Cea mai avansată armă occidentală, obţinută de Ucraina. Cum va ajuta Kievul în fața rachetelor rusești ce vizează infrastructura
Din primele zile ale războiului, Volodimir Zelenski a cerut aliaților occidentali ca țara sa să primească armele și munițiile de care are nevoie pentru a face față atacurilor din partea rușilor. Pe măsură ce ostilitățile au continuat, pe lista cererilor avansate de Kiev au fost incluse și sistemele de rachete Patriot. După luni de eforturi, ucrainenii urmează să primească un astfel de sistem, iar o analiză Financial Times arată cât de eficient ar putea fi pe câmpul de luptă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Sistemul Patriot, piesa centrală a unui nou pachet de ajutor militar de două miliarde de dolari anunțat de administrația Biden, va fi una dintre cele mai avansate arme occidentale obținute până acum de Kiev. Acesta va fi un plus puternic pentru apărarea aeriană a Ucrainei, dar, spun analiștii, nu va oferi un răgaz imediat de la atacurile repetate cu rachete și drone rusești care distrug infrastructura energetică a țării.
Capacitatea de a proteja infrastructura critică și capitala de rachetele balistice este "nouă pentru Ucraina și extrem de importantă", a declarat Oleksii Melnik, fost locotenent-colonel al forțelor aeriene ucrainene și acum co-director al think-tank-ului Razumkov Centre din Kiev. Cu toate acestea, deoarece nu permite atacarea unor ținte din Crimeea sau din Rusia nu va schimba în mod decisiv raportul de forțe.
Cum poate fi folosit sistemul Patriot?
Rachetele sistemului Patriot au o rază de acțiune de până la 75 kilometri, oferind o rază de 150 kilometri de protecție, în funcție de munițiile utilizate și sunt mai precise decât rachetele S300 și Buk proiectate de sovietici, care alcătuiesc coloana vertebrală a apărării aeriene a Ucrainei. În plus, ele pot doborî rachete balistice rapide pe care Rusia este probabil să le folosească în număr mai mare, deoarece își epuizează stocurile de rachete de croazieră subsonice.
- "Statele Unite sunt alături de Ucraina!" Ce ajutor a obținut Zelenski de la Joe Biden după vizita la Casa Albă
- Volodimir Zelenski a aterizat în SUA şi s-a întâlnit cu Joe Biden. SUA vor furniza Ucrainei sistemul Patriot
- Prima reacție a Kremlinului: Sistemele antirachetă Patriot trimise în Ucraina sunt "o țintă legitimă pentru...
"Cum putem doborî o rachetă balistică dacă este lansată cu o rază de acțiune destul de mare și dacă este lansată din stratosferă, de fapt, din spațiu, și apoi zboară cu o viteză uriașă de-a lungul razei sale?" a declarat colonelul Iuri Ignat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat într-un interviu acordat Financial Times la începutul acestei luni. "Sistemul Patriotul poate face asta".
Sistemul Patriot oferă oferă, de asemenea, o formă suplimentară de apărare în cazul în care Rusia va încerca să lanseze misiuni de bombardament la mare altitudine deasupra teritoriului ucrainean. Rachetele S300 ale Ucrainei au fost suficiente pentru a respinge astfel de atacuri. Dar Kievul are stocuri din ce în ce mai mici de rachete și trebuie să treacă la echipamentele occidentale cu posibilități mai mari de aprovizionare.
Eficiența sistemului Patriot va fi limitată și de faptul că SUA a decis să trimită o singură baterie cu până la opt lansatoare și, ca atare, vor putea contribui doar la protejarea unei singure zone din Ucraina. De asemenea, pare puțin probabil ca Ucraina să folosească interceptori sofisticați și scumpi Patriot pentru a doborî dronele kamikaze pe care Rusia le trimite în valuri spre infrastructura civilă și militară. Un singur interceptor Patriot a costat trei milioane de dolari, de 100 de ori mai mult decât costul estimat al unei drone Shahed-136 furnizate de Iran.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰