Antena Meniu Search
x

Video Boboteaza, sărbătorită de creştinii ortodocşi pe rit vechi. Ruşii au celebrat cum ştiu ei mai bine: cu o baie la copcă

Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri Boboteaza pe rit vechi. Ruşii au făcut celebra baie în copcă şi au participat la slujbe, iar mai apoi au luat agheasmă. În Kosovo, curajoşii s-au întrecut pentru crucea sfintiţă aruncată în lacuri, iar, în Bosnia şi Herţegovia, printre participanţi s-a aflat şi o femeie.

de Redactia Observator

la 20.01.2024, 09:39

Vezi și

Ruşii au sărbătorit şi în acest an Boboteaza aşa cum ştiu mai bine - cu o baie în copcă. Fie că au ales să intre în apa rece la miezul nopţii sau pe timpul zilei, sute de curajoşi de toate vârstele s-au adunat în mai multe regiuni pentru a celebra Botezul Domnului. "Fac asta de 10 ani şi, pentru mine, este cel mai sacru şi mai pur lucru pe care mi-l pot imagina. Cred că este, în primul rând, pentru sănătate, dar şi sufletul meu este încântat", spune un bărbat.

Aceeaşi tradiţie a fost respectată cu sfinţenie şi în Bosnia şi Herţegovina

Credincioşii, care au postit înainte de marea sărbătoare, au participat şi la slujbe de unde au luat Agheasma Mare. În Kosovo, ortodocşii au participat şi anul acesta la tradiţionala întrecere pentru crucea din lacul Gazivode. Aplaudaţi şi încurajaţi de pe margine, participanţii nu s-au lăsat intimidaţi temperatura scăzută a apei şi s-au întrecut pentru crucea despre care se spune că îi va feri de rele.

Aceeaşi tradiţie a fost respectată cu sfinţenie şi în Bosnia şi Herţegovina. Printre cei care s-au aventurat în apele râului Drina s-a aflat şi o femeie. Tradiția spune că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi una lungă, iar dacă este frumos afară, se spune că va urma o vară frumoasă. Mai mult, sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Boboteaza, sărbătorită de creştinii ortodocşi pe rit vechi. Ruşii au celebrat cum ştiu ei mai bine: cu o baie la copcă