Antena Meniu Search
x

Performanţă ISTORICĂ a chinezilor, în TELEPORTAREA CUANTICĂ! Cercetătorii chinezi au reuşit teleportarea între Pâmânt şi spaţiu!

Performanţă impresionantă a chinezilor în teleportarea cuantică! Cercetătorii de la Beijing au reuşit să teleporteze un foton din deşertul Gobi, pe un satelit de pe orbită, informează DailyMail

Performanţă impresionantă a chinezilor în teleportarea cuantică! Cercetătorii de la Beijing au reuşit să teleporteze un foton din deşertul Gobi, pe un satelit de pe orbită, informează DailyMail

Au stabilit asfel un nou record de teleportare cuantică, ajungând la distanţa de 1.200 de kilometri faţă de pământ, în comparaţie cu cei 100 de kilometri atinşi până acum.

Reuşita chinezilor este una extrem de importantă, făcând un pas în faţă în domeniul telecomunicaţiilor şi a criptării infirmatice pe internet.

Performanţa a fost atinsă prin inseparabilitatea cuantică (quantum entaglement, cum a fost numit de Albert Einstein), un fenomen în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele.

Cu alte cuvinte, aceste particule, fotoni sau neutroni, aflate în stare cuantică de „inseparabilitate”, se comportă ca o singură entitate, în ciudat faptului că sunt separate.

Experimentul a fost condus de profesorul Jian-Wei Pan, de la Universitatea Hefei din China. Cu ajutorul unei raze laser, profesorul a emis perechi de fotoni inseparabili cuantic de pe un satelit de pe orbită. Fotonii au fost separaţi şi captaţi în cele două staţii de la sol, aflate la 1.200 de kilometri distanţă, plasate în munţi din Tibet. 

Locaţia a fst aleasă nu este întâmplătoare. Altitudinea ridicată a permis reducerea densutăţii aerului prin care aceşti fotoni fragili s-au deplasat. 

Pe lângă asta, oamenii de ştiinţă au modificat polarizarea unei părţi a fotonilor şi au observat că  „gemenii” lor situați la peste 1.200 km s-au modificat la fel în peste o mie de cazuri.

Proprietățile cuantice oferă aplicații potențial importante, precum calculatoare dotate cu o capacitate și o rapiditate de calcul mult superioară celor mai puternice mașini de calcul actuale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Performanţă ISTORICĂ a chinezilor, în TELEPORTAREA CUANTICĂ! Cercetătorii chinezi au reuşit teleportarea între Pâmânt şi spaţiu!