Extern

BREAKING NEWS: Slovacia îşi asumă preşedinţia rotativă a UE

Publicat pe 01.07.2016 la 08:23 Actualizat pe 01.07.2016 la 09:21

Bratislava îşi asumă, începând de vineri, preşedinţia rotativă a UE pentru o perioadă critică de şase luni, în care blocul comunitar se confruntă cu o presiune fără precedent, generată de decizia britanicilor de a ieşi din uniune. Aceasta este prima preşedinţie asumată de statul slovac, care a aderat la UE în ianuarie 2004.

Bratislava îşi asumă, începând de vineri, preşedinţia rotativă a UE pentru o perioadă critică de şase luni, în care blocul comunitar se confruntă cu o presiune fără precedent, generată de decizia britanicilor de a ieşi din uniune. Aceasta este prima preşedinţie asumată de statul slovac, care a aderat la UE în ianuarie 2004.

Între timp, premierul Robert Fico a susţinut că UE trebuie să redefinească o serie de politici eşuate, în special, în domeniul migraţiei.

Însă, agenda slovacă de a reforma politicile europene şi piaţa unică ar putea să fie eclipsată de negocierile generate de Brexit.

“Decizia crucială cu privire la viitorul UE nu poate să fie definită de decizii unilaterale luate de unul sau două state membre, ori de către statele fondatoare”, a susţinut premierul Fico.

Potrivit EUobserver, liderii slovaci preiau preşedinţia rotativă a UE cu o aşa-numită ”agendă pozitivă” şi cu o ambiţie nemărginită de a schimba balansul de putere din blocul comunitar, de a oferi mai multă putere statelor membre în detrimentul birocraţiei de la Bruxelles.

De asemenea, Fico a explicat că va căuta discuţii constructive cu privire la politica europeană de migraţie, ci nu va exploata teme care să genereze chiar mai multă diviziune în interiorul blocului comunitar.

“Ne vom concentra pe o agendă pozitivă, nu pe subiecte care ne dezbină. Un număr mare de europeni nu sunt de acord cu actuala politică de migraţie din UE”, a explicat premierul slovac.

În acest context, rolul Slovaciei va fi de a crea un forum pentru a permite statelor membre să discute propunerile CE, fără ca acestea să fie impuse în mod unilateral.

“Trebuie să ne concentrăm pe un mecanism care funcţionează, nu pe cele care nu funcţionează”, a precizat Robert Fico, referindu-se la actualul sistem de relocare a migranţilor.

În acest timp, un punct important pe agenda ”pozitivă” slovacă este organizarea unui summit european informal la Bratislava, acesta fiind primul summit din ultimii 16 ani care va avea loc în afara Bruxelles-ului. Liderii celor 27 de state membre vor discuta, în cadrul summitului european informal, despre viitorul blocului comunitar, în absenţa reprezentanţilor Marii Britanii. Respectivul summit este programat să aibă loc la 16 septembrie, adică după stabilirea noului premier britanic, care are responsabilitatea de a invoca articolul 50 pentru ieşirea ţării din UE.

Robert Fico a susţinut că slovacii au mari aşteptări de la acest summit informal, întrucât întâlnirea va lansa un proces în care toate cele 27 de state membre îşi vor face vocea auzită.

“Decizii cruciale pentru viitorul UE nu pot fi luate de un grup restrâns de state membre. Aceste decizii trebuie să aibă susţinerea celor mai noi state membre. Este timpul să recunoaştem că aceste state au o experienţă unică în ceea ce priveşte transformarea”, a explicat premierul slovac, făcând referire la tranziţia economică şi politică prin care au trecut statele europene după căderea comunismului.

sursa: AGERPRES

În articolul

BREAKING NEWS: Slovacia îşi asumă preşedinţia rotativă a UE

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Poliția română, despre pericolele de pe Transfăgărășan: „Nu vă riscați viața pentru un selfie cu ursul”pe observatornews.ro
Primarul din Seul a fost găsit mort, după ce i-a lăsat un mesaj bizar fiicei și a dispărutpe observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Profesoara care si-a abuzat elevul de 13 ani, a făcut închisoare şi s-a căsătorit cu el când a fost eliberată, a murit la vârsta de 58 de anipe antenasport.ro
Un nou focar de coronavirus, după o petrecere într-un club de noapte, aproape de graniţa cu România. Au apărut zeci de cazuripe antenasport.ro
Insula Iubirii | Sezonul 1pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Atenție! Roșii toxice în piețele din România! Cum le puteți recunoaștepe antena3.ro
S-a schimbat vârsta de pensionare în Italia! Statul oferă și un venit minim, pe care mulți salariați români și l-ar doripe antena3.ro
Cat costa taxa pod de la Ruse. Pretul este diferit la intrarea din Bulgaria, fata de iesirea spre Romaniape cars.ro
Pensii 2020. Ce se întâmplă chiar acum cu milioane de pensionaripe playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro