Antena Meniu Search
x

Video Bunica băiatului ucis de un polițist în Franța face apel la calm: "Opriţi-vă! Să nu-l mai folosească pe Nahel ca pretext"

În Franţa par să aibă efect apelurile la calm lansate după violenţele de stradă din ultimele zile. Noaptea trecută nu s-au mai semnalat incidente majore, potrivit ministerului de Interne de la Paris. Acolo unde au apărut, totuşi, tulburări, forţele de ordine au intervenit rapid şi au reţinut aproape 80 de persoane, mult mai puţine ca în nopţile precedente. În acest timp, clasa politică franceză condamnă, unanim, atacul din noaptea de sâmbătă spre duminică asupra locuinţei unui primar, a cărui soţie a fost rănită. 

de Redactia Observator

la 03.07.2023, 09:52

Vezi și

Unul din cele mai emoţionante apeluri la încetarea violenţelor a venit de la bunica lui Nahel, adolescentul ucis de un poliţist în tragicul incident care a declanşat confruntările. 

Nadia, bunica adolescentului ucis: Celor care distrug le spun: Opriţi-vă! Opriţi-vă! Să nu-l mai folosească pe Nahel ca pretext. Nu! Acum trebuie să se oprească, să nu mai spargă vitrine, să nu mai devasteze şcoli! 

Iar într-un oraş de la periferia Parisului, zeci de femei au participat la un "marş al mamelor" cu aceeaşi lozincă: "Stop Violenţei". 

Datorită acestor apeluri sau poate în urma mobilizării forţelor de ordine echipate cu blindate, noaptea trecută a fost mult mai calmă decât cele anterioare. Ministerul de Interne a raportat doar incidente izolate.

Pe acelaşi subiect

La Lyon, un grup de militanţi de extremă dreapta a defilat cu lozinci naţionaliste, după ce în confruntările din zilele trecute au acţionat mai ales tineri de origine străină. 

Şi tot lângă Lyon, un uriaş incendiu a izbucnit la o uzină chimică, dar pompierii au subliniat că nu avea nicio legătură cu revoltele.

Proteste în Franța. Macron se întâlnește cu primarii implicați în criză

Preşedintele Macron, care a condus, seara, o reuniune a miniştrilor implicaţi în criză, îi va primi mâine pe primarii celor peste 200 de localităţi care au suferit pagube. 

Unul din aceşti primari, cel din L'Hay-les-Roses, lângă Paris, a fost ţinta unui atac deosebit de violent: în toiul nopţii, o maşină în flăcări, probabil furată, a forţat intrarea în curtea casei sale, ca să o incendieze. Primarul era la sediu pentru a coordona reacţia la revolte, dar soţia şi cei doi copii mici erau acasă. Femeia s-a rănit grav în timp ce fugea din clădire. 

Procuratura a deschis o anchetă pentru tentativă de asasinat, iar absolut toate partidele politice au condamnat atacul. Şefa guvernului şi ministrul de Interne l-au vizitat pe primar şi au promis că vinovaţii vor fi depistaţi şi pedepsiţi. Astăzi, în faţa tuturor primăriilor din Franţa vor avea loc mitinguri de solidaritate cu edilii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Bunica băiatului ucis de un polițist în Franța face apel la calm: "Opriţi-vă! Să nu-l mai folosească pe Nahel ca pretext"