Antena Meniu Search
x

Video Cel mai tânăr militar distins cu titlul de Erou al Ucrainei a fost ucis pe frontul din Bahmut, la 27 de ani. Zelenski şi premierul finlandez, împreună la funeralii

În Bahmut, situaţia este tot mai dificilă şi se poate schimba radical de la o oră la alta, avertizează comandanţii ucraineni de pe linia frontului. Analiştii occidentali observă, totuşi, că mercenarii grupului rus Wagner şi-au redus activitatea în zonă, pe motiv că s-ar pregăti să înfrunte o contraofensivă ucraineană. În acest timp, la Kiev, mii de oameni au asistat la funeraliile unui popular comandant căzut tot în luptele din Bahmut. Preşedintele Zelenski a fost prezent alături de şefa guvernului finlandez, aflată în vizită în Ucraina.

de Redactia Observator

la 11.03.2023, 10:01

Vezi și

În ultimele 24 de ore, forţele ruse au lansat aproape 60 de asalturi terestre pe frontul din Bahmut. O localitate vecină a fost bombardată intens, iar cel puţin opt civili au fost răniţi. Echipele de salvare au făcut faţă cu greu atacului deosebit de brutal.

Militar ucrainean: Ei bombardează civili paşnici, case particulare. Aici nu sunt obiective militare! 

Imaginile din satelit dezvăluie amploarea distrugerilor din Bahmut în aproape nouă luni de lupte. Un consilier al preşedintelui Zelenski a explicat, pentru presa străină, de ce s-a decis ca oraşul să fie apărat până la capăt. Ruşii trimit, aici, în luptă unităţile cel mai bine pregătite pe care armata ucraineană speră să le "macine" cât mai mult înainte de a trece la contraofensivă. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Astăzi doresc să atrag atenţia în mod deosebit asupra soldaţilor noştri care apără Ucraina în regiunea Doneţk. În fiecare zi, ei ne dau motive să le fim recunoscători. 

Pe acelaşi subiect

Comandanţii ruşi vorbesc şi ei de o posibilă contraofensivă ucraineană. Patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, spune că a primit, în sfârşit, muniţiile de artilerie cerute de multă vreme. Dar adaugă că livrările ar putea fi totuşi insuficiente, nu doar pentru forţele sale ci pentru întreaga armată rusă. Iar un alt ofiţer din Donbas susţine că viitoarea contraofensivă a Ucrainei va fi condusă chiar de NATO. El s-a referit la declaraţiile liderilor Franţei şi Marii Britanii, care s-au întâlnit la Paris. 

Finlanda ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă americane F-18

Rishi Sunak, premierul britanic: Vrem ca Ucraina să învingă în acest război şi suntem, absolut, uniţi în acest scop iar în acest moment, asta înseamnă să îi asigurăm sprijin, capacităţi, antrenament pentru a lansa o contraofensivă.

Susţinerea Ucrainei pune totuşi probleme şi pentru aliaţii occidentali. Pentru producţia muniţiei de artilerie destinate Ucrainei, Uniunea Europeană ar trebui să aloce încă 3,5 miliarde de euro, peste cele două miliarde despre care se discută în prezent. Evaluarea vine de la un înalt funcţionar de la Bruxelles care doreşte să rămână anonim. Europenii rămân totuşi hotărâţi să ajute Ucraina cât va fi nevoie. O dovadă este şi vizita la Kiev a prim-ministrului finlandez Sanna Marin. Ea a asistat, alături de preşedintele Zelenski, la funeraliile unui respectat ofiţer, cel mai tânăr militar distins cu titlul de Erou al Ucrainei, ucis pe frontul din Bahmut la numai 27 de ani. 

Pe lângă acest gest de solidaritate, discuţiile s-au referit şi la un ajutor concret: Finlanda ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă americane F-18, din dotarea armatei sale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cel mai tânăr militar distins cu titlul de Erou al Ucrainei a fost ucis pe frontul din Bahmut, la 27 de ani. Zelenski şi premierul finlandez, împreună la funeralii