Antena Meniu Search
x

Ce mesaj a fost lăsat pe mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg. Kremlin: Accidentul aviatic ar fi putut fi provocat deliberat

Şeful mercenarilor Wagner a fost înmormânt, marţi, în secret în Sankt Petersburg. Înmormântarea a fost una restrânsă, iar trupul său a fost depus în acelaşi cimitir în care au fost înmormântaţi şi părinţii lui, dar şi cei ai lui Vladimiri Putin.

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 15:55

Ce mesaj a fost lăsat pe mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg
Ce mesaj a fost lăsat pe mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg - Profimedia Images

Mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg a fost îmbrăcat în crengi de brad, iar lângă cruce a fost aşezat un poem al unui celebru poet rus. "Ești pironit pe cruce. Cum mă voi duce acasă? Viu sau mort – nu există diferențe", spun versurile. Susţinătorii grupării Wagner au depus flori şi jucării la mormântul celui cunoscut drep "bucătarul lui Putin". Deşi Prigojin i-a fost aliat ani la rând, Vladimir Putin nu a venit la înmormântare

Decesul lui Evgheni Prigojin a fost confirmat duminică oficial de anchetatorii ruși. El a fost printre cele 10 persoane ucise în urma prăbușirii avionului său săptămâna trecută. Potrivit unor surse ruse, Vladimir Putin nu ar fi dorit ca înmormântarea lui Prigojin să atragă un număr mare de ruşi după ce acesta şi mercenarii săi au organizat în luna iunie o revoltă împotriva conducerii militare, mai exact împotriva Ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu şi a şefului Statului Major, Valeri Gherasimov. 

Kremlin: Accidentul aviatic al lui Prigojin ar fi putut fi provocat în mod deliberat

Kremlinul afirmă că accidentul aviatic al lui Prigojin ar fi putut fi provocat în mod deliberat

Pe acelaşi subiect

Kremlinul a declarat miercuri că ancheta referitoare la accidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, ia în calcul inclusiv posibilitatea ca acesta să fi fost provocat în mod deliberat. Este prima recunoaştere explicită care vine de la Kremlin a faptului că fostul aliat al lui Putin căzut în dizgraţie ar fi putut fi asasinat, relatează Reuters.

"Este evident că sunt luate în considerare diferite versiuni, inclusiv versiunea - ştiţi despre ce vorbim - să spunem, o atrocitate deliberată", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Să aşteptăm rezultatele anchetei noastre ruseşti", a adăugat el.

Avionul privat Embraer cu care Prigojin călătorea de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbuşit la 23 august, la nord de Moscova, ucigând toate cele 10 persoane aflate la bord, inclusiv alţi doi comandanţi de top din Wagner. Cauza este încă neclară, dar sătenii din apropierea locului faptei au declarat pentru Reuters că au auzit o bubuitură şi apoi au văzut avionul prăbuşindu-se la sol.

Avionul s-a prăbuşit la exact două luni de când Prigojin a preluat controlul asupra oraşului Rostov-pe-Don din sudul ţării, la sfârşitul lunii iunie, unde se afla comandamentul central al operaţiunii ruseşti din Ucraina. A fost cel mai serios semnal al unei revolte care a zguduit din temelii Rusia preşedintelui Vladimir Putin.

Rusia a informat autoritatea braziliană de investigare a siguranţei aviatice că "pentru moment" nu va ancheta prăbuşirea avionului Embraer, fabricat în Brazilia, în conformitate cu normele internaţionale, a declarat agenţia braziliană pentru Reuters. Întrebat despre aceste informaţii, Peskov a declarat: "În primul rând, ancheta este în curs de desfăşurare, Comitetul de anchetă este angajat în acest sens". "În acest caz nu se poate vorbi de niciun aspect internaţional", a adăugat Peskov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Ce mesaj a fost lăsat pe mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg. Kremlin: Accidentul aviatic ar fi putut fi provocat deliberat