Antena Meniu Search
x

Capodopera regasita dupa sase decenii: Povestea tabloului "Colombina in verde", de Nicolae Grigorescu

A disparut in urma cu aproape 60 de ani. A fost dus in Franta, de nora unui boier roman si facut cadou unei familii din Montpellier. E povestea unui tablou semnat de Nicolae Grigorescu.

Vezi și

"Colombina in verde" e o lucrare unicat care abia acum a iesit la lumina, in Franta, si va fi scoasa la licitatie. Suma de pornire e intre 150.000 si 250.000 de euro.

"Colombina in verde" e un tablou unic pentru stilul lui Grigorescu. Unii specialisti spun ca ar fi fost pictat la Roma, in iarna anului 1873, in perioada vestitului carnaval din Cetatea Eterna. Altii spun ca Grigorescu l-ar fi pictat pe domeniile de la Candesti, ale boierului Gheorghe Iliescu, bun prieten cu pictorul.

Un lucru insa e cert: Grigorescu i-a daruit pictura amicului sau. Asa a inceput aventura panzei, extrem de valoroasa.

Opera a ajuns la fiul boierului si apoi la sotia acestuia, Madeleine, dupa ce comunistii l-au incarcerat si apoi omorat. Madeleine reuseste sa scoata pictura din tara.

 “S-a pierdut undeva in anii ‘40-‘50 si a fost redescoperit de ruda unui pictor, colaborator al nostru. E o descoperire, cum foarte rar se intampla. Se mai intampla descoperiri, dar sunt de mici dimensiuni”, povesteste Alexandru Baldea, managerul unei case de licitatii.

Dupa 60 de ani, pictura e expusa la Bucuresti. Proprietarii au tinut ani de zile panza, inchisa intr-un dulap, fara sa stie ce avere au in casa. "Colombina in verde" va fi scoasa la licitatie, cu cel putin 150.000 de euro.

Reprezentantii casei de licitatii spun ca vor stabili un nou record, in ceea ce priveste suma obtinuta pentru un Grigorescu. Cel mai scump tablou, "Taranca" semnat de pictorul roman a fost vandut cu 270.000 de euro.

Ministerul Culturii a declarat ca statul roman nu detine suficiente fonduri pentru a putea participa la licitatia de pe 20 martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Capodopera regasita dupa sase decenii: Povestea tabloului "Colombina in verde", de Nicolae Grigorescu