Antena Meniu Search
x

A început faza a doua a războiului: "Bătălia din Donbas" debutează cu atacuri rusești pe tot frontul. Apel către Papa Francisc: "Aşa arată Iadul pe Pământ"

Forțele ruse au lansat ofensiva mult așteptată în estul Ucrainei, încercând să străpungă linia frontului în ceea ce oficialii ucraineni au descris drept a doua fază a războiului, relatează Reuters, citat de Mediafax, care face un bilanț al ultimelor ore ale conflictului.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 19.04.2022, 14:29

A început faza a doua a războiului: "Bătălia din Donbas" debutează cu atacuri rusești pe tot frontul. Apel către Papa Francisc: "Aşa arată Iadul pe Pământ"
- Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni "Bătălia din Donbas" în estul țării și că o "foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă". "Nu contează câte trupe vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra", a declarat el într-un mesaj video. Șeful de stat major al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei în "a doua fază a războiului".

"Aveți încredere în armata noastră, este foarte puternică", a spus el. Presa ucraineană a raportat o serie de explozii, unele puternice, de-a lungul liniei frontului în regiunea Donețk, bombardamente având loc în Marinka, Slaviansk și Kramatorsk. Oficialii ucraineni și mass-media au declarat, de asemenea, că au fost auzite explozii în Harkov, în nord-estul Ucrainei, Mykolaiv, în sud, și Zaporizhzhia, în sud-est.

Sirenele de raid aerian au sunat, de asemenea, în principalele orașe din apropierea liniei frontului. Reuters nu a putut verifica imediat aceste rapoarte. Cel mai înalt oficial de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că forțele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană "de-a lungul aproape întregii linii a frontului din regiunile Donețk, Luhansk și Harkov".

Alungată de forțele ucrainene din nord, Rusia și-a reorientat ofensiva terestră în cele două provincii estice cunoscute sub numele de Donbas, lansând în același timp lovituri de la distanță asupra altor ținte, inclusiv asupra capitalei Kiev. Donbasul a fost punctul central al campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei, începând din 2014, când Kremlinul a folosit persoane interpuse pentru a înființa două "republici populare" separatiste în fostul stat sovietic. De asemenea, aici se află o mare parte din bogăția industrială a Ucrainei, inclusiv cărbune și oțel. Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a lovit sute de obiective militare din Ucraina în cursul nopții.

Pe acelaşi subiect

Joe Biden va discuta cu aliaţii

Țările occidentale și Ucraina îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin de agresiune neprovocată, iar Casa Albă a anunțat că președintele american Joe Biden va organiza marți o convorbire telefonică cu aliații pentru a discuta despre criză, inclusiv despre cum să se coordoneze în ceea ce privește sancționarea Rusiei.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dialogul său cu Putin s-a blocat după ce au fost descoperite crime în masă în Ucraina. Națiunile Unite au declarat luni că bilanțul victimelor civile ale războiului a depășit 2.000 de morți, ajungând la 2.072 la miezul nopții de 17 aprilie, de la începutul invaziei din 24 februarie.

Aproximativ 4 milioane de ucraineni au fugit din țară. Rusia neagă că a vizat civili în ceea ce numește o operațiune specială pentru demilitarizarea Ucrainei și eradicarea naționaliștilor periculoși. Respinge ceea ce Ucraina afirmă că sunt dovezi ale atrocităților, spunând că Ucraina le-a înscenat pentru a submina negocierile de pace.

Apel către Papa Francisc: "Aşa arată Iadul pe Pământ"

Rusia a încercat să preia controlul total al orașului Mariupol din sud-estul țării, care este asediat de săptămâni întregi și care ar fi un premiu strategic, legând teritoriul deținut de separatiștii pro-ruși din est cu regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Imaginile video arată blocuri transformate în ruine carbonizate. Locuitorii din districtul Primorskyi găteau pe focuri în afara caselor lor avariate.

"Nu ne simțim bine", a declarat pentru Reuters o rezidentă pe nume Olga. "Am probleme psihice după loviturile aeriene, asta e sigur. Sunt foarte speriată. Când aud un avion, pur și simplu fug". Consiliul municipal a declarat că cel puțin 1.000 de civili se mai ascund în adăposturi subterane sub vasta oțelărie Azovstal. Maiorul Serhiy Volyna, comandantul brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, care încă luptă în Mariupol, a făcut apel la ajutor într-o scrisoare adresată Papei Francisc. "Așa arată iadul pe pământ ... Este timpul (pentru) ajutor, nu doar prin rugăciuni. Salvați-ne viețile din mâinile satanice", a spus el în scrisoare, potrivit unor extrase pe care ambasadorul Ucrainei la Vatican le-a postat pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Stiri externe » A început faza a doua a războiului: "Bătălia din Donbas" debutează cu atacuri rusești pe tot frontul. Apel către Papa Francisc: "Aşa arată Iadul pe Pământ"