Cercetătorii chinezi au descoperit noi coronavirusuri la populațiile de lilieci
Cercetătorii chinezi au anunțat, joi, că au descoperit noi coronavirusuri în populațiile de lilieci, înclusiv un virus asemănător genetic cu Covid-19, scrie CNN. Descoperirea a fost făcută într-o regiune restrânsă din provincia Yunnan.
![Cercetătorii chinezi au descoperit noi coronavirusuri la populațiile de lilieci Cercetătorii chinezi au descoperit noi coronavirusuri la populațiile de lilieci](https://img.observatornews.ro/0/2021/6/11/424048/lilieci-ce1f1979.webp?w=430&f=2&v=2)
Weifeng Shi de la Universitatea din Shandong și colegii săi au prelevat probe de la liliecii care trăiesc în zone împădurite, în perioada mai 2019 și noiembrie 2020. Au testat excrementele și secreții din cavitatea bucală a mamiferelor zburătoare.
„În total, am găsit 24 de noi genomuri de coronavirus de la diferite specii de lilieci, inclusiv patru SARS-CoV-2 asemănătoare coronavirusurilor”, au scris cercetătorii într-un raport publicat în revista Cell.
Unul dintre aceste virusuri este foarte asemănător genetic cu SARS-CoV-2, care a cauzat pandemia de coronavirus. Proba RpYN06 a fost prelevată de la liliecii mici cu potcoavă.
„Alături de virusul SARS-CoV-2 prelevat în Thailanda în iunie 2020, aceste rezultate demonstrează în mod clar că virusurile strâns legate de SARS-CoV-2 continuă să circule în populațiile de lilieci, iar în unele regiuni ar putea apărea la o frecvență relativ ridicată", mai precizează studiul.
- Varianta Delta a Covid-19 are noi simptome: pierderea auzului şi cangrenă. Medicii spun că provoacă forme mai...
- O nouă pandemie ar putea izbucni tot din China. Lista completă a ţărilor vulnerabile
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
Cercetătorii încearcă acum să afle de unde a venit SARS-CoV-2. Deși un liliac este o sursă probabilă, este posibil ca virusul să fi infectat un animal intermediar. Virusul SARS care a provocat un focar în 2002-2004 a fost descoperit la civetă asiatică de palmier.
„Liliecii sunt bine-cunoscute gazde pentru o varietate de virusuri care cauzează boli severe la om și au fost asociați cu răspândirile virusului Hendra, virusului Marburg, virusului Ebola și, mai ales, coronavirusuri. În afară de lilieci și oameni, coronavirusurile pot infecta animalele domestice și sălbatice, inclusiv porci, bovine, șoareci, pisici, câini, găini, căprioare și arici", avertizează cercetătorii chinezi, potrivit CNN.
Majoritatea probelor provin de la specii de lilieci cu potcoavă. În 2017, cercetătorii care au prelevat probe dintr-o peșteră din Yunnan au descoperit virusuri foarte apropiate genetic de virusul SARS, la liliecii potcoavelor.
Trei dintre eșantioanele descrise în studiul publicat joi sunt, de asemenea, similare genetic cu virusul SARS.
„Studiul nostru evidențiază diversitatea remarcabilă a coronavirusurilor de lilieci”, se arată în articol. Speciile de lilieci de la care au prelevat probe sunt comune în sud-estul Asiei, inclusiv în sud-vestul Chinei, Vietnam, Laos.
Deși există unele controverse cu privire la originea pandemiei de coronavirus, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că cea mai probabilă sursă este un animal - probabil un liliac. Însă, teoria unui accident de laborator la Wuhan, în China, a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterea americană și britanică.
Oamenii vânează și mănâncă lilieci, iar liliecii pot infecta alte animale care sunt, de asemenea, vânate și mâncate de oameni. Oamenii se pot îmbolnăvi atunci când transportă sau sacrifică animalele deja infectate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰