Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cel mai mare SCANDAL DE CORUPŢIE din Rusia: Sute de milioane de euro, găsite în apartamentul unui şef de la anticorupţie. De unde proveneau banii (VIDEO)

Ştirea privind captura uriaşă făcută de anchetatorii FSB în urma unor percheziţii în apartamentele unui șef de la Anticorupție din Rusia, dar şi în apartamentele unor apropiaţi ai acestuia, a făcut rapid înconjurul lumii, suma găsită fiind colosală: 140 de milioane de dolari.

de Redactia Observator

la 14.09.2016 , 14:20

Ştirea privind captura uriaşă făcută de anchetatorii FSB în urma unor percheziţii în apartamentele unui șef de la Anticorupție din Rusia, dar şi în apartamentele unor apropiaţi ai acestuia, a făcut rapid înconjurul lumii, suma găsită fiind colosală: 140 de milioane de dolari.

Acum, presa din Rusia a reuşit să afle care este provenienţa acestei sume exorbitante de bani.

Deşi Dmitri Zaharcenko, șeful Comitetului pentru Securitate Economică și Combaterea Corupției, care a fost arestat în urma perchezițiilor, nu a dezvăluit care este sursa banilor, agenţia Ria Novosti susţine, citând surse din agenţiile de Securitate, că banii nu îi aparţin lui Zaharcenko.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit acestor surse, colonelul depozitase aceşti bani în apartamentele sale la cererea managerilor băncii Nota Bank, care a rămas fără licență în noiembrie anul trecut după ce 400 de milioane de dolari, respectiv 26 de miliarde de ruble, au dispărut din conturile acestei bănci.

Şefii băncii respective, precum şi directorul financiar Galina Marciukova, au fost reţinuţi în acest caz, însă banii nu au fost niciodată găsiţi.

Sursele citate de Ria Novosti cred că Zaharcenko, care o cunoştea pe Galina Marciukova, ei provenind din aceeaşi regiune, a avertizat-o pe aceasta privind arestarea şi a acceptat să depoziteze o parte din banii furaţi din conturile băncii.

Potrivit Interfax, nu este pentru prima data când Zaharcenko ajută un infractor. Astfel, pe data de 5 septembrie 2016, Comitetul de Investigaţii din Rusia a emis un mandat de arestare pe numele lui Mihail Slobodin, fost director al companiei Vympelcom (care deţine unul dintre cei mai mari operatori de telefonie din Rusia, Beeline). Acesta este acuzat că a primit mită în valoare de 12,5 milioane de dolari.

Însă, se pare că bărbatul a reuşit să fugă din ţară cu câteva ore înainte de emiterea mandatului de arestate. Potrivit Interfax, Zaharcenko ar fi fost cel care l-a avertizat pe Slobodin despre vitoarea sa arestare.

Cazul lui Zaharcenko a făcut înconjurul lumii în urmă cu câteva zile, după ce s-a aflat că anchetatorii au găsit mai întâi 234.000 de dolari în maşina acestuia, iar apoi, în urma percheziţiilor efectuate în mai multe apartamente, au găsit 120 de milioane de dolari şi 2 milioane de euro, depozitate în cutii.

Polițiștii au găsit atât de mulți bani încât nu au mai avut cutii în care să-i depoziteze și s-au oprit din percheziții pentru a găsit alte recipiente.

Site-ul rbth.com (Russia beyond the headlines) notează că acesta este cel mai mare scandal de corupţie din Rusia ultimilor ani. Potrivit sursei citate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că preşedintele Vladimir Putin urmăreşte îndeaproape acest caz şi că are toate informaţiile legate de ceea ce se întâmplă.

El a adăugat că lupta împotriva corupţiei va continua în Rusia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » Cel mai mare SCANDAL DE CORUPŢIE din Rusia: Sute de milioane de euro, găsite în apartamentul unui şef de la anticorupţie. De unde proveneau banii (VIDEO)