Antena Meniu Search
x

CEDO condamnă Rusia pentru gestionarea crizei luării de OSTATICI de la Beslan!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit joi că Moscova a dat dovadă de ”deficienţe grave” în modul în care a gestionat criza luării de ostatici de la Beslan. în 2004, o hotărţre denunţată de Kremlin ca ”inadmisibilă”, relatează AFP, citat de News.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit joi că Moscova a dat dovadă de ”deficienţe grave” în modul în care a gestionat criza luării de ostatici de la Beslan, în 2004, o hotărţre denunţată de Kremlin ca ”inadmisibilă”, relatează AFP, citat de News.ro

Ministerul rus al Justiţiei şi-a anunţat de asemenea intenţia de face apel, în trei luni, împotriva hotărârii CEDO.

”Noi nu putem să fim de acord cu o asemenea formulare. Pentru o ţară care a fost supusă în multe rânduri unor atacuri teroriste (...), o ţară care a fost atacată, aceste formulări sunt absolut inadmisibile”, a declarat joi pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov.

El a catalogat concluziile CEDO drept ”pur ipotetice”.

CEDO a stabilit joi că autorităţile ruse nu au reuşit să prevină această luare de ostatici într-o şcoală din Osetia de Nord de către un comando de rebeli proceceni pe 1 septembrie 2004 şi că a recurs la o folosire disproporţionată a forţei în timpul asaltului.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Justiţiei cataloghează aceste concluzii ale Curţii drept ”nefondate”, şi apreciază că argumentele folosite ”nu sunt convingătoare şi sunt în dezacord cu probele furnizate de autorităţile ruse”.

Concluziile Curţii (...) arată o neînţelegere flagrantă din partea judecătorilor europeni a întregii gravităţi a situaţiei în timpul luării de ostatici, la Beslan, şi a specificului şi riscurilor în timpul desfăşurării operaţiunii de salvare”, apreciază ministerul.

Peste 230 de civili au fost ucişi - inclusiv 186 de copii -, iar alţi 750 au fost răniţi în asaltul forţelor ruse, precedat de două explozii, pe 3 septembrie 2004.

CEDO a condamnat Moscova să plătească trei milioane de euro petenţilor - 409 cetăţeni ruşi, unii foşti ostatici, alţii făcând parte din familiile victimelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » CEDO condamnă Rusia pentru gestionarea crizei luării de OSTATICI de la Beslan!