Antena Meniu Search
x

Momente de reculegere pe aeroportul din Bruxelles. Belgia marchează un an de la atentatele soldate cu 32 de morţi

Pe aeroportul internaţional din Bruxelles a fost păstrat miercuri dimineaţa un minut de reculegere, la împlinirea unui an de la atentatele teroriste de la 22 martie 2016. Potrivit autorităţilor, rămân încă multe neclarităţi despre cine a ordonat atacurile, chiar dacă cei care le-au pus în aplicare sunt fie în închisoare, fie morţi.

Pe aeroportul internaţional din Bruxelles a fost păstrat miercuri dimineaţa un minut de reculegere, la împlinirea unui an de la atentatele teroriste de la 22 martie 2016. Potrivit autorităţilor, rămân încă multe neclarităţi despre cine a ordonat atacurile, chiar dacă cei care le-au pus în aplicare sunt fie în închisoare, fie morţi.

 Liniştea s-a lăsat pe Zaventem la ora 7.58 a.m. (06.58 GMT), momentul în care acum un an s-a auzit prima explozie în sala de plecări, urmată în scurt timp de o a doua deflagraţie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

 Regele Filip şi regina Mathilde au omagiat victimele şi primii salvatori în cadrul unei ceremonii desfăşurate în sala de plecări a aeroportului, în timpul căreia au fost citite numele celor 16 oameni care au murit în acest prim atac, transmite Agerpres.

La un an după ce un grup de atentatori sinucigaşi care juraseră credinţă organizaţiei terorist Statul Islamic a ucis 32 de oameni la Bruxelles, autorităţile belgiene spun că rămân multe neclarităţi despre cine a ordonat atacul, chiar dacă cei care le-au pus în aplicare sunt fie în închisoare, fie morţi, relatează Reuters.

Atacurile de pe 22 martie, de la Bruxelles, s-au produs pe aeroportul Zaventem şi într-o garnitură de metrou, la patru luni după atentatele de la Paris, soldat cu 130 de morţi. Ambele au fost comise de celule de tineri musulmani, dintre care unii se întorseseră din Siria. Celulele aveau legături între ele.

De atunci, Belgia este în alertă sporită şi încearcă să reducă atât ameninţarea internă, cât şi pe cea reprezentată de militanţi care s-ar putea întoarce din Orientul Mijlociu.

În timp ce capitala belgiană se pregăteşte să marcheze miercuri un an de la atentate, cu o serie de ceremonii, autorităţile nu sunt sigure încă cine din Statul Islamic a organizat şi ordonat atacurile, deşi 59 de oameni sunt în arest şi 60 au fost eliberaţi pe cauţiune.

Întrebat despre autori, premierul belgian Charles Michel a declarat că ancheta este în curs, însă nu există îndoieli privind ideologia care a inspirat masacrul.

“Atacurile sunt inspirate de ISIS, sunt inspirate de o ideologie totalitară menită să distrugă valorile europene”, a explicat Michel. “Trebuie să luptăm împotriva acestei ideologii cu hotărâre deplină”, a adăugat el.

Cea mai recentă arestare a avut loc în luna ianuarie. A fost vorba despre un bărbat suspectat că a falsificat actele de identitate pentru Khalid El Bakraoui, kamikazele în vârstă de 27 de ani care a ucis 16 oameni într-o garnitură de metrou în staţia Maelbeek.

Citeşte şi: DECIZIE ŞOC în Germania! Berlinul expulzează, ÎN PREMIERĂ, doi străini născuţi pe teritoriul său

Deşi soldaţii sunt în continuare o prezenţă permanentă în staţiile importante din Bruxelles, oficiali din serviciile de securitate le-au spus reporterilor că există încă riscul ca militanţi înarmaţi să fie în libertate.

Citeşte şi: DRAMĂ CUMPLITĂ! Băieţel de 4 ani, găsit SPÂNZURAT într-o cabină de probă. Mama copilului: "Se poate întâmpla oricui!" (VIDEO)

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Momente de reculegere pe aeroportul din Bruxelles. Belgia marchează un an de la atentatele soldate cu 32 de morţi