Cercetătorii susţin că au descoperit de ce se formează cheaguri de sânge la unele persoane vaccinate cu AstraZeneca şi Johnson&Johnson. Serul poate fi modificat
O echipă de cercetători germani susțin că au aflat de ce unii oameni vaccinați cu serurile AstraZeneca și Johnson & Johnson dezvoltă cheaguri de sânge și susțin că pot să îmbunătățească vaccinul pentru a evita astfel de probleme, pe viitor.
Rolf Marschalek, profesor în cadrul Universității Goethe din Frankfurt, a anunțat că problema este cauzată de adenovirusul pe care cele două seruri îl folosesc pentru a livra proteina spike a virusului Sars-Cov-2 în organismul uman. Vaccinurile ARNm dezvoltate de Pfizer / BioNTech și Moderna nu utilizează acest sistem de livrare și astfel nu au existat cazuri de tromboze, scrie The Guardian.
Marea Britanie oferă acum persoanelor cu vârsta sub 40 de ani posibilitatea de a alege cu ce ser să se vaccineze, acolo unde este disponibil. Au existat 309 de cazuri de tromboze în Marea Britanie din 33 de milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca.
Vaccinu trimite proteina spike în nucleul celulei, unde se formează versiuni modificate care nu se pot atașa de membrna celulară, unde are loc imunizarea. Aceste protein mutante ajung în corp și duc la formarea de tromboze, însă cazurile sunt rare. Un caz de tomboză poate apărea la o persoană din 100.000, susține profesorul german.
Rolf Marschalek susține că vaccinurile pot fi reproiectate pentru a evita formarea trombozelor. J&J a început deja discuțiile cu cercetătorul german, pentru a îmbunătăți serul.
Compania „încearcă să-și optimizeze vaccinul”, a declarat Rolf Marschalek pentru Financial Times. „Cu datele pe care le avem, putem sfătui companiile cum să prevină reacțiile de îmbinare neintenționate”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰