Antena Meniu Search
x

Curs valutar

După alegerile din Catalonia, Carles Puigdemont este deschis la un dialog cu premierul Spaniei. Rajoy, însă, nici nu vrea să audă

. Aflat la Bruxelles, Carles Puigdemont este dispus să discute cu premierul spaniol, în afara ţării, însă Mariano Rajoy nici nu vrea să audă.

de Redactia Observator

la 23.12.2017 , 11:52

Criza politică din Catalonia este departe de a fi rezolvată. Victoria răsunătoare a separatiştilor aruncă statul spaniol în derivă. Aflat la Bruxelles, Carles Puigdemont este dispus să discute cu premierul spaniol, în afara ţării, însă Mariano Rajoy nici nu vrea să audă.

În plus, cei peste un milion de romani care locuiesc în peninsulă ar putea avea şi ei de suferit de pe urma crizei.

Chiar dacă separatiştii au câştigat alegerile, Carles Puigdemont este nevoit să rămână în exil din cauza mandatului de arestare pentru ''rebeliune şi răzvrătire'', dat de autorităţile spaniole.

Vezi și

Însă, a afirmat că este deschis ideii de a se întoarce în Spania, dacă i se acordă garanţii că ar putea să-şi reia poziţia ca şef al unui posibil nou executiv catalan.

În plus,  Carles Puigdemont i-a propus premierului Mariano Rajoy să se întâlnească în afara teritoriului spaniol pentru a discuta despre criza politică.

Carles Puigdemont, fostul lider catalan: "Cer o rectificare urgentă, iar premierul Rajoy are o mare oportunitate de a lua parte din nou la un efort de găsire a soluţiilor, în loc să creeze mai multe probleme decât a provocat până acum."

Mariano Rajoy a refuzat însă posibilitatea unui dialog cu fostul lider catalan, motivând că persoana cu care trebuie să discute este lidera partidului care a câştigat cele mai multe mandate în Parlament. 

La fel ca şi spaniolii, românii din Catalonia vor fi afectaţi de criza politică. 

Oana Ursache, lector la Universitatea din Granada: "Instabilitatea pentru românii din Catalonia este aceeaşi pentru spaniolii din Catalonia. Există previziuni foarte sumbre în ceea ce priveşte economia. Creşte şomajul."

Separatiştii vor avea majoritate în Parlament şi sunt singurii care ar putea forma un Guvern, chiar dacă formaţinea cu cele mai multe voturi este Partidul Cetăţenilor ce se opune independenţei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » După alegerile din Catalonia, Carles Puigdemont este deschis la un dialog cu premierul Spaniei. Rajoy, însă, nici nu vrea să audă