Antena Meniu Search
x

Video Cazurile celebre în care Rusia e suspectată că şi-a otrăvit inamicii: Roman Abramovici, ultima victimă

Să mediezi pacea dintre Ucraina şi Rusia se poate dovedi o misiune mortala. Oligarhul rus, Roman Abramovici ar fi fost victima unui atac chimic, chiar în timpul negocierilor de pace. El a ajuns la spital cu ochii roşii şi cu pielea exfoliată pe faţă şi pe mâini. Şi-ar fi pierdut chiar vederea pentru câteva ore. Potrivit presei străine, în spatele atacului ar sta un grup de oficiali ruşi, care ar face tot posibilul să saboteze negocierile. 

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 20:40

Vezi și

Roman Abramovici a început să se simtă rău în noaptea de 3 spre 4 martie, după ce a participat la o rundă de negocieri pentru pace pe teritoriul ucrainean. Au mai fost prezenți la întâlnire, printre alţii, un alt antreprenor rus, dar și Rustem Umerov, politician ucrainean. Ci trei au avut simptome asociate otrăvirii cu substanțe chimice.

Au început să le lăcrimeze şi să îi doară ochii, iar pielea de pe mâni şi faţa a început să se exfolieze. Mai mult, oligarhul rus și-ar fi pierdut chiar vederea pentru câteva ore. Experţi occidentali susţin că este dificil de determinat dacă simptomele au fost provocate de un agent chimic, biologic sau de un tip de atac cu radiaţie electromagnetică. 

Negocieri de pace cu atac chimic

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: Îi sfătuiesc pe toţi cei care merg la aceste negocieri cu Federaţia Rusă să nu mănânce şi să nu bea nimic, şi, de preferat, să nu atingă nicio suprafaţă.  

Pe acelaşi subiect

Cei trei bărbați consumaseră doar ciocolată și apă în orele dinaintea apariției simptomelor. Un al patrulea membru al echipei, care a mâncat şi băut aceleaşi produse, nu a avut nimic. 

Toţi se simt mai bine acum şi viața nu le este pusă în pericol. Au fost trataţi la o clinică din Istanbul, însă medicii turci nu au mai prelevat probe. Trecuse prea mult timp pentru ca otrava să poată fi detectată, spune jurnalistul care a făcut public incidentul.  

Presupusa tentativă de otrăvire este pusă pe seama unor lideri din tabăra dură de la Moscova, care ar vrea să saboteze negocierile de pace. Moscova respinge un astfel de scenariu şi dă vina pe un război al informaţiilor. Însă, otrăvirea este deja cunoscută ca metoda prin care Vladimir Putin îşi intimidează sau elimină inamicii. Cel mai recent caz este al vocalului său critic, Aleksei Navalnîi. Opozantul rus, care se află acum în închisoare, a fost aproape de moarte în 2020 după ce a fost otrăvit cu noviciok. Neurotoxina i-ar fi fost pusă pe lenjeria intimă. 

Cazurile celebre în care Rusia e suspectată că şi-a otrăvit inamicii

Aleksei Navalnîi, activist rus: Principala întrebare pe care trebuie să ne-o punem este de ce aceşti oameni otrăvesc, ucid şi fură alegeri? Şi răspunsul este foarte, foarte simplu: banii. 

Tot cu noviciok, Kremlinul ar fi încercat şi eliminarea unui fost spion KGB, Serghei Skripal. El şi fiica acestuia, Iulia, au fost victimele atacului cu neurotoxină în urmă cu 4 ani. Au fost găsiţi inconştienţi într-un parc din Salisbury, Anglia, şi spitalizaţi în stare gravă. Au supravieţuit şi trăiesc acum într-un loc secret. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Unii fac din Skripal un activist pentru drepturile omului. Este doar un spion, un trădător de patrie.

Celebru este şi cazul lui Aleksandr Litvinneko, fost ofițer FSB, care a fugit la Londra alături de familia sa și a cerut azil politic. A fost otrăvit într-un sushi bar, în noiembrie 2006, iar la autopsie au fost identificate urme de poloniu. Înainte de a muri, a lăsat  scrisoare, în care l-a acuzat pe Putin că a ordonat asasinarea sa. 

Un alt caz de otrăvire pus pe seama Moscovei are legătură directă cu Ucraina. Fostul preşedinte Viktor Iușcenko a fost otrăvit cu dioxină în 2004, chiar în timpul campaniei electorale, când a candidat împotriva lui Viktor Ianukovici, preferat de Kremlin. La analize a reieșit că i s-a administrat a doua cea mai mare concentrație a substanței cancerigene care fusese vreodată dată unui om. Ani de zile a avut fața desfigurată. Iușcenko, proeuropean convins, i-a acuzat pe oficialii ruși că au mușamalizat o investigație, care avea ca scop descoperirea celor care l-au otrăvit.

Rusia a negat orice implicare în toate aceste cazuri.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cazurile celebre în care Rusia e suspectată că şi-a otrăvit inamicii: Roman Abramovici, ultima victimă