Antena Meniu Search
x

Video Ce forţă de luptă au adus ruşii în Donbas. Experţii occidentali cred că e insuficient pentru ca Rusia să obţină marea victorie cerută de la Kremlin

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază. Rusia a lansat marea ofensivă din Donbas, pe care o pregătea de câteva săptămâni. Dar experţii occidentali consideră că perioada de pregătire nu a fost, totuşi, suficientă pentru ca unităţile ruse să compenseze pierderile suferite.

de Redactia Observator

la 19.04.2022, 08:13

Vezi și

Deocamdată, forţele ucrainene rezistă. Luptele nu s-au încheiat nici la Mariupol, unde câteva mii de luptători ucraineni, dar şi numeroşi civili, sunt asediaţi de trupele lui Vladimir Putin. Rusia continuă bombardamentele şi în alte regiuni ale Ucrainei. La Liov, oraş cruţat până acum, au fost ucişi şapte oameni, între care un copil. "Acum putem deja să spunem că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de multă vreme. O parte importantă a întregii armate ruse este concentrată, acum, pentru această ofensivă", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

"Este iadul pe pământ. A început ofensiva despre care vorbim de câteva săptămâni", a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, controlată, parţial, de opt ani, de separatiştii susţinuţi de Moscova. Armata rusă încearcă acum să ocupe total această regiune şi cea învecinată, Doneţk. După intense salve de artilerie, trupele ruse au atacat pe un front lung de aproape 500 de kilometri. Dar nu au reuşit să cucerească decât două localităţi. În rest, forţele ucrainene au rezistat şi au provocat pierderi grele inamicului.

Ce forţă de luptă a dislocat Rusia în Donbas

Rusia a mobilizat pe frontul din Donbas 76 de batalioane, din care 11 aduse doar în ultimele zile, potrivit Pentagonului. Dar majoritatea acestor unităţi au fost implicate în luptele din alte regiuni ale Ucrainei şi nu au avut timp să-şi refacă pe deplin capacitatea de luptă. Analiştii militari occidentali consideră că ruşii ar putea înregistra câteva succese limitate dar nu marea victorie decisivă, cerută de Kremlin. "Fiecare viaţă pierdută este un argument pentru ca Ucraina şi celelalte naţiuni libere să considere că Rusia nu este altceva decât o ameninţare", a declarat Volodimir Zelenski.

Pe acelaşi subiect

Tot în Donbas, bătălia pentru Mariupol continuă să mobilizeze unităţi ruseşti care nu pot, astfel, participa la ofensiva lansată mai la nord. Luptele se dau acum în jurul combinatului siderurgic Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene. În subteranele complexului industrial sunt baricadaţi mii de militari, puşcaşi marini şi luptători din regimentul Azov. Dar alături de ei se află şi aproximativ o mie de refugiaţi civili, mai ales femei, copii şi bătrâni. Cu toţii sunt atacaţi acum de aviaţia rusă, cu bombe de mare putere. Unul din comandanţii ucraineni i-a adresat o scrisoare Papei Francisc, rugându-l să intervină pentru evacuarea civililor.

În acest timp, regimentul Azov a difuzat imagini care ar dovedi că luptătorii săi sunt, încă, în măsură să lanseze contraatacuri împotriva ruşilor. Dar lupta este inegală şi, probabil, nu mai poate continua mult timp. După 6 săptămâni de război, în Mariupol nu a mai rămas aproape nimic în picioare. Cartiere întregi de case au fost puse la pământ. Patru rachete au lovit, pentru prima dată, oraşul Liov din vestul Ucrainei, aproape de graniţa cu Polonia. Printre victime se află şi refugiaţi din alte regiuni care au sperat că, la Liov, vor fi feriţi de atacuri. Un consilier al preşedintelui Zelensky a mărturisit că, în prezent, ucrainenii nu se mai pot simţi în siguranţă în nicio parte a ţării. Generalii ruşi susţin, ca de obicei, că rachetele lor au fost îndreptate doar spre obiective militare.

Dar primarul Liovului spune că trei rachete au lovit cazărmi nefolosite iar a patra, care probabil şi-a greşit ţinta, a distrus o benzinărie. Rusia şi-a intensificat atacurile şi asupra altor oraşe, ca Mikolaiv, un obiectiv esenţial într-o eventuală ofensivă împotriva Odessei, sau Harkov, din nordul ţării. Departamentul de Stat american acuză Rusia că a dezlănţuit o "campanie de teroare" împotriva poporului ucrainean. Statele Unite ar putea chiar să includă Rusia pe lista ţărilor care susţin terorismul, aşa cum a cerut preşedintele Zelensky. Dar o decizie în acest sens nu poate fi luată decât peste câteva săptămâni.

În Ucraina a sosit primul lot de arme, muniţii şi vehicule militare furnizate de Statele Unite, în cadrul unui ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari. Zelensky afirmă că militarii ucraineni vor învăţa repede să folosească armele oferite de americani, chiar dacă nu sunt familiarizaţi cu ele. Soldaţii de pe front îşi păstrează optimismul în faţa agresiunii. Unul dintre ei a ţinut să posteze imagini cu telefonul său, care i-a salvat viaţa, după ce a oprit un glonţ inamic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ce forţă de luptă au adus ruşii în Donbas. Experţii occidentali cred că e insuficient pentru ca Rusia să obţină marea victorie cerută de la Kremlin