Antena Meniu Search
x

Video "Statele Unite sunt alături de Ucraina!" Ce ajutor a obținut Zelenski de la Joe Biden după vizita la Casa Albă

"Nu veţi fi niciodată singuri! Statele Unite sunt alături de Ucraina!". Este mesajul pe care i l-a transmis Biden lui Zelenski în timpul întâlnirii istorice pe care cei doi au avut-o la Casa Albă. La rândul său, liderul de la Kiev le-a spus americanilor că doar împreună vor câştiga lupta împotriva lui Putin. Este pentru prima dată când Volodimir Zelenski pleacă din Ucraina de la începutul războiului. A mers în Statele Unite ca să obţină pentru armata sa un nou sprijin din partea americanilor, inclusiv celebrele sisteme de apărare antirachetă Patriot. 

de Redactia Observator

la 22.12.2022, 09:18

Vezi și

Preşedintele Ucrainei a plecat ieri către Statele Unite. În prima sa călătorie în afara ţării de la începerea războiului, Zelenski a mers cu un tren până la graniţa cu Polonia, iar de acolo, până la aeroport, delegaţia parcurs drumul cu maşini de teren.  În cele din urmă, liderul ucrainean a ajuns în SUA la bordul unui avion american. De altfel, forţele americane au fost cele care au organizat deplasarea în siguranţă a lui Volodimir Zelenski. 

De la aeroportul din Washington, Zelenski a mers direct la Casa Albă, unde a fost primit pe covorul roşu de Joe Biden, alături de soţia sa, Jill. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Domnule preşedinte, mă bucur că ne reîntâlnim!"

Întâlnirea dintre cei doi lideri a început în Biroul Oval, unde mesajul preşedintelui american către Zelenski, dar şi către poporul ucrainean, a fost unul de sprijin şi de unitate. Joe Biden a dat asigurări că Ucraina va fi susținută în continuare împotriva agresiunilor Rusiei şi a lăudat eroismul ucrainenilor şi exemplu pe care îl dau întregii lumi prin curajul şi rezistența lor.

Pe acelaşi subiect

Joe Biden, preşedintele SUA: "300 de zile. Greu de imaginat, 300 de zile de a suporta războiul, iar Putin a atacat brutal dreptul Ucrainei de a exista ca naţiune, dar a atacat şi persoane inocente. Doar pentru a intimida." 

În semn de mulţumire pentru tot sprijinul oferit în timpul războiului, Zelenski i-a dăruit lui Biden medalia de merit din partea unui soldat ucrainean care a luptat în Donbas şi care a ţinut neapărat să-i transmită acest dar preşedintelui american. 

 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Este căpitanul bateriei HIMARS. Da, este foarte curajos şi mi-a spus să i-o ofer unui preşedinte foarte curajos." 

Joe Biden, președintele SUA: "Nemeritat, dar foarte apreciat! Mulţumesc!"

Ce ajutor primește Ucraina după vizita lui Zelenski în SUA?

Au urmat peste două ore de discuţii faţă în faţă între echipele celor doi lideri. Joe Biden şi Volodimir Zelenski au ieşit apoi în faţa jurnaliştilor. 

Joe Biden, preşedinte SUA: "Astăzi, anunţ următoarea tranşă de asistenţă suplimentară pentru Ucraina în valoare de 1,85 de miliarde de dolari. Asta include transferuri directe de echipamente de care Ucraina are nevoie, dar şi contracte care vor asigura creşterea muniţiei de care Ucraina va avea nevoie pentru artilerie, tancuri şi lansatoare de rachete. În plus, pe lângă aceste noi ajutoare ca muniţia aeriană, va fi inclus şi un sistem de apărare antirachetă Patriot." 

Puternicul sistem de apărare antirachetă sol-aer Patriot va fi folosit de Ucraina pentru a se proteja de atacurile cu rachete şi drone ale ruşilor asupra infrastructurii electrice şi a zonelor civile. Întrebat de un jurnalist care ar fi mesajul său pentru SUA, Zelenski a răspuns vizibil copleşit de emoţii. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Mesajul meu: vă doresc pace! Cred că e principalul lucru pe care îl înţelegi doar în timpul unui război în ţara ta, când aceşti terorişti din Rusia vin în casele voastre. Îmi doresc să vă vedeţi copiii vii şi adulţi!"

După întâlnirea cu Biden, Zelenski a mers în faţa Congresului pentru a le mulţumi aleşilor americani pentru sprijinul acordat ţării sale în lupta cu Rusia. La intrarea în sală, liderul ucrainean a fost primit ca un erou şi aplaudat în picioare timp de câteva minute. Cu lacrimi în ochi, liderul de la Kiev şi-a exprimat recunoştinţa faţă de tot ajutorul din partea Statelor Unite. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Vă mulţumesc pentru eforturile voastre de a ajuta Ucraina. Dumneavoastră aţi vizitat Ucraina în mijlocul războiului. Vă mulţumesc din suflet! Este o adevărată onoare!"

Zelenski a rugat Congresul să aprobe ajutorul suplimentar în valoare de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În semn de recunoştinţă a poporului său, liderul ucrainean a oferit un steag al ţării pe care s-au semnat soldaţii de pe front, spunând că această luptă va fi câştigată. A primit, în schimb, un steag al Statelor Unite, care a fost arborat, în trecut, pe clădirea Capitolului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » "Statele Unite sunt alături de Ucraina!" Ce ajutor a obținut Zelenski de la Joe Biden după vizita la Casa Albă