Cancelarul Germaniei a autorizat armata să doboare dronele suspectate de spionaj
Cancelarul Germaniei a autorizat armata să doboare dronele care zboară deasupra bazelor militare strategice. Decizia vine după ce aparatele de zbor fără pilot au fost observate în spațiul aerian interzis din apropierea fabricilor de energie, telecomunicații sau transport, inclusiv lângă fabrica unde se produc avioanele de luptă Eurofighter. Rusia este bănuită că ar fi în spatele acestor incidente, dar şi că duce un război hibrid în 13 ţări europene, printre care şi România.
- Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, audiat la domiciliu, Petre Roman, la Parchetul General. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Ucraina a lansat cel mai puternic atac împotriva Rusiei. Kievul a lovit cu rachete ATACMS şi Storm Shadow uzine şi un depozit de petrol
Germania a autorizat forțele armate să doboare drone neidentificate suspectate de spionaj asupra bazelor militare, facilităților industriale și altor infrastructuri critice, potrivit unor surse familiare cu planul, citate de Bloomberg.
Cabinetul cancelarului Olaf Scholz urmează să aprobe miercuri un proiect de modificare a Legii Securității Aviației, care va permite armatei să folosească forța împotriva dronelor pentru a preveni accidente grave sau atacuri. Până acum, autoritățile s-au bazat pe perturbatoarele de semnal pentru neutralizarea dronelor, însă modelele recente par rezistente la această tehnologie.
Ministrul de Interne, Nancy Faeser, și ministrul Apărării, Boris Pistorius, au convenit asupra acestei măsuri după ce drone neidentificate au fost observate în spațiul aerian restricționat din apropierea unor centrale energetice, fabrici și baze militare, inclusiv baza aeriană americană de la Ramstein, unde dronele au fost înregistrate zburând cu viteze de peste 200 km/h.
Sursele sugerează că aceste drone sunt operate de un actor statal și ar putea avea scopuri de sabotaj sau terorism.
- "UE şi-a pierdut dreptul de a vorbi în numele României". Predicţiile pentru 2025 ale lui Patruşev, mâna...
- Prinţesa Kate, diagnosticată cu cancer, anunţă că boala a intrat în remisie: "Este o uşurare"
- "Sunt vremuri pline de provocări". Două focare mari de incendii din Los Angeles, de nestăvilit. Pompierii se tem...
- Baluri, focuri de artificii şi o ceremonie specială. SUA se pregătesc de 4 zile de poveste cu ocazia învestirii...
- FSB anunță dejucarea unei tentative de otrăvire a angajaților într-o uzină militară
Proiectul de lege nu numește explicit nicio țară, dar autoritățile germane suspectează Rusia și China
Noua modificare legislativă permite autorităților locale să solicite intervenția armatei dacă situația o impune. În prezent, legislația permite armatei să tragă doar asupra aeronavelor militare străine în condiții stricte, transmite Mediafax.
Drone militare suspecte au fost observate în mai multe rânduri, inclusiv în noiembrie, când o dronă a fost detectată aproape de portavionul britanic Queen Elizabeth în portul Hamburg. În acel incident, armata germană a activat un perturbator de semnal HP-47 „Effektor”, după care drona a părăsit zona.
În ultimele luni, incidente similare au fost raportate în jurul unor infrastructuri critice din Suedia, Regatul Unit și statele baltice. Deși activitatea s-a redus treptat, autoritățile europene rămân în alertă și monitorizează posibilele acte de spionaj sau sabotaj.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰