Antena Meniu Search
x

Alertă de caniculă. Temperaturi şi de 36 de grade şi disconfort termic ridicat în întreaga ţară

Vremea a împărţit România în două în ultimele zile. Dacă jumătate din ţară a fost măturată de furtuni, cealaltă jumătate s-a topit de căldură. De la sfârşitul săptămânii un nou val de ploi va intra în ţară şi va aduce cantităţi importante de apă. Mai întâi în Ardeal, iar mai apoi, ciclonul se va poziţiona pe litoral. Dar dincolo de furtuni sunt aşteptate temperaturi extreme. De astăzi, meteorologii anunţă caniculă în toată ţara. Avertizarea este valabilă în următoarele trei zile.
 

de Redactia Observator

la 04.07.2023, 08:59

Alertă de caniculă. Temperaturi de 36 de grade şi disconfort termic ridicat în întreaga ţară
Alertă de caniculă. Temperaturi de 36 de grade şi disconfort termic ridicat în întreaga ţară - Shutterstock

De astăzi, meteorologii anunţă temperaturi peste pragul caniculei în toată ţara, iar de la sfârşitul săptămânii un ciclon va aduce un nou val de ploi în ţară şi cantităţi importante de apă.

Prognoza meteo. Disconfort termic ridicat în întreaga ţară. Temperaturi de 36 de grade

O informare meteo de disconfort termic ridicat vizează, începând de marţi, întreaga ţară, temperaturile aerului urmând să ajungă chiar şi la 36 de grade în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei şi în jumătatea de sud a Moldovei, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Marţi, miercuri şi joi, disconfortul termic va fi în creştere în regiunile sudice şi estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Pe acelaşi subiect

Va fi caniculă marţi (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării şi în Bărăgan, iar miercuri şi joi (5 şi 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei şi în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade. 

Recomandări pentru șoferii care circulă cu mașina pe caniculă

Polițiștii rutieri fac recomandări pentru șoferii care circulă cu mașina marți, miercuri și joi, când ANM a emis o informare meteo de disconfort termic ridicat și caniculă în Sud, Est, Lunca Dunării și Bărăgan.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, potrivit ANM, disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, fiind caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

În aceste condiții, șoferilor li se recomandă să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald; să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă; să folosească sistemele de climatizare; să nu conducă dacă sunt obosiți; să manifeste atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți șoferilor în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic.

De asemenea, polițiștii rutieri le recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală, menite să afecteze conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă, să evite pe cât posibil deplasare cu mașina în perioadele de timp caniculare.

"Circulați cu atenţie, dați dovadă de calm şi de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite", spun polițiștii rutieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Alertă de caniculă. Temperaturi şi de 36 de grade şi disconfort termic ridicat în întreaga ţară