Antena Meniu Search
x

Record de temperatură în UK. A avut cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată

Marea Britanie a avut cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, a confirmat Met Office. Temperatura medie lunară de 15,8C a depășit cu 0,9C cea mai ridicată temperatură medie anterioară a lunii iunie, înregistrată în 1940 și 1976.

de Redactia Observator

la 04.07.2023, 10:27

Record de temperatură în UK. A fost înregistrată cea mai călduroasă lună iunie de la începutul înregistrărilor
Record de temperatură în UK. A fost înregistrată cea mai călduroasă lună iunie de la începutul înregistrărilor - Shutterstock

Schimbările climatice au făcut ca șansele de depășire a recordului comun anterior să fie de cel puțin două ori mai probabile, au mai spus oamenii de știință.

Recordurile au fost doborâte în 72 din cele 97 de zone din Marea Britanie din care se colectează date despre temperatură. Pe lângă recordul general al lunii iunie în Marea Britanie, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au înregistrat fiecare cea mai caldă lună iunie de când Met Office a început să colecteze date, în 1884.

„Este, oficial, cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată în Marea Britanie, atât pentru temperatura medie, cât și pentru media temperaturilor maxime și minime”, a declarat Mark McCarthy, managerul departamentului de științe climatice al Met Office.

„O creștere de 0,9C poate părea uriașă, dar este cu adevărat semnificativă, deoarece a dus la creșterea temperaturii medii diurne și nocturne pentru întreaga Marea Britanie”, a declarat pentru BBC News Paul Davies, meteorolog-șef al Met Office și cercetător principal în domeniul extremelor climatice.

Pe acelaşi subiect

„Acest lucru este semnificativ într-o climă care se încălzește și din cauza impactului consecvent asupra societății”, a adăugat el.

Ploi puține, multe grade în termometre

El a mai spus că, deși Marea Britanie a înregistrat vara trecută o temperatură punctuală mai mare de 40,3C, diferența de luna trecută a fost căldura susținută atât ziua, cât și noaptea.

Vestul Marii Britanii a fost adesea mai cald decât estul, care a avut niveluri crescute de nori care au suprimat temperaturile din timpul zilei, a declarat Met Office. De asemenea, ploile au fost puține în cea mai mare parte a lunii, cu doar 68% din media precipitațiilor din iunie. Țara Galilor a fost deosebit de uscată, cu puțin peste jumătate din media lunară de precipitații.

Met Office a folosit un supercomputer pentru a analiza temperaturile și a identifica amprenta schimbărilor climatice asupra vremii.

„Am constatat că șansele de a observa o lună iunie care să bată recordul comun anterior din 1940/1976, de 14,9°C, s-au dublat cel puțin din anii 1940”, explică Davies. „Pe lângă variabilitatea naturală, încălzirea de fond a atmosferei Pământului, datorată schimbărilor climatice provocate de om, a sporit posibilitatea de a atinge temperaturi record”, a adăugat el.

Schimbările climatice determină fenomene meteorologice extreme în întreaga lume. Planeta s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la revoluția industrială, în urmă cu aproximativ 200 de ani. Gazele cu efect de seră au fost pompate în atmosferă prin activități precum arderea combustibililor, care au încălzit atmosfera Pământului.

Temperaturi de peste 40 de grade, pentru prima dată în UK, în 2022

Anul trecut, Marea Britanie a înregistrat pentru prima dată temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Oamenii de știință au declarat că acest lucru ar fi fost „practic imposibil fără schimbările climatice”.

Dr. Richard Hodgkins, lector principal de geografie fizică la Universitatea din Loughborough, a declarat că este remarcabil modul în care vremea caldă „se potrivește cu așteptările privind schimbările climatice din Marea Britanie”. Căldura din iunie a fost „oarecum ca un eveniment meteorologic tipic pentru Marea Britanie, dar s-a întins în timp mult mai mult decât în mod normal”, a adăugat el.

Vremea uscată și caldă de luna trecută a afectat viața sălbatică și natura, grupurile de mediu avertizând asupra morții peștilor și a ofilirii plantelor cu flori. Natura este „lovită de o vreme extremă fără șansa de a se reface”, a declarat pentru BBC News organizația Wildlife Trusts.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Record de temperatură în UK. A avut cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată