Antena Meniu Search
x

Cel mai mare copac din lume, protejat de incendii cu folie termoizolantă. Eforturi disperate ale pompierilor din SUA, înainte ca pădurea să devină scrum

Cel mai mare copac din lume, un arbore de sequoia din California, SUA, e în pericol să devină cenuşă, sub ameninţarea incendiilor care se extind rapid în regiune. Pompierii au învelit trunchiul arborelui cu o folie termoizolantă specială, în speranţa că Generalul Sherman, aşa cum e numit copacul, va fi protejat de flăcări.

de Redactia Observator

la 17.09.2021, 12:06

Cel mai mare copac din lume, protejat de incendii cu folie termoizolantă
Cel mai mare copac din lume, protejat de incendii cu folie termoizolantă - Profimedia

Pompierii din California fac eforturi uriaşe pentru a proteja cel mai mare copac din lume de flăcările devastatoare care fac ravagii în Sierra Nevada. Aceştia au înfăşurat baza arborelui într-o pătură protectoare, rezistentă la foc, în încercarea de a-l salva pe Generalul Sherman (n.r. numele sub care este cunoscut giganticul sequoia). La rândul lor, şi alţi arbori seculari din parcul natural au primit câte un "scut" din aluminiu. Materialul e rezistent la căldura intensă degajată de flăcări, având capacitatea de a ţine focul la distanţă pentru o scurtă perioadă de timp. 

În ultimii ani, oficialii federali au folosit această metodă în vestul Statelor Unite pentru a proteja clădirile fragile de incendii. De exemplu, casele din apropierea lacului Tahoe care au fost învelite în material protector au scăpat cu bine de ameninţarea focului, în timp ce restul s-au făcut scrum, relatează The Guardian. Cel mai probabil, incendiul care afectează deja regiunea învecinată locului unde cresc cei 2000 de arbori de sequoia se va extinde în cursul zilei. Anul trecut, flăcările din regiune au transformat în cenuşă mii de copaci care supravieţuiseră de-a lungul mai multor secole. Generalul Sherman este cel mai mare arbore din lume, cu un volum de 1.487 metri cubi, susţin reprezentanţii parcului național. Are o înălţime de 84 de metri şi o circumferință de 31 de metri la nivelul solului.

Eforturi disperate pentru a proteja regiunea de incendii

Parcul natural şi o mare parte a oraşului învecinat Three Rivers au fost evacuate joi, iar pompierii încearcă să separe cu ajutorul unui buldozer zona locuită de cea mistuită de flăcări. Lovit de secetă şi valuri de căldură succesive, vestul Statelor Unite a trecut prin incendii de vegetaţie puternice, tot mai dese. Oamenii de știință spun că, din cauza schimbărilor climatice, temperaturile din regiune au crescut enorm, îndreptându-se spre extreme care vor aduce indendii sălbatice, mult mai frecvente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Cel mai mare copac din lume, protejat de incendii cu folie termoizolantă. Eforturi disperate ale pompierilor din SUA, înainte ca pădurea să devină scrum