Antena Meniu Search
x

Video Cartierul construit pe 20.000 de tone de deșeuri toxice. ”Aproape toate femeile de pe strada mea au făcut cancer”

Până în 1978, Love Canal din Niagara Falls era considerat un cartier idilic. Însă, la scurt timp, localnicii au descoperit că locuințele lor au fost construite pe tone de deșeuri toxice. În urma unui protest care a schimbat complet modul în care cetățenii se raportează la ecologism, autoritățile americane au evacuat familiile din zona afectată, Love Canal devenind un orășel fantomă.

de Redactia Observator

la 27.09.2021, 15:19

Cartierul construit pe 20.000 de tone de deșeuri toxice. ”Aproape toate femeile de pe strada mea au făcut cancer”
Cartierul construit pe 20.000 de tone de deșeuri toxice. ”Aproape toate femeile de pe strada mea au făcut cancer”

Love Canal este un cartier al orașului american Niagara Falls și locul celui mai grav dezastru ecologic care a implicat deșeuri chimice din istoria SUA. Inițial, zona a devenit un depozit de gunoi cu aproape 22.000 de tone de deșeuri chimice produse de Hooker Chemicals and Plastics Corporation în anii 1940 și ’50. În anii următori, situl a fost cumpărat și transformat într-un cartier al orașului Niagara Falls. În 1978, însă, oficialii statului au detectat scurgeri de substanțe chimice toxice din subteran în subsolurile caselor din zonă.

Luella Kenny, localnică: Pe strada mea se aflau 15 case. Din cele 15 familii, 9 femei au suferit operații de mastectomie. Singurul lucru pe care-l puteam face era să continuăm să luptăm pentru a fi evacuați. Acesta era obiectivul nostru principal. 

De mai bine de 20 de ani, compania Hooker Chemicals and Plastics Corporation și-a deversat deșeurile în bazinele unui canal neterminat. La acea vreme, nimeni nu locuia în zonă. Ulterior, însă, terenul a fost cumpărat cu doar un dolar. O parte a fost vândut către dezvoltatori imobiliari, iar pe restul s-a construit o școală. 

Pe acelaşi subiect

Luella Kenny: În 1969 am găsit o casă frumoasă în orașul Niagara Falls. Am crezut că peisajul este idilic. Zece ani mai târziu, în 1976, ziarele au început să scrie despre chimicalele îngropate în zonă. Din păcate nu m-am gândit prea mult la ce implicații ar putea avea acea descoperire. Mai târziu, canalele au început să refuleze, iar chimicalele au ajuns în curtea mea. 

În timpul ploilor torențiale, în cartier se formau bălți, iar localnicii care treceau prin ele se trezeau cu pantofii arși. Pe 2 august 1978 a fost emisă prima alertă de evacuare pentru 239 de case construite chiar deasupra fostului canal. Autoritățile au construit un gard în jurul locuințelor părăsite pentru a-i ține pe oameni la distanță de deșeurile toxice, iar celorlalți li s-a transmis că sunt în siguranță.

Luella Kenny: Fiul meu Jon s-a îmbolnăvit și am început să mergem tot mai des la spital. Când îl aduceam acasp intra iar în contact cu deșeurile toxice. În octombrie 1978, Jon a murit subit. În ziua înmormântării, autoritățile au anunțat că vor investiga împrejurările în care a avu loc decesul său.

Localnici: Cum au putut spune că nu era niciun pericol când tot ei ne-au avertizat să nu stăm în pivnițe mai mult de o oră. 

Deșeurile din zonă pot afecta, la nivel genetic, generațiile viitoare

Un cercetător american în domeniul oncologiei a început să documenteze îmbolnăvirile din zona încă locuită. "Am descoperit numeroase tentative de suicid, surmenaj nervos, cazuri de epilepsie, avorturi spontane. Toate aceste cazuri au fost raportate în cadrul familiilor care locuiau de-a lungul canalului".

În mai 1980, un studiu realizat de Agenția americană de Protecție a Mediului preciza că deșeurile din zonă pot deteriora la nivel genetic generațiile viitoare. 

În urma unor proteste organizate chiar de către femeile din zonă, în octombrie 1980, autoritățile au decis să cumpere locuințele a 710 familii, iar Love Canal a devenit un orășel-fantomă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cartierul construit pe 20.000 de tone de deșeuri toxice. ”Aproape toate femeile de pe strada mea au făcut cancer”