Antena Meniu Search
x

CATASTROFA de la Cernobîl: Reactorul care a provocat dezastrul, acoperit cu un dom la 30 de ani de la tragedie

Domul de izolare finanţat de comunitatea internaţională a fost plasat marţi deasupra reactorului avariat al Centralei Nucleare de la Cernobîl, un proiect fără precent care vizează să asigure securitatea instalaţiei în următorii 100 de ani.

Domul de izolare finanţat de comunitatea internaţională a fost plasat marţi deasupra reactorului avariat al Centralei Nucleare de la Cernobîl, un proiect fără precent care vizează să asigure securitatea instalaţiei în următorii 100 de ani.

"Mulţi s-au îndoit, mulţi nu au crezut. Vă felicit, prieteni! Yes! Am făcut-o!", a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în timpul ceremoniei de inaugurare.

"Întreaga lume poate vedea astăzi ceea ce pot realiza Ucraina şi lumea atunci când se unesc", a adăugat el.

În formă de arcă, acest clopot de izolare prezintă o osatură metalică de 25.000 de tone - 36.000 de tone cu diversele echipamente prevăzute -, este înaltă de 108 metri şi are 162 de metri lungime.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Poate acoperi Stade de France sau Statuia Libertăţii", rezumă într-un comunicat Novarka, un parteneriat comercial al grupurilor franceze Bouygues şi Vinci, care a conceput şi realizat arca.

Cu o durată de viaţă de 100 de ani, potrivit constructorilor, arca permite izolarea materiilor radioactive şi vechea şapă de beton. În plus, ea dispune de echipamente care vor permite să se procedeze la dezmembrarea fostului "sarcofag" sovietic ce acoperă Reactorul numărul 4 şi la tratarea deşeurilor radioactive.

În prezent, bilanţul uman al catastrofei provoacă în continuare dezbateri. Comitetul Ştiinţific al ONU (UNSCEAR) recunoaşte în mod oficial aproximativ 30 de morţi în rândul operatorilor şi pompierilor ucişi de radiaţii imediat după explozie, însă potrivit unor estimări bilanţul se ridică la mii de morţi.

Durata de viaţă a sarcofagului a fost prevăzută iniţial pentru o perioadă de 20 până la 30 de ani, însă s-a dovedit mult mai scurtă. Încă din 1999 au fost necesare lucrări de consolidare, iar apoi din nou, în 2001, 2005 şi 2006.

Noua arcă urmează să reziste unui eventual seism de până la 6 pe scala Mercali (de 12 trepte).

"Este o construcţie potenţial periculoasă, care reprezintă o ameninţare pentru mediu şi populaţie", declară pentru AFP Seghi Paskevici de la Institutul pentru probleme de securitate la centrale nucleare din cadrul Academiei de Ştiinţă a Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » CATASTROFA de la Cernobîl: Reactorul care a provocat dezastrul, acoperit cu un dom la 30 de ani de la tragedie