Antena Meniu Search
x

Ce conţineau cele şase scrisori-capcană din Spania. Singura care nu a fost detonată este cea de la baza militară şi centrul de sateliţi al UE

Cele șase scrisori-bombă care au vizat mai multe instituţii spaniole conțineau cantități mici de exploziv și metal, relatează El Pais. Poliţia spaniolă nu a formulat încă ipoteze despre cine se află în spatele atacurilor care nu s-au soldat cu victime sau pagube. Au fost vizate într-o săptămână reşedinţa  premierului spaniol Pedro Sanchez, ambasada Ucrainei din Madrid, o companie de armament din Zaragoza, Margarita Robles, ministrul Apărării din Spania, Centrul de Sateliţi de la Baza Aeriană Torrejon de Ardoz, de lângă Madrid şi Ambasada SUA din Madrid. 

de Redactia Observator

la 02.12.2022, 14:46

Ce conţineau cele şase scrisori-capcană din Spania. Singura care nu a fost detonată este cea de la baza militară
Cele şase scrisori-capcană din Spania - El Mundo / Profimedia

Scrisorile-capcană au fost fabricate artizanal, conţineau doar cantităţi mici de exploziv şi bucăţele de metal sau şrapnel. La deschidere era generată o flamă, nu o explozie mai mare relatează El Pais, citând surse din cadrul poliţiei.

O scrisoare-capcană trimisă la ambasada Ucrainei a explodat miercuri în curtea instituţiei, rănindu-l la mână pe agentul de securitate care a deschis-o. Această bombă este una dintre cele şase scrisori-capcane care au fost trimise începând cu 24 noiembrie. Potrivit El Mundo singura scrisoare care nu a explodat / a fost detonată este cea de la baza militară din Torrejón, unde se află centrul pentru sateliţi al UE, condus de Sorin Ducaru, iar acest lucru poate deveni o cheie în achetă.

Pachetul ajuns la baza militară pe 1 decembrie, la primele ore ale zilei, este singurul care nu a fost detonat de experţii Tedax, lucru care va permite anchetatorilor să afle exact compușii materialului inflamabil introdus în scrisori și indicii cu privire la cine l-a trimis.

Toate scrisorile au coordonate comune: sunt plicuri maro cu material pirotehnic în interior, au adresa trecută cu aceeași caligrafie și au fost depuse în cutii poștale obișnuite. Au ajuns la destinatari prin poșta clasică. Sunt activate atunci când persoana care le deschide trage de un fir. În ciuda alarmei declanşate în Spania, autorităţile au transmis ieri că nu întrunesc toate datele pentru a invoca o alertă teroristă.  Potrivit autorităţilor spaniole, materialul exploziv este "de casă", adică au fost folosite substanțe asemănătoare celor din artificii, care generează o flamă, explică El Mundo. Oficialii spanioli au mai precizat cu prudenţă că plicurile au fost trimise din Spania. 

Pe acelaşi subiect

Nimeni nu a revendicat trimiterea acestor scrisori-capcană şi autorităţile spaniole nu au furnizat informaţii despre potenţial suspecţi. Ţintele vizate au alimentat suspiciuni că sprijinul pe care Spania îl acordă Ucrainei în lupta ei împotriva invadatorilor ruşi ar putea constitui o motivaţie a atacurilor.

În afară de ambasada Ucrainei în Spania, alte scrisori-capcană au fost trimise la sediul companiei de apărare spaniole ce a livrat produse în Ucraina, precum şi la biroul prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez, al ministrului spaniol al Apărării Margareta Robles, la sediul Centrului Satelitar al UE de la Torrejon şi la ambasada SUA.

Chiar dacă ministrul spaniol al apărării Margareta Robles nu a menţionat seria de scrisori-capcană în timpul vizitei pe care a întreprins-o în Ucraina miercuri, ea a reiterat că Spania rămâne în mod ferm de partea Ucrainei în războiul ei cu Rusia. "Vom continua să ajutăm, alături de alte ţări din UE şi NATO, pentru că în opinia noastră cauza Ucrainei este justă, este o cauză a păcii şi libertăţii", a spus Robles

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Ce conţineau cele şase scrisori-capcană din Spania. Singura care nu a fost detonată este cea de la baza militară şi centrul de sateliţi al UE