Antena Meniu Search
x

Bulgaria impune noi restricţii COVID, în pragul valului 4 al pandemiei. Măsurile luate de ţara vecină cu România

Autorităţile din Bulgaria anunţă noi măsuri pentru combaterea pandemiei, în întâmpinarea valului 4 de COVID-19, provocat de răspândirea variantei Delta. Din 7 septembrie, restaurantele și barurile vor închide la ora 22:00, iar accesul spectatorilor la competițiile sportive care nu au loc în aer va fi interzis, a declarat joi ministrul Sănătății bulgar.

de Ioana Petcu

la 03.09.2021, 11:27

Programul restaurantelor este redus, pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2
Programul restaurantelor este redus, pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 - Profimedia

Bulgaria, ţara membră UE care a vaccinat până acum cei mai puţini cetăţeni, a înregistrat în ultimele două săptămâni o creștere a numărului de noi infectări cu SARS-CoV-2, pe fondul răspândirii variantei Delta. Joi, țara cu o populaţie de 7 milioane de persoane a înregistrat 1.745 de cazuri noi, ducând numărul de infecții active la peste 32.000. De la începutul pandemiei, cel puţin 18.950 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit, 54 de decese fiind raportate doar în ultimele 24 de ore. "Nu este cazul să ne panicăm. Situația este gravă, dar nu ne scapă de sub control. Procentul scăzut de vaccinări ne obligă să impunem aceste măsuri", a declarat ministrul interimar al Sănătății, Stoicho Katsarov. Acesta a lansat un apel către populaţie, cerându-le cetăţenilor bulgari să se vaccineze împotriva coronavirusului, relatează Reuters.

Noile restricţii, care vor intra în vigoare până la sfârșitul lunii octombrie, reglementează accesul în sălile de spectacol şi cinematografe, unde capacitatea maximă admisă va fi de 50%. În plus, festivalurile de muzică vor fi interzise. Cât despre începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ministrul bulgar a precizat că accesul la ore va fi permis tuturor elevilor, însă în condiţiile în care situaţia epidemică se agravează vor fi luate măsuri suplimentare, între care şi trecerea şa şcoala online.

Condiţii de intrare din România în Bulgaria

De la 1 septembrie, cetăţenii români pot intra în Bulgaria pe baza prezentării unui certificat COVID digital UE valid pentru vaccinare, dovedind trecerea prin boală, cu un test COVID efectuat sau cu un document similar care conţine aceleaşi date ca şi certificatul digital, transmite AGERPRES.

"Autorităţile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române (IGPF), prin Punctul Comun de Contact Giurgiu, că autorităţile bulgare au emis noi reglementări privind condiţiile de călătorie în Republica Bulgaria, aplicabile începând cu 1 septembrie 2021, ora 00,00. Astfel, România intră în zona verde, conform autorităţilor bulgare", informează un comunicat al IGPF transmis marţi. Între categoriile speciale de persoane exceptate de la cerinţa prezentării de documente COVID la intrarea în Republica Bulgaria se află persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, şi copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Cetăţenilor români le este permisă intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin puncte de trecere a frontierei unde se află personal medical bulgar. Astfel, din România se poate intra pe teritoriul statului vecin prin PTF Giurgiu - Ruse, judeţul Giurgiu, PTF Calafat - Vidin, judeţul Dolj, PTF Bechet - Oriahovo, judeţul Dolj, PTF Turnu Măgurele - PTF Somovit-Nikopol, judeţul Teleorman, PTF Vama Veche - Durankulak, judeţul Constanţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Bulgaria impune noi restricţii COVID, în pragul valului 4 al pandemiei. Măsurile luate de ţara vecină cu România