Antena Meniu Search
x

Premierul britanic Boris Johnson spune că nu există posibilitatea ca Ucraina să devină membru NATO prea curând

Aderarea Ucrainei la NATO pare să fie un proces de durată, dacă nu imposibil. O confirmă premierul britanic Boris Johnson, după ce şi preşedintele Ucrainei a declarat, marţi, că "e conştient că Ucraina nu va fi acceptată" în organizaţie.

de Redactia Observator

la 16.03.2022, 12:54

- Profimedia

"Am vorbit cu Volodimir Zelenski, din nou, ieri. Și, desigur, înțeleg ce spune despre NATO și realitatea poziției. Și toată lumea a spus întotdeauna, și i-am spus clar şi lui Putin, că Ucraina nu se va alătura NATO în curând. Dar decizia cu privire la viitorul Ucrainei trebuie să fie pentru poporul ucrainean și pentru Volodimir Zelenski ca lider ales, iar noi îl vom sprijini", a declarat premierul britanic Boris Johnson, întrebat despre afirmaţiile liderului ucrainean de marţi.

Nu este clar care ar putea fi semnificația acestor observații, scriu jurnaliştii de la The Guardian, care amintesc că Vladimir Putin dorește ca aderarea Ucrainei la NATO să fie exclusă definitiv și astfel comentariul lui Zelenski – pe care Johnson l-a semi-aprobat în această dimineață – poate fi un indiciu că negocierile de pace, care până acum nu au fost fructuoase, se îndreaptă spre un teritoriu mai serios. În egală măsură, s-ar putea ca Zelenski și Johnson să spună ceea ce cred ei că este evident, fără un scop ulterior, mai scriu jurnaliştii britanici.

Zelenski: Am înţeles că Ucraina nu este membră NATO

"Am înţeles că Ucraina nu este membră NATO", a spus Zelenski în timpul unei videoconferinţe la care participa şi premierul britanic. "De ani de zile am auzit de uși deschise, dar acum am auzit că noi nu putem intra acolo și trebuie să acceptăm asta. Auzim vorbindu-se mult despre al Treilea Război Mondial, că ar putea izbucni dacă NATO închide spațiul aerian al Ucrainei pentru rachetele și avioanele rusești și, ca atare, nu a fost dispusă zona de excludere aeriană care ar fi avut scopuri umanitare. Asta permite armatei ruse să bombardeze orașele pașnice și să arunce în aer blocuri de locuințe, spitale și școli. Patru clădiri cu etaj au fost bombardate în cursul dimineții, zeci de morți​", a mai spus preşedintele ucrainean.

Pe acelaşi subiect

Război Rusia - Ucraina, ziua 21

Este a 21-a zi de război în Ucraina, iar sirenele au sunat toată în mai multe orașe din ţară. În Mariupol, trupele ruse țin ostatici aproximativ 400 de medici și pacienți, spune primarul localității.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut din nou aliaților occidentali să nu-i abandoneze pe ucraineni și i-a mulțumit lui Joe Biden pentru ajutorul de 13 miliarde de dolari oferit de SUA.

 În capitala asediată Kiev premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei au ajuns cu trenul pentru o întâlnire istorică alaturi de președintele Volodimir Zelenski, discuția celor patru prelungindu-se târziu în noapte.

Negocierile de pace nu au dat rezultate, dar vor continua şi astăzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Premierul britanic Boris Johnson spune că nu există posibilitatea ca Ucraina să devină membru NATO prea curând