Antena Meniu Search
x

Nancy Pelosi va ajunge în Taiwan - CNN. Un jurnalist chinez a cerut ca armata să doboare avionul ei

Purtătoarea de cuvânt a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ar urma să viziteze Taiwanul în cadrul turneului ei din Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și a unui oficial american. Nancy Pelosi a luat decizia de a merge în Taiwan în ciuda avertismentelor din partea oficialilor administrației lui Joe Biden, care sunt îngrijorați de răspunsul Chinei la o vizită atât de importantă, relatează CNN

de Radu Dan

la 01.08.2022, 15:33

Nancy Pelosi va ateriza în Taiwan - CNN. Un jurnalist chinez a cerut ca armata să doboare avionul ei
Nancy Pelosi va ateriza în Taiwan - CNN. Un jurnalist chinez a cerut ca armata să doboare avionul ei - Profimedia

După războiul din Ucraina și tensiunile din Balcani dintre Serbia și Kosovo, în ultime zile a luat amploare un alt punct fierbinte: China - Taiwan.  Presa din Taiwan susține că Nancy Pelosi va ajungela Taipei marți seară.  Ministerul de Externe al Chinei a reiterat că vizita lui Pelosi în Taiwan va avea ”consecințe grave”, iar China ”va lua cu siguranță măsuri puternice” pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială.

Vizita în Taiwan nu se află în prezent în mod oficial pe agenda publică a lui Nancy Pelosi, dar ar veni într-un moment în care relațiile SUA-China sunt deja la un nivel scăzut.  Potrivit unui înalt oficial guvernamental din Taiwan, Nancy Pelosi ar urma să rămână o noapte în Taiwan. Nu este clar când va ateriza exact Pelosi în Taipei, deși unele surse vorbesc despre marți seară. 

Departamentul de Apărare lucrează non-stop pentru a monitoriza mișcările chineze în regiune și pentru siguranța vizitei lui Nancy Pelosi, potrivit unui oficial american, citat de CNN. Statele Unite au precizat vineri că nu au nicio dovadă a unei activități militare chineze împotriva Taiwanului, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, citat de Reuters.

Un jurnalist de la Global Times a cerut ca avionul lui Pelosi să fie doborît

Pe acelaşi subiect

Vineri, un mesaj agresiv, postat pe Twitter de un editorialist al unui tabloid care are legături cu Partidul Comunist Chinez a determinat o parte a presei internaționale să scrie că Beijingul a amenințat direct că va doborî avionul lui Pelosi dacă aceasta va merge în Taiwan. 

”Dacă avioanele de luptă americane escortează avionul lui Pelosi în Taiwan, este o invazie”, a scris pe Twitter Hu Xijing, jurnalist la Global Times (n. red. publicația de stat). ”Armata chineză are dreptul să respingă forțat avionul lui Pelosi și avioanele de luptă americane, inclusiv cu focuri de avertizare și mișcări tactice de obstrucție. Dacă este ineficient, atunci doborâți-le”.

Deși itinerarul lui Pelosi rămâne incert, oficialii chinezi au avertizat-o în mod repetat să nu facă o escală la Taiwan, fluturînd amenințări vagi cu represalii militare.

”Dacă Pelosi vizitează Taiwanul, acțiunea va încălca grav principiul unei singure Chine și prevederile din cele trei comunicate comune China-SUA, pune în pericol grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, la începutul săptămânii trecute.

”Armata chineză nu va sta niciodată cu brațele încrucișate și va lua măsuri de siguranță puternice și hotărâte pentru a contracara orice interferență a forțelor externe și încercare secesionistă de „independență a Taiwanului” și pentru a apăra ferm suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei”, a adăugat el. 

Cu toate acestea, niciun oficial al guvernului chinez nu a amenințat în mod direct că va doborî avionul lui Pelosi dacă aceasta vizitează Taiwanul. Deși nu a fost făcută o amenințare directă până acum, sunt îngrijorări legitime că o vizită a lui Pelosi în Taiwan ar putea declanșa un conflict militar între SUA și China, scrie Newsweek

Casa Alba se teme că Beijingul va interpreta greșit vizita lui Pelosi

Președintele Joe Biden a spus săptămâna trecută că o vizită în Taiwan ”nu este o idee bună în acest moment”. Dar mai mulți parlamentari republicani și democrați susțin că Pelosi ar trebui facă vizita în Taiwan, în caz contrar SUA riscă să-și piardă ”credibilitatea” în această problemă. Pelosi este un critic cunoscut al guvernului chinez. Dacă va merge în Taiwan, ar deveni cel mai înalt oficial american care vizitează insula din 1997 încoace. 

Oficialii cred, de asemenea, că conducerea chineză nu înțelege complet dinamica politică din Statele Unite, ceea ce duce la o neînțelegere cu privire la semnificația unei eventuale vizite a lui Pelosi. Oficialii de la Casa Albă sunt îngrijorați că Beijingul ar putea confunda vizita lui Pelosi cu o vizită oficială a administrației Biden, deoarece Pelosi și Biden sunt democrați, scrie CNN. 

Taiwanul a simulat exerciții militare în care insula se apără de o invazie

Taiwanul a derulat săptămâna trecută un amplu exercițiu militar în Han Kuang. Evenimentul este unul desfășurat anual, din 1984 încoace, și implică toate ramurile armatei din Taiwan - inclusiv forțele sale de rezervă - un efort de a spori capacitățile generale de apărare. Anul acesta, exercițiul militar a căpătat o semnificație mai mare pe fondul preocupărilor cu privire la intențiile Chinei față de Taiwan. 

Au fost simulate, scene în care un inamic ostil încearcă să preia controlul asupra unei căi navigabile cheie din apropierea capitalei taiwaneze. Forțele invadatoare vizează gura râului Tamsui de pe coasta de nord a insulei, un estuar strategic care oferă acces direct în centrul orașului Taipei. 

Și China a început sâmbătă exerciții militare cu muniție reală lângă Taiwan

Și armata chineză a început sâmbătă exerciții cu muniție reală în apropierea insulelor Pingtan din provincia Fujian, a declarat agenția oficială de știri Xinhua.  ”Vor avea loc exerciții cu foc real, zona maritimă de lângă Pingtan, provincia Fujian, va fi închisă între orele 8 a.m. și 9 p.m. sâmbătă”, a anunțat vinerea trecută presa de stat. Pingtan se află la 125 de kilometri de Taiwan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Nancy Pelosi va ajunge în Taiwan - CNN. Un jurnalist chinez a cerut ca armata să doboare avionul ei