Putin i-a arătat limuzina lui Kim Jong Un. Liderul nord coreean a jurat credinţă Rusiei. Phenianul ar avea milioane de obuze de artilerie și rachete vechi
Vladimir Putin i-a arătat limuzina Aurus lui Kim Jong Un în timpul vizitei la cosmodromul Vostocinî. Întâlnirea celor doi chiar la cel mai mare centru spaţial rusesc nu este întâmplătoare şi dă fiori lumii. Summitul a fost urmărit cu atenţie sporită de Occidentul care a avertizat că ar putea duce la o înarmare reciprocă a celor două ţări.
După vizitarea centrului spaţial Vostocinî, platformele de lansare a rahetelor şi după discuţii care au durat mai bine de o oră, Kim Jong Un a luat parte la o cină de stat în onoarea sa. Liderul nord-coreean a spus că sprijină "total și necondiționat" Rusia și că Phenianul va fi mereu alături de Moscova pe frontul "antiimperialist". Coreea de Nord ar avea zeci de milioane de obuze de artilerie și rachete vechi, bazate pe modele sovietice, care ar putea relansa armata rusă în Ucraina, se tem analiștii.
Putin a sugerat un ajutor către Phenian
Președintele rus și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta Coreea de Nord în dezvoltarea programului său spațial. Întrebat de un reporter dacă Rusia ar ajuta Coreea de Nord să-și lanseze propriile sateliți și rachete, Putin a răspuns: "Tocmai de aceea am venit aici".
Kim Jong Un a jurat credinţă Rusiei: Voi fi mereu alături de Rusia
- Momentul întâlnirii dintre Kim Jong Un şi Vladimir Putin: "Am putut simţi sinceritatea prietenilor noștri...
- De ce nu a mers Kim Jong Un cu avionul în Rusia şi a preferat trenul care prinde maximum 50 km/h. ONU nu-l poate...
- Kim Jong Un a plecat cu un tren special pentru a se întâlni cu Vladimir Putin în Rusia. Ce vor primi ruşii din...
- Tot numai un zâmbet, Kim Jong Un a lansat primul submarin tactic nuclear din Coreea de Nord. Ce crede administraţia...
Discuțiile dintre cei doi s-au concentrat pe "cooperarea economică, problemele umanitare și situația din regiune", a spus Putin. Kim a declarat că cele două țări au "multe domenii" unde pot coopera. El a lăudat Rusia pentru că "s-a ridicat împotriva forțelor hegemonice" pentru a-și apăra suveranitatea și securitatea, o referire voalată la SUA și Occident, și a transmis că și-a exprimat "sprijinul total și necondiționat pentru tot ceea ce face Rusia ca răspuns".
Avertisment privind armele SUA: Guvernul SUA a declarat săptămâna trecută că negocierile privind armele dintre Rusia și Coreea de Nord "înaintează în mod activ", iar discuții ar putea avea loc ca parte a eforturilor Rusiei de a găsi noi furnizori de arme de folosit în războiul său împotriva Ucrainei. Phenianul ar putea, între timp, să caute acces la armele pe care le-a fost interzis prin sancțiunile Națiunilor Unite, în special pentru programul său de rachete balistice cu capacitate nucleară.
Fostul consilier pentru securitate națională al SUA, John Bolton, a avertizat marți că întâlnirea dintre cei doi este "destul de semnificativă" și "depășește cu mult" un potențial acord cu armele. "Pentru Coreea de Nord este primul contact semnificativ cu Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice", a declarat Bolton pentru CNN.
Cu câteva ore înainte de summit, Phenianul a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din zona Sunan. Analiştii spun că Phenianul încercă să arate lumii pregătirea şi capacităţile militare. Șefii Statului Major Comun din Coreea de Sud au numit lansările "un act provocator important"
Putin i-a arătat limuzina lui Kim Jong Un
Liderul rus şi cel nord-coreean au urcat în limuzina prezidențială Aurus de fabricație rusă, după ce şi-au încheiat turul făcut la baza spaţială Vostocinî. În timpul summitului cu Vladimir Putin, Kim Jong Un a promis sprijin pentru "lupta sacră" a Rusiei. SUA au avertizat că întâlnirea pune bazele unui acord pentru furnizarea de muniție pentru războiul din Ucraina.
Întâlnirea de la Vostocinî s-a încheiat după mai bine de o oră
Discuţiile dintre Vladimir Putin şi Kim Jong Un s-au încheiat miercuri, după mai bine de o oră, potrivit televiziunii de stat Rossia-1. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu există planuri ca preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un să semneze documente după întâlnire. Cei doi lideri s-au întâlnit şi au purtat discuţii cu uşile închise timp de mai bine de o oră.
Când a fost întrebat despre informaţiile care circulă în legătură cu presupuse discuţii despre arme între cei doi lideri, Peskov a declarat că "întreaga gamă de relaţii (dintre cele două ţări) implică dialog şi interacţiune în domenii sensibile, cum ar fi interacţiunea militară", potrivit postului de stat Rossia-1.
"Toate celelalte probleme privesc doar cele două ţări suverane ale noastre", a adăugat el. "Şi ele nu ar trebui să fie un subiect de preocupare pentru niciun stat terţ. Cooperarea noastră se desfăşoară în beneficiul popoarelor din cele două ţări, dar nu este împotriva nimănui", a punctat Peskov. "Coreea de Nord este vecinul nostru apropiat. Şi, în ciuda oricăror comentarii din exterior, vom construi relaţii cu vecinii noştri într-un mod care să fie benefic pentru noi şi pentru vecinii noştri", a punctat reprezentantul Kremlinului.
Ce şi-au spus Putin şi Kim la primul lor schimb de cuvinte
Coreea de Nord susţine toate deciziile lui Vladimir Putin şi va fi întotdeauna alături de Rusia în lupta împotriva imperialismului, i-a spus Kim Jong Un liderului rus. Liderul nord-coreean a mai spus că Rusia se află într-o luptă sfântă pentru a-şi proteja securitatea şi speră că discuţiile pe care le poartă miercuri vor ridica relaţiile dintre cele două ţări la un nou nivel.
"Prima prioritate" a Coreei de Nord este relaţia cu Rusia, i-a spus Kim lui Putin, potrivit presei ruse. La rândul său, Putin i-a spus lui Kim că vizita sa intervine "într-un moment special", menţionând că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Coreei de Nord. Putin a ţinut să sublinieze că URSS a fost prima ţară care a recunoscut-o.
"Stimate domnule preşedinte! Sunt foarte încântat să vă văd din nou şi să vă urez bun venit în Rusia - de data aceasta, aşa cum am convenit, la cosmodromul nostru Vostocini. Suntem mândri de modul în care această industrie se dezvoltă aici, iar aceasta este noua noastră facilitate. Sper că atât dvs. cât şi colegii dvs. sunteţi interesaţi de ea.
Dar întâlnirea noastră are loc într-un moment special. Republica Populară Democrată Coreeană a sărbătorit recent 75 de ani de la fondarea sa. 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ţările noastre. Permiteţi-mi să vă reamintesc faptul că ţara noastră a fost prima care a recunoscut Republica Populară Democrată Coreeană ca stat suveran şi independent.
Apoi, foarte curând, vom sărbători, de asemenea, cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului războiului de independenţă şi a victoriei poporului coreean în acel război. Aceasta este o dată importantă, deoarece ţara noastră i-a ajutat şi pe prietenii noştri din Republica Populară Democrată Coreeană să lupte pentru independenţă.
Bineînţeles, trebuie să vorbim despre cooperarea economică, despre problemele umanitare şi despre situaţia din regiune. Avem o mulţime de întrebări. Aş dori să spun că sunt foarte încântat să vă văd. Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a veni în Rusia. Bine aţi venit!", i-a spus Putin lui Kim, potrivit unei transcrieri a discursului publicate de Kremlin.
Potrivit traducerii publicate de site-ul Kremlinului, Kim Jong Un i-a răspuns:
"Îmi exprim recunoştinţa pentru că ne-aţi invitat, în ciuda faptului că sunteţi ocupat cu afacerile de stat. Vizita noastră în Rusia are loc într-un moment foarte important. Şi acum partea rusă întâmpină cu multă căldură delegaţia noastră din Republica Populară Democrată Coreeană. Din primul moment al sosirii noastre în Rusia, am putut simţi sinceritatea prietenilor noştri ruşi. Şi în numele întregii Republici Populare Democrate Coreene, îmi exprim recunoştinţa faţă de dumneavoastră şi faţă de poporul Federaţiei Ruse. Şi îmi exprim recunoştinţa faţă de dumneavoastră pentru că aţi acordat o atenţie atât de mare vizitei noastre în Rusia.
Am putut, de asemenea, să vedem cu ochii noştri prezentul şi viitorul Rusiei în construirea unei puteri spaţiale. Iar acum ne întâlnim cu dumneavoastră într-un moment foarte special, tocmai în inima puterii spaţiale, Rusia. După cum aţi spus, Uniunea Sovietică a jucat un rol foarte important în eliberarea ţării noastre şi în independenţa ţării noastre, iar prietenia noastră are rădăcini adânci. Iar acum, prima prioritate pentru ţara noastră sunt relaţiile cu Federaţia Rusă. Sunt sigur că întâlnirea noastră comună va fi un alt moment pentru a ridica relaţiile noastre la un nou nivel.
După cum tocmai aţi spus, avem o mulţime de aspecte pentru a dezvolta relaţiile, inclusiv în domeniul politic, economic şi cultural, pentru a contribui la îmbunătăţirea bunăstării popoarelor noastre. Rusia s-a ridicat acum la lupta sfântă pentru a-şi apăra suveranitatea de stat".
De ce este important Cosmodromul Vostocinî, unde s-au întâlnit Putin şi Kim
Cosmodromul Vostocinî este cel mai modern sit de lansare a rachetelor spaţiale din Rusia, situat în Extremul Orient rus, relatează Reuters. Cosmodromul, care a intrat în funcţiune în 2016, se află în regiunea Amur din Extremul Orient rus, nu departe de graniţa Rusiei cu China şi la aproximativ 1.500 km de portul Vladivostok de la Pacific. În limba rusă, numele înseamnă pur şi simplu "Cosmodromul de Est".
Putin a ordonat construirea cosmodromului pentru a reduce dependenţa de cosmodromul Baikonur din Kazahstan, de unde Moscova obişnuia să-şi facă lansările spaţiale, dar care acum se află într-o ţară care şi-a declarat independenţa după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. A existat cândva o bază sovietică de rachete balistice intercontinentale (ICBM), cunoscută sub numele de Svobodni 18, la doar câţiva kilometri de complexul Vostocinî. Această bază a fost închisă în 1993.
Vostocinî a costat miliarde de dolari şi a dat un impuls economiei locale. Însă construcţia a fost afectată de întârzieri repetate şi de mai multe scandaluri de corupţie. Prima lansare de la Vostocinî a avut loc în 2016, când a decolat o rachetă Soiuz-2. Cea mai recentă lansare a fost a rachetei Soiuz care a transportat sonda spaţială lunară Luna-25, care s-a prăbuşit pe Lună, marcând eşecul misiunii spaţiale ruse.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰