Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 55 LIVE TEXT. Rușii atacă întreaga linie de 480 de km a frontului de est. Cancelarul Germaniei îl acuză pe Putin de crime de război

Război Rusia - Ucraina, ziua 55. Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază: Rusia a început marea ofensivă în Donbass. Armata rusă susține că a lovit 1.000 de ţinte noaptea trecută, pe linia frontului care se întinde pe 480 de kilometri. Ofensiva a fost lansată la trei săptămâni de la începutul acţiunii de regrupare, în urma căreia trupele ruseşti au părăsit nordul Ucrainei. Raidul din prima noapte a adus ruşilor şi un prim succes: au cucerit oraşul Kreminna din Lugansk. Experţii occidentali spun însă că armata rusă s-a grăbit şi că unităţile aduse în regiune nu vor putea să compenseze pierderile suferite. Luptele continuă şi la Mariupol, unde armata rusa a folosit pentru prima dată rachete anti-buncăr asupra combinatului metalurgic Azovstal, unde alături de militarii Ucrainei s-ar adăposti cel puţin 1.000 de civili.

de Redactia Observator

la 19.04.2022, 21:46

UPDATE 21:40. Cancelarul german Olaf Scholz spune că Putin ''poartă responsabilitatea'' crimelor de război din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea ''crimelor de război'' în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile, relatează AFP.

"Invazia rusă a Ucrainei este o ruptură răsunătoare cu dreptul internaţional" şi mii de civili au murit în "crime de război pentru care preşedintele rus poartă responsabilitatea", a estimat cancelarul în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, la finalul unei videoconferinţe cu preşedintele american Joe Biden şi mai mulţi omologi europeni.

Pe acelaşi subiect

"Resimţim o imensă durere pentru victime şi de asemenea o mare furie faţă de preşedintele rus şi acest război iraţional", a adăugat el.

Cu prilejul discuţiei, liderii şi-au reafirmat "completa solidaritate şi susţinerea lor" faţă de Ucraina. Cancelarul german a subliniat că este de asemenea datoria lor "să împiedice o extindere a războiului la alte ţări" şi a reiterat că NATO "nu va interveni direct în război", transmite AGERPRES.

UPDATE 20:20. ONU a cerut "o pauză umanitară" în Ucraina, de Paște

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, face apel pentru instituirea unei pauze umanitare de patru zile în Săptămâna Mare, începând cu Joia Mare şi până în Duminica Paştelui, 24 aprilie, care să permită evacuarea în siguranţă a civililor şi livrarea ajutoarelor umanitare, potrivit unui comunicat, relatează CNN.

”Apelul de Paşte pentru Ucraina” va permite deschiderea culoarelor umanitare, a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

”În loc să sărbătorească o nouă viaţă, acest Paşte coincide cu o ofensivă rusă în estul Ucrainei. Săptămâna Mare este sărbătorită sub norul unui război care reprezintă negaţia totală a mesajului de Paşte”, a subliniat el.

O pauză umanitară va permite trecerea civililor dispuşi să părăsească zonele de confruntare actuală şi cele care sunt preconizate şi va permite livrarea în siguranţă a ”ajutoarelor umanitare care salvează vieţi” oamenilor din zonele puternic afectate, inclusiv Mariupol, Herson, Doneţk şi Lugansk, a mai spus Guterres.

”Organizaţia Naţiunilor Unite este pregătită să trimită convoaie de ajutor umanitar în această perioadă în locaţiile respective. Prezentăm părţilor planuri detaliate”, a mai declarat el.

UPDATE 18:20. Ucrainenii confirmă că au pierdut orașul Kreminna

Controlul asupra orașului Kreminna a fost pierdut pe fondul unor lupte grele, a anunțat CNN, care citează un oficial regional din Ucraina.

Controlul asupra orașului Kreminna "a fost pierdut", potrivit lui Serhii Haidai, șeful Administrației militare regionale Lugansk, în timp ce forțele rusești încearcă să înfrângă rezistența ucraineană în estul țării.

UPDATE 18.10. Polonia este pregătită să primească 10.000 de militari ucraineni răniți, dacă va fi necesar

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia este pregătită să trateze până la 10.000 de militari ucraineni în spitalele sale, dacă va fi necesar. Morawiecki spune că zeci de militari ucraineni sunt în prezent tratați în spitalele poloneze. Totuși, Polonia ar putea primi până la 10.000 de răniți dacă va fi necesar, anunță BBC.

Declarațiile au fost făcute după ce premierul polonez a inaugurat, la Liov, în vestul Ucrainei, primul „oraș-container" pentru refugiați. Locuințele temporare pot adăposti între 300 și 500 de femei și copii care fug de luptele din estul Ucrainei, potrivit biroului premierului polonez.

În cooperare cu autoritățile ucrainene, guvernul polonez intenționează să amenajeze spații de locuit pentru cel mult 5.000 de refugiați. Există planuri de înființare a unor spații de cazare similare în apropierea capitalei Kiev, transmite MEDIAFAX.

UPDATE 17:45. Schimb de prizonieri între ruși și ucraineni

Oficialii ucrainenii au anunțat că zeci de prizonieri au fost cedați de Rusia în cadrul unui schimb, anunță Sky News. Ucraina a primit 76 de prizonieri de război ucraineni în cadrul unui schimb cu Rusia, a confirmat marți vicepremierul Irina Vereșciuc.

Vicepremierul ucrainean a declarat că Rusia a predat Ucrainei 60 de soldați și 16 civili în timpul schimbului.

Schimbul a inclus 10 ofițeri ucraineni, a adăugat Irina Vereșciuc. „Acesta a fost cel de-al cincilea schimb de prizonieri de război. Un total de 76 de persoane", a spus Vereshchuk într-o declarație pentru presă, potrivit MEDIAFAX.

UPDATE 16:10. Rușii susțin că au făcut un culoar pentru militarii care se predau în Mariupol

Armata rusă a anunţat, marţi după-amiază, că a deschis un culoar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal, în Portul Mariupol, informează cotidianul Le Figaro.

"Ţinând cont de situaţia catastrofală din Uzina metalurgică Azovstal, începând cu ora 14.00, forţele ruse au deschis un coridor pentru a permite ieşirea militarilor armatei ucrainene şi a combatanţilor grupurilor naţionaliste care depun voluntar armele", anunţă Ministerul rus al Apărării.

În zonă a fost instituit un armistiţiu temporar pentru asigurarea evacuării militarilor ucraineni.

UPDATE 15:50. Sergei Șoigu spune că aliații din Occident prelungesc "operațiunea militară specială" și că Rusia ia măsuri pentru a restabili pacea

Ministrul Apărării din Rusia, Sergei Șoigu, a acuzat Statele Unite și aliații din Occident că "fac totul pentru a prelungi" așa-numita "operațiune militară specială" din Ucraina, prin furnizarea de arme Kievului. Într-o intervenție televizată cu comandanții militari, Șoigu a adus în discuție și cele două republici autoproclamate, Donețk și Lugansk. "Ne implementăm treptat planul de a elibera republicile  Donețk și Lugansk. Luăm măsuri pentru a restabili pacea", a spus el, potrivit The Guardian.

UPDATE 14:35 Kremlinul refuză să se pronunţe cu privire la pierderi, în urma scufundării crucişătorului Moskva

Kremlinul refuză să comenteze marţi informaţii cu privire la marinari daţi dispăruţi în naufragiul crucişătorului Moskva, fosta navă-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, pe care Kievul afirmă că a scufundat-o săptămâna trecută, relatează AFP, citată de news.ro. ”Toate informaţiile sunt furnizate de către Ministerul Apărării. Noi nu avem atribuiţii să comunicăm”, a declarat un purtător de cuvânt al preşednţiei ruse, Dmitri Peskov. Nici Marina rusă şi nici Ministerul rus al Apărării nu au prezentat vreun bilanţ în urma scufundării crucişătorului Moskva, la bordul căruia se afla un echipaj de 510 marinari.

UPDATE 12:56 Rusia recunoaşte că a început faza a doua a "operaţiunii speciale" din Ucraina

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, anunţă că armata rusă a început faza a doua a "operaţiunii speciale" din Ucraina. "Faza următoare a 'operaţiunii speciale' din Ucraina a început. Rusia va folosi doar arme convenţionale în Ucraina", a declarat Serghei Lavrov. Potrivit CNN, ofensiva rusă se desfășoară pe o linie de 480 de km a frontului de est.

UPDATE 12:10 Ultimatumul dat de ruşi forţelor ucrainene

Forţelor ruse au dat un ultimatum forţelor ucrainene care s-au regrupat în uzina de la Azovstal, notează SkyNews. Potrivit armatei ruse, dacă ultimii militari ucraineni rămaşi în Mariupol se predau începând cu ora 12:00 vor fi trataţi ca prizonieri de război, conform normelor internaţionale. Cine refuză să se predea, va fi ucis în asaltul dat asupra Azovstal. "Nu vă forţaţi norocul. Luaţi singura decizie corectă, de a înceta operaţiunile militare şi a depune armele", le transmite Ministerul rus al Apărării forţelor ucrainene.

UPDATE 11:42 Forţele proruse din Donbas dau asaltul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol

Forţele proruse din Donbas, în estul Ucrainei, au început marţi asaltul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistenţă din acest oraş ucrainean care este sub asediu de mai bine de o lună şi jumătate, transmite EFE, citată de Agerpres. "Din câte ştiu eu, unele grupuri de asalt, alese special pentru această misiune, şi-au început deja activitatea şi, pentru aceasta, ne ajută şi Federaţia Rusă, cu aviaţia şi artileria sa", a declarat purtătorul de cuvânt al miliţiilor din autoproclamata republică populară Doneţk, Eduard Basurin. Forţele proruse controlează toate cartierele rezidenţiale din Mariupol, a mai spus Basurin, intervievat de televiziunea de stat rusă. El şi-a exprimat speranţa că forţele ucrainene baricadate în oţelăria Azovstal se vor preda în curând.

UPDATE 10:23 Ajutorul militar promis de SUA a ajuns la graniţele Ucrainei

O primă încărcătură a unei noi tranşe de ajutoare militare americane destinate Ucrainei a ajuns la frontieră şi urmează să fie predată armatei ucrainene, potrivit Pentagonului, relatează AFP, citat de news.ro. ”Patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune cu echipamente”, a anunţat luni, sub protecţia anonimetului, un reprezentant de la Departamentul american al Apărării.

Un al cincilea zbor urma să sosească marţi, ”adică cinci zboruri în tot atâtea zile” după ce această nouă tranşă de ajutoare militare, în valoare de 800 de milioane de dolari, destinată Ucrainei a fost anunţată miercuri de către preşedintele american Joe Biden, a subliniat el. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a subliniat că o primă încărcătură a ajuns în zonă la 48 de ore după semnarea decretului prezidenţial care autoriza aceste licrări de armament, o rapiditate ”fără precedent”.

UPDATE 08:55 Un primar din Ucraina descrie interogatoriul "dur" al răpitorilor ruși: "Am înţeles că viaţa civililor valorează zero pentru ei"

Un primar ucrainean a descris orele de interogatoriu "dur" atunci când a fost reținut timp de aproape o săptămână de către forțele ruse, luna trecută, și a declarat că a apelat la ajutorul Papei pentru a opri războiul care a distrus zone întinse din orașul său din sudul Ucrainei, relatează Reuters, citat de Mediafax. "Au fost șase zile periculoase pentru că am înțeles că pentru ruși viața mea și a civililor valorează zero", a declarat la Roman Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, care se află acum sub control rusesc, la o lună după ce a fost eliberat.

UPDATE 08:04 Crime în Moscova: fostul vicepreşedinte al Gazprombank, soţia şi fiica sa de doar 13 ani, au fost găsiţi morţi

O dublă crimă şi sinucidere a avut loc la Moscova pe 18 aprilie 2022. Potrivit informaţiilor preliminare, fostul vicepreşedinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, şi-a împuşcat soţia şi fiica înainte de a se sinucide, notează Mediafax. Cadavrele au fost găsite de o rudă a victimelor, care nu a reuşit să ia legătura cu acestea prin telefon. Femeia era îngrijorată şi a decis să îşi viziteze rudele. Ea a găsit cadavrele fostului vicepreşedinte al Gazprombank şi ale soţiei sale, Elena, într-o singură cameră. Cadavrul fiicei lor de 13 ani, Maria, a fost găsit într-o altă cameră.

UPDATE 08:02 Ce forţă de luptă au adus ruşii în Donbas

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază. Rusia a lansat marea ofensivă din Donbas, pe care o pregătea de câteva săptămâni. Dar experţii occidentali consideră că perioada de pregătire nu a fost, totuşi, suficientă pentru ca unităţile ruse să compenseze pierderile suferite. Deocamdată, forţele ucrainene rezistă. Luptele nu s-au încheiat nici la Mariupol, unde câteva mii de luptători ucraineni, dar şi numeroşi civili, sunt asediaţi de trupele lui Vladimir Putin. Rusia continuă bombardamentele şi în alte regiuni ale Ucrainei. La Liov, oraş cruţat până acum, au fost ucişi şapte oameni, între care un copil. "Acum putem deja să spunem că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de multă vreme. O parte importantă a întregii armate ruse este concentrată, acum, pentru această ofensivă", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

UPDATE 08:00 A început faza a doua a războiului: "Bătălia din Donbas" debutează cu atacuri rusești pe tot frontul

Forțele ruse au lansat ofensiva mult așteptată în estul Ucrainei, încercând să străpungă linia frontului în ceea ce oficialii ucraineni au descris drept a doua fază a războiului, relatează Reuters, citat de Mediafax, care face un bilanț al ultimelor ore ale conflictului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni "Bătălia din Donbas" în estul țării și că o "foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă". "Nu contează câte trupe vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra", a declarat el într-un mesaj video. Șeful de stat major al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei în "a doua fază a războiului".

Zelenski: "Trupele ruse au început bătălia pentru Donbas"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a încedput “bătălia pentru Donbas”. “În estul şi sudul ţării noastre, ocupanţii încearcă să atace într-un mod mai dur decât înainte. Ei pun presiune, căutând un punct slab în apărarea statului nostru ca să meargă acolo cu principalele forţe.

Aparent, generali ruşi, obişnuiţi să neglijeze orice pierderi, au ucis deja atât de mulţi soldaţi ruşi încât chiar şi ei vor trebui să fie mai atenţi, pentru că nu va mai rămâne niciunul ca să atace. Totuşi, ei nu ar trebui să spere că asta îi va ajuta. Este doar o chestiune de timp ca întregul nostru teritoriu să fie eliberat. Se poate spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de mult timp. O foarte mare parte a întregii armate a Rusiei se concentrează acum pe această ofensivă”, a spus Zelenski. “Indiferent câţi soldaţi ruşi sunt duşi acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra. O vom face zilnic. Nu vom renunţa la nimic ce este ucrainean şi nu avem nevoie de ce nu este al nostru”, a adăugat el.

Nexta: Unul dintre locuitorii din Bucea ucişi de soldaţii ruşi, o rudă îndepărtată a lui Alexei Navalnîi

Unul dintre locuitorii din Bucea ucişi de armata rusă este o rudă îndepărtată a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi, transmite Nexta. Ilia Navalnîi a fost găsit mort prin împuşcare într-o groapă comună, alături de alte sute de victime. Nexta postează şi o imagine cu permisul de conducere al bărbatului ucis de ruşi.

Primarul Vadim Boicenko spune că ruşii au deportat 40.000 de civili din Mariupol

Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că 40.000 de civili au fost deportaţi în Rusia sau în zone ale Ucrainei controlate de Rusia, relatează bbc.com. Boicenko a precizat, la televiziunea ucraineană, că numărul a fost verificat prin registrul municipal. Înainte de startul invaziei, în Mariupol locuiau peste 400.000 de oameni. De atunci, cel puţin 140.000 au părăsit oraşul.

Casa Albă: Nu sunt planuri ca preşedintele să meargă la Kiev

Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat, luni, că nu există planuri pentru ca preşedintele american Joe Biden să viziteze Kievul, informează bbc.com. „Nu sunt planuri ca preşedintele să meargă la Kiev. Vreau să reiterez acest lucru”, a spus Psaki. Casa Albă a precizat că vrea să trimită un înalt oficial, poate pe secretarul de stat Antony Blinken sau pe secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Duminică, într-un interviu la CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că Biden va face o deplasare la Kiev. “Cred că o va face. Însă este decizia sa, bineînţeles, şi depinde de situaţia de securitate. Dar mă gândesc că el este liderul SUA şi de aceea ar trebui să vină să vadă”, a afirmat Zelenski.

ONU: Încetarea focului pentru ajutor umanitar în Ucraina nu se întrevede la orizont

Încetarea focului pentru acordarea de asistență civililor din Ucraina nu se întrevede la orizont, spune șeful ONU pentru ajutor umanitar. Încetarea focului în Ucraina este puțin probabilă în acest moment, dar ar putea avea loc în câteva săptămâni, a declarat Martin Griffiths, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru ajutor umanitar.

„În mod evident, nu avem încă o încetare a focului umanitar în partea rusă. Am intrat într-o mulțime de detalii în această privință și au continuat să promită să revină la mine cu privire la detaliile acestor propuneri. În momentul de față, dacă aș putea vorbi în numele autorităților ruse, acestea nu pun încetarea focului la nivel local în fruntea agendei lor. Încetarea focului nu se află la orizont în acest moment. Ar putea fi peste câteva săptămâni. S-ar putea să fie ceva mai mult decât atât", a spus reprezentantul ONU reporterilor din New York.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 55 LIVE TEXT. Rușii atacă întreaga linie de 480 de km a frontului de est. Cancelarul Germaniei îl acuză pe Putin de crime de război