Antena Meniu Search
x

Ceartă între Rusia şi Occident la summitul G20 din India. Ce i-a spus Blinken lui Lavrov la prima întâlnire faţă în faţă

Antony Blinken și Serghei Lavrov, secretarul de stat al SUA, respectiv ministrul de externe al Federației Ruse, s-au întâlnit astăzi pentru prima oară față în față de la începutul războiului din Ucraina. BBC transmite că discuțiile celor doi au avut loc în India, în timpul summitului G20. Un oficial american susține că întrevederea celor doi ar fi durat aproximativ 10 minute.

de Adrian Popovici

la 02.03.2023, 16:04

Antony Blinken a avut prima discuție față în față cu Serghei Lavrov de la începutul războiului din Ucraina.
Ceartă între Rusia şi Occident la summitul G20 din India. Ce i-a spus Blinken lui Lavrov la prima întâlnire faţă în faţă - Twitter

Jurnaliștii britanici relatează că războiul din Ucraina s-a aflat pe agenda celor doi diplomați, Blinken transmițându-i omologului său faptul că Statele Unite vor sprijini Kievul "atâta timp cât va fi nevoie". De asemenea, cei doi au discutat și despre eliberarea cetățeanului american paul Whelan.

Un al punct subiect pe care cei doi l-au abordat a fost cel al armelor nucleare și retragerii Rusiei din tratatul New START. Aceste discuții au avut loc după ce Vladimir Putin a promulgat legea prin care suspendă participarea țării sale. Informaţia în acest sens a fost publicată pe portalul oficial de informaţii juridice din Rusia, decizia intrând astfel imediat în vigoare. Această măsură, anunţată de liderul rus în discursul său despre starea naţiunii la 21 februarie, a fost anterior aprobată de cele două camere ale parlamentului rus - Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară). Putin a anunţat în discursul său că Rusia se vede obligată să-şi suspende participarea la acest tratat de dezarmare din cauza politicii Occidentului.

Ultima întâlnire față în față dintre cei doi oficiali a avut loc la Geneva, în ianuarie 2022. În ciuda informațiilor obținute de jurnaliștii britanici, Ministerul de Externe al Rusiei a negat că faptul că a existat o astfel de întâlnire cu americanii sau că ar fi negociat cu aceștia.

Tensiuni la întâlnirea G20

Pe acelaşi subiect

Aliaţii occidentali şi Statele Unite s-au confruntat verbal cu Rusia la reuniunea G20 din India, relatează joi agenţiile internaţionale de presă. Supusă presiunilor pentru încheierea războiului împotriva Ucrainei, Rusia a ripostat acuzând Occidentul de deturnarea agendei Grupului celor mai mari economii ale lumii şi de încercarea de a da vina pe Moscova pentru eşecurile economice. Miniştrii de externe din G20, reuniţi la New Delhi, au menţinut în centrul atenţiei războiul pe care ruşii insistă să îl numească "operaţiune militară specială" pentru eliminarea unor ameninţări la adresa securităţii.

"Trebuie să cerem în continuare Rusiei să pună capăt acestui război de agresiune şi să se retragă din Ucraina, în interesul păcii internaţionale şi al stabilităţii economice", a spus secretarul de stat american Antony Blinken, conform textului alocuţiunii sale, pus la dispoziţia reporterilor după o reuniunea cu uşile închise. "Din nefericire, această întrunire a fost din nou marcată de războiul neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei", citează Reuters din declaraţia respectivă. Blinken a fost susţinut de omologii săi din Germania, Franţa şi Olanda.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat că, "din nefericire, un membru al G20 îi împiedică pe ceilalţi 19 să se concentreze asupra eforturilor pentru problemele pentru care a fost creat G20". Potrivit delegaţiei germane, ea i s-a adresat direct ministrului rus de externe, Serghei Lavrov: "Vă cer, domnule Lavrov, să reveniţi la implementarea completă a (tratatului) New START (privind armele nucleare - n.r.), şi să reluaţi dialogul cu SUA. Deoarece, aşa cum corect a arătat China în planul său cu 12 puncte, trebuie să existe o opoziţie faţă de ameninţarea nucleară".

Catherine Colonna, reprezentanta Franţei la reuniunea G20, a observat că războiul din Ucraina a afectat "aproape toate ţările lumii în privinţa alimentelor, energiei, inflaţiei" şi a cerut G20 să reacţioneze "ferm, aşa cum a făcut la summitul din Bali", unde "mesajul a fost clar: în cadrul G20, trebuie să oferim soluţii pentru protecţia celor mai vulnerabili, nu să îi lăsăm să sufere din cauza războiului Rusiei". Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat pentru televiziunea CNBC că Rusia este singura răspunzătoare pentru război şi trebuie sancţionată în continuare.

Serghei Lavrov dă vina pe Occident

Lavrov a acuzat în schimb Occidentul: "Mai multe delegaţii occidentale au transformat lucrările de pe agenda G20 într-o farsă, dorind să dea vina pe Federaţia Rusă pentru eşecurile lor în domeniul economic". Conform unui comunicat al delegaţiei ruse, el a mai spus că "Occidentul creează obstacole pentru exportul produselor agricole ale Federaţiei Rusie, indiferent de ceea ce încearcă să ne convingă reprezentanţii UE". El a susţinut că occidentalii "îngroapă cu neruşinare" iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care ar fi facilitat exportul produselor ucrainene prin porturile din sudul ţării, a informat agenţia de presă rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

"Declaraţia (finală) a fost blocată, iar rezultatul discuţiei va fi prezentat în rezumatul pe care-l va prezenta preşedinţia indiană" a G20, a anunţat în faţa presei Lavrov. Negocieri cu privire la un comunicat comun au eşuat din cauza insitenţei Rusiei ca în document să apară necesitatea unei anchete "imparţiale" în urma exploziilor care au avariat, în septembrie, gazoductele ruse Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică.

"Vorbim despre bune maniere. Ei, bine, omologii noştri occidentali au devenit foarte răi în domeniu. Ei nu se mai gândesc la diplomaţie, nu fac decât şantaj şi ameninţă pe toată lumea", a acuzat Lavrov în faţa presei.

În discursul de deschidere a reuniunii, premierul indian Narendra Modi le-a cerut miniştrilor de externe participanţi să găsească o bază comună pentru problemele globale. India, care deţine anul acesta preşedinţia G20, a refuzat până acum să acuze Rusia pentru război şi a urmărit o soluţie diplomatică, crescând în acelaşi timp achiziţiile de petrol rusesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ceartă între Rusia şi Occident la summitul G20 din India. Ce i-a spus Blinken lui Lavrov la prima întâlnire faţă în faţă