Ceasul Apocalipsei, la doar 100 de secunde de catastrofă
Ceasul Apocalipsei, care arată cât de aproape este omenirea de o catastrofă fără precedent, a ajuns la doar 100 de secunde de miezul nopții. Decizia a fost luată de către oamenii de știință ce monitorizează evenimentele produse la nivel internațional.
Ceasul Apocalipsei, care arată cât de aproape este omenirea de o catastrofă fără precedent, a ajuns la doar 100 de secunde de miezul nopții. Decizia a fost luată de către oamenii de știință ce monitorizează evenimentele produse la nivel internațional.
Pe 24 ianuarie 2019, minutarul aşa-numitului ceas al Apocalipsei, care indică simbolic iminenţa unui cataclism planetar, fusese menținut la aceeași oră ca în 2018 - 23:58. Între timp s-au mai scurs 20 de secunde.
Ora Ceasului Apocalipsei este stabilită de către un grup de oamenii de știință, între care și 13 laureați ai Premiului Nobel.
"Umanitatea continuă să se confrunte cu două pericole existențiale - războiul nuclear și schimbarea climatică - multiplicate de războiul cibernetic informațional ce subminează capacitatea societății de a răspunde. Situația securității internaționale este neagră, nu doar pentru că aceste pericole există, ci pentru că liderii mondiali au permis infrastructurii politice internaționale ce le administrează să se erodeze", au precizat oamenii de știință, în comunicatul oficial din 23 ianuarie.
"Este la 100 de secunde de miezul nopții. Exprimăm cât de aproape este lumea de o catastrofă în secunde, nu ore sau minute. E cel mai aproape de Apocalipsă de când există Ceasul. Ne confruntăm cu o adevărată urgență - o stare absolut inacceptabilă care a eliminat orice marjă de eroare sau de amânare", a declarat Rachel Bronson, președinte și CEO al Buletinului oamenilor de știință din domeniul atomic.
Principalele trei pericole pentru umanitate
Armele nucleare. În domeniul nuclear, liderii naționali au terminat sau subminat mai multe tratate majore și negocieri anul trecut, ducând la un mediu care favorizează o nouă cursă a înarmării nucleare, a proliferării nucleare și a coborât barierele din calea unui război nuclear. Problemele politice privind programele nucleare din Iran și Coreea de Nord rămân nerezolvate și, mai mult, se înrăutățesc. Cooperarea SUA-Rusia în domeniul controlului armelor și a dezarmării este inexistent, se arată în comunicat.
Schimbările climatice. Atenția pubiclului asupra crizei climatice a crescut în 2019, în mare parte datorită protestelor tinerilor din întreaga lume. În același timp, acțiunea guvernamentală asupra schimbării climatice este insuficientă pentru provocările actuale. La reuniunile climatice de la ONU delegații naționali au avut discursuri elegante dar au propus puține planuri care să limiteze emisiile de dioxid de carbon ce afectează clima Pământului. Acest răspuns limitat a venit într-un an în care efectele schimbărilor climatice datorate omului s-au manifestat în cei mai calzi ani din istorie, incendii majore de vegetație și o topire mai rapidă decât ne-am așteptat a calotei glaciare, au precizat cercetătorii.
Dezinformarea cibernetică. Coruperea ecosistemului informațional de care depinde democrația a accentuat amenințările nucleare și climatice. În ultimul an, mai multe guverne au folosit campanii cibernetice de dezinformare pentru a semăna neîncredere în instituții și între națiuni, subminând eforturile domestice și internaționale care aduc pacea și protejează planeta, au transmis administratorii Ceasului Apocalipsei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰