se desprindă de pe munte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Bilanţ negru după avalanşa din Alpi: 8 morţi, 8 răniţi grav şi 15 persoane dispărute. Autorităţile cred că sunt şanse minime să mai fie găsite în viaţă