Antena Meniu Search
x

Cabinetul Theresa May se pregăteşte de un Brexit fără acord

Guvernul condus de Theresa May va intensifica pregătirile pentru un Brexit fără acord cu Uniunea Europeană. Anunțul vine ca urmare a faptului că documentul final negociat de premierul britanic are mici șanse să treacă de parlament.

Premierul cabinetului britanic, Theresa May
Premierul Theresa May la summit-ul UE din Bruxelles, 13 decembrie 2018 - Hepta

Guvernul condus de Theresa May va intensifica pregătirile pentru un Brexit fără acord cu Uniunea Europeană. Anunțul vine ca urmare a faptului că documentul final negociat de premierul britanic are mici șanse să treacă de parlament.

La mai puțin de trei luni de la data la care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, prim-ministrul Theresa May încă nu a câștigat susținerea parlamentului pentru un acord cu Bruxelles-ul. Ea a informat că votul amânat al parlamentului privind acordul va avea loc la jumătatea lui ianuarie, acest anunţ determinând unii parlamentari să o acuze că încearcă să tragă de timp pentru ca acordul ei să fie singurul disponibil.

Potrivit news.ro, premierul britanic a avertizat parlamentarii că singurele alternative la acordul ei sunt părăsirea UE fără niciun acord sau rămânerea în blocul european.

Vom discuta despre planurile unui Brexit fără acord astăzi. Este absolut normal să intensificăm astfel de pregătiri. Nu numai că trebuie să pregătim ţara, dar este cea mai bună cale pentru a ne asigura că obţinem un acord”, a declarat Penny Mordaunt, Secretarul pentru Dezvoltare Internaţională.

Ministrul Finanțelor, Philip Hammond, a alocat deja 4,2 miliarde de lire sterline pentru planurile privind Brexitul, de la data referendumului din 2016, urmând a fi alocate încă două miliarde, pentru departamentele guvernamentale.

Brexitul a încetinit creșterea economică a Marii Britanii

Creşterea economică a Marii Britanii a încetinit de la referendumul din 2016 şi nu există nicio garanţie că va exista un acces fără taxe la bunurile europene pentru companiile şi consumatorii britanici după Brexit.

Estimările Camerei de Comerţ a Marii Britanii pentru 2018 şi 2019 arată că Regatul Unit va avea cea mai mică creştere economică de la criza din 2009, din cauza lipsei de investiţii şi scăderii consumului.

May caută asigurări de la UE că soluţia de rezervă pentru Irlanda de Nord – o garanţie pentru a preveni întoarcerea la o graniţă strictă între Irlanda de Nord şi Irlanda care ar implica rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală a UE pentru un termen nelimitat – va fi evitată.

După ce UE a clarificat că nu va exista o renegociere a acordului iar May a exclus posibilitatea unui nou referendum, riscul unui Brexit fără acord a crescut, un scenariu care ar implica o ieşire abruptă din blocul european, fără o perioadă de tranziţie, lucru care ar afecta mediul de afaceri.

Ministrul Pieţelor Imobiliare, James Brokenshire, a declarat pentru postul de radio al BBC că guvernul se pregăteşte pentru un Brexit fără acord „fără tragere de inimă”.

Nu este ceea ce ne dorim să facem, nu este ceva ce ne aşteptăm că se va întâmpla pentru că dorim să ajungem la un acord şi să treacă de parlament, dar cred că este corect să ne continuăm pregătirile pentru o ieşire fără acord”, a declarat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cabinetul Theresa May se pregăteşte de un Brexit fără acord