Antena Meniu Search
x

"CEDO acționează nedemocratic." Apeluri ca UK şi Elveţia să iasă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului după decizia "scandaloasă" privind clima

Scandal şi reacţii dure după ce CEDO a decis marţi să condamne Elveţia pentru că nu a luat suficiente măsuri pentru a atenua schimbările climatice, stabilind un precedent istoric. Procesul a fost intentat de o asociaţie a femeilor în vârstă, de circa 70 de ani, preocupate de încălzirea globală  şi care acuză că valurile de caniculă le pun viaţa în pericol. Unele ziare elveţiene susţin că sunt de fapt pioni ai lobby-urilor de mediu iar decizia de la Strasbourg ar putea submina democraţia. Cel mai mare partid din ţară acuză CEDO că devine o Curte expansivă.

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 14:09

"CEDO acționează nedemocratic." Apeluri ca Marea Britanie şi Elveţia să iasă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului după decizia "scandaloasă" privind clima
"CEDO acționează nedemocratic." Apeluri ca Marea Britanie şi Elveţia să iasă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului după decizia "scandaloasă" privind clima - Profimedia

Ziarele elveţiene au acuzat că justiţia se implică în politică şi că CEDO a deschis calea la tot felul de revendicări: "Nu vrem justiţie climatică". În plus susţin că femeile care au intentat procesul sunt de fapt pioni ai lobby-urilor de mediu care au folosit instanţa pentru a ocoli dezbaterile democratice.

Şi cel mai mare partid elveţian a cerut ieşirea ţării din Consiliul Europei, acuzânt judecătorii de la Strasbourg ca s-au transformat în marionete ale activiştilor. Şi conservatorii britanici au reluat solicitările ca Marea Britanie din iasă din Convenția pentru Drepturile Omului, spunând că CEDO acționează în mod nedemocratic, în favoarea activiștilor și progresiștilor.

Presa din Elveţia afirmă că decizia "absurdă" a CEDO privind schimbările climatice ar putea submina democraţia

Ziare influente din Elveţia au criticat miercuri o decizie privind schimbările climatice luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva guvernului elveţian, declarând că aceasta riscă să submineze democraţia şi să crească influenţa politică a grupurilor ecologiste, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

Pe acelaşi subiect

Decizia de marţi a CEDO în favoarea a peste 2.000 de femei elveţiene în vârstă, care au susţinut că eforturile insuficiente ale guvernului de la Berna pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice le pun în pericol de moarte în timpul valurilor de căldură, este de aşteptat să încurajeze şi alte persoane să introducă cauze privind schimbările climatice împotriva guvernelor.

Este pentru prima dată când CEDO a condamnat un stat pentru lipsa de iniţiative în combaterea schimbărilor climatice. În timp ce grupurile ecologiste au sărbătorit decizia curţii de la Strasbourg, ziarele elveţiene au scris că decizia CEDO provoacă îngrijorări că justiţia se implică în politică.

"Verdict absurd împotriva Elveţiei: Strasbourg urmăreşte politica climatică din banca judecătorilor", a scris ziarul de centru-dreapta Neue Zuercher Zeitung (NZZ). Descriind hotărârea curţii drept "jurisprudenţă activistă" care ar putea deschide calea pentru "tot felul de revendicări", ziarul spune că reclamantele în vârstă sunt de fapt pioni ai lobby-urilor de mediu care au folosit instanţa pentru a ocoli dezbaterile democratice.

Elveţia, unde referendumurile testează cu regularitate limitele procesului de elaborare a politicilor naţionale, s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2030, faţă de nivelurile din 1990. Sub titlul "Nu vrem justiţie climatică", cotidianul naţional Blick a calificat decizia instanţei de judecată drept "îndoielnică" şi a avertizat că este probabil să aprofundeze diviziunile în privinţa politicii climatice.

"Şi în politica europeană, trebuie remarcat, acest lucru se află în mâinile celor care adulmecă judecătorii străini peste tot", scrie ziarul. La rândul său, cotidianul de centru-stânga Tages-Anzeiger a scris într-un editorial că, deşi instanţa a subliniat limitările agendei climatice a Elveţiei, democraţia va ajunge sub presiune dacă instanţele ar începe să modeleze politica.

Cel mai mare partid elveţian cere ieşirea ţării din Consiliul Europei din cauza deciziei CEDO

Cel mai mare partid elveţian, Uniunea Democratică a Centrului (UDC), o formaţiune de dreapta radicală, a cerut marţi ca Elveţia să se retragă din Consiliul Europei. Într-un comunicat emis după anunţarea hotărârii CEDO, UDC afirmă că aceasta este "inacceptabilă" şi "scandaloasă".

"Judecătorii de la Strasbourg nici măcar nu au luat în considerare faptul că Elveţia este exemplară în materie de reducere a emisiilor de CO2. UDC condamnă cu fermitate această ingerinţă a unor judecători străini şi cere retragerea Elveţiei din Consiliul Europei", adaugă formaţiunea politică.

În Elveţia, Oficiul Federal al Justiţiei (OFJ), care reprezintă guvernul în faţa CEDO, a transmis că ia "act de hotărârea Marii Camere". "Această hotărâre este definitivă. Ea va fi analizată cu autorităţile vizate, iar măsurile pe care Elveţia trebuie să le ia pe viitor vor fi examinate", a indicat OFJ.

UDC consideră însă că, "prin verdictul lor de astăzi, judecătorii de la Strasbourg se transformă în marionete ale activiştilor şi şi-au pierdut acum definitiv credibilitatea". "Ingerinţa lor insolentă în politica elveţiană este inacceptabilă pentru o ţară suverană", mai afirmă partidul.

"CEDO devine o Curte expansivă. Aceasta înseamnă că ea se amestecă tot mai mult în afaceri naţionale care nu erau pe ordinea de zi la momentul creării sale - sau, mai degrabă, la cel al aderării Elveţiei în 1963", mai adaugă comunicatul UDC.

Conservatorii britanici cer premierului să retragă Marea Britanie din Convenția pentru Drepturile Omului

Liderii Partidului Conservartor din Marea Britanie ar reluat apelurile către premierul Rishi Sunak să scoată Marea Britanie din Convenția Europeană a Drepturilor Omului după decizia CEDO de marţi, relatează The Telegraph.

Claire Coutinho, ministrul Energiei, s-a declarat "îngrijorată" că judecătorii CEDO dau decizii care ar trebui luate, în mod normal, de reprezentanții aleși ai poporului. Mai mulţi lideri de top ai Partidului Conservator au acuzat CEDO că acționează într-un mod "profund nedemocratic" și că tribunalul este "denaturat" de către activiști și politicieni "progresiști".

Un sondaj realizat de institutul Savanta la comanda The Telegraph, cel mai important ziar conservator din regat, a dezvăluit că jumătate dintre alegătorii conservatori sprijină ieşirea din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Aproximativ 49% dintre votanţii partidul la alegerile din 2019 vor ca Marea Britanie să fie retrasă din convenție, iar 35% vor să rămână. În 2022, 43% dintre alegătorii conservatori erau în favoarea renunțării la CEDO .

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » "CEDO acționează nedemocratic." Apeluri ca UK şi Elveţia să iasă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului după decizia "scandaloasă" privind clima