Antena Meniu Search
x

Accident misterios. Cea mai mare navă iraniană de război, Kharg, s-a scufundat în Golful Oman după ce a luat foc. VIDEO

Cea mai mare navă din marina iraniană a luat foc și ulterior s-a scufundat miercuri în Golful Oman în circumstanțe neclare, potrivit AP.

de Redactia Observator

la 02.06.2021, 15:39

Agențiile de presă Fars și Tasnim au declarat că în ciuda eforturilor nava Kharg, numită după insula care servește drept principal terminal petrolier pentru Iran, nu a putut fi salvată. Incendiul a izbucnit în jurul orei  locale 2:25 a.m., iar pompierii au încercat să-l controleze, a declarat televiziunea de stat. Nava s-a scufundat în apropierea portului iranian Jask, la aproximativ 1.270 de kilometri sud-est de Teheran, în Golful Oman, lângă strâmtoarea Hormuz.

Operaţiunile de salvare au durat timp de mai multe ore şi au permis evacuarea întregului echipaj, potrivit televiziunii publice. În aprilie, Iranul anunţa că una ditre navele sale, Saviz, a fost atacată în Marea Roşie. Incidente s-au înmulțit în regiune după ce preşedintele american Joe Biden a insistat către o revenire a SUA în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Donald Trump a scos ţara în mai 2018. Israelul consideră că programul nuclear iranian constituie o ameninţare la adresa existenţei sale, iar Iranul nu recunoaşte existanţa Israelului ca stat.

O înregistrare publicată de Fars a arătat un fum gros și negru care se ridica de pe navă miercuri dimineață. Oficialii iranieni nu au spus încă ce a declanșat incendiul. Kharg - descris de agențiile de știri semioficiale ca o „navă de antrenament” - poate ridica marfă grea și poate servi drept punct de decolare pentru elicoptere. Este, de asemenea, una dintre singurele nave din marina iraniană capabilă să asigure aprovizionarea pe mare a celorlalte nave. Nava a fost construită în Marea Britanie și lansată în 1977, înainte de a intra în marina iraniană în 1984. Marina iraniană se ocupă de obicei de patrulare în Golful Oman și în mările din regiune, în timp ce Garda Revoluționară paramilitară a țării controlează apele mai puțin adânci ale strâmtorii Hormuz și Golfului Persic. Cu toate acestea, în ultimele luni, marina iraniană a lansat un petrolier comercial puțin mai mare numit Makran, pe care l-a transformat într-o funcție similară cu cea avută de Kharg.

Incendiul de pe Kharg s-a produs după o serie de explozii misterioase care au început în 2019, vizând nave din Golful Oman. Marina americană a acuzat mai târziu Iranul că a atacatnavele cu mine, atașate de obicei de scafandri de corpul navei. Iranul a negat atacurile asupra navelor, deși filmările obținute de marina americană au arătat membri ai Gărzii Revoluționare care au îndepărtat o mină neexplodată de pe o navă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Accident misterios. Cea mai mare navă iraniană de război, Kharg, s-a scufundat în Golful Oman după ce a luat foc. VIDEO