Antena Meniu Search
x

Video Care e situaţia pe câmpul de luptă după 30 de zile de război în Ucraina. Un general ucrainean se oferă ostatic dacă Rusia permite evacuarea copiilor

Ucraina a intrat în a doua lună de război cu Rusia. Continuă să facă faţă bombardamentelor, pe măsură ce ruşii par să se împotmolească şi să piardă din avantaje şi soldaţi. Situaţia rămâne, însă, la limită în mai multe oraşe, ca Harkov, Cernihiv sau Nipro. La o săptămâna de la atacul asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, a apărut şi primul bilanţ al victimelor. Cel puţin trei sute de oameni şi-au pierdut viaţa sub dărâmături. 

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 19:27

Vezi și

După 30 de zile de luptă, Ucraina nu simte nicio secundă de linişte. 

Peste noapte, Rusia a atacat cu o rachetă de croazieră un depozit petrolier din Kalinovka. Au fost bombardate şi unităţile militare din Dnipro. Rezistenţa ucraineană s-a impus în est şi a oprit încercuirea oraş Cernihiv. 

În Mariupol, oficialii au oferit pentru prima dată un bilanţ de la atacul asupra Teatrului Dramatic, de pe 16 martie. Cel puţin 300 de civili ar fi murit sub dărâmături, dintre cei aproximativ o mie care se adăposteau acolo. 

"Noi eram la primul etaj şi nu am avut de suferit. Dar sub aceste dărâmături s-ar putea să fie prinşi mulţi oameni care s-au ascuns de bombardamente". 

Pe acelaşi subiect

Culoarele umanitare nu mai sunt căi de scăpare în oraşul aproape şters de pe faţa pământului. Un general din poliţia ucraineană s-a oferit să fie luat ostatic de ruşi în schimbul evacuării copiilor din Mariupol, însă deocamdată nu a primit niciun răspuns. 

Continuă distrugerile şi în nord. Zeci de locuinţe din Harkov au fost arse din temelii de armata lui Putin. 

"Aveam o casă cu două etaje. Acum e distrusă". 

Disperaţi şi îngroziţi de tot ce văd în jurul lor, ucrainenii încearcă să fugă din ţară pe oriunde găsesc cale liberă. Inclusiv în Rusia s-ar fi refugiat deja peste 400.000 de oameni. Oriunde le e mai bine decât în Ucraina, unde lista morţilor creşte în fiecare zi. Iar drama e cu atât mai mare cu cât nici copiii nu pot fi feriţi de bombardamente. 135 au fost ucişi până acum şi mai bine de 180 au fost răniţi. 

Mişcarea de rezistenţă nu are însă de gând să se predea. 

Vitali Klitschko, primarul Kievului: De o lună, Ucraina rezistă agresorilor ruşi. De o lună, apărătorii noştri luptă eroic cu duşmanul care încearcă să ne distrugă oraşele. 

Ucrainenii anunţă bilanţul pierderilor ruşilor

Cu fiecare nou atac, ruşii par că mai mult pierd decât câştigă. Conform cifrelor date de autorităţile ucrainene, de la începutul invaziei ar fi murit peste 16 mii de soldaţi ruşi. Iar pagubele în ceea ce priveşte echipamentele de luptă şi armamentul sunt şi ele semnificative. De cealaltă parte, Ministerul Apărării din Rusia recunoaşte doar 1.351 de morţi şi 3.825 de răniţi. În acelaşi timp, Pentagonul spune că rachetele ruseşti îşi ratează ţintele tot mai des. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Sunt recunoscător tuturor şi fiecărui ucrainean pentru această lună de luptă. Şi, bineînţeles, în primul rând forțelor noastre armate, Gărzii Naționale, polițiștilor de frontieră, medicilor şi salvatorilor. 

Dincolo de lupte, la masa negocierilor încep să apară primele semne bune. Preşedintele Turciei, Tayyip Erdoğan, a declarat că Ucraina şi Rusia ar fi ajuns la un numitor comun pe patru teme din lista celor şase discutate. S-ar fi pus de acord în privinţa renunţării Kievului la ideea de a adera la NATO, în cazul folosirii fără impedimente a limbii ruse în Ucraina, dezarmarea şi garanţiile de securitate. Negocierile s-au blocat când s-a ajuns la statutul regiunii separatiste Donbas şi la cel al Peninsulei Crimeea. 

Între timp, au început schimburile de prizonieri. Zece militari ruşi au fost eliberaţi în schimbul a tot atâţia soldaţi ucraineni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Care e situaţia pe câmpul de luptă după 30 de zile de război în Ucraina. Un general ucrainean se oferă ostatic dacă Rusia permite evacuarea copiilor