Galerie foto Ceremonia aprinderii flăcării olimpice, umbrită de protestele unor activişti. Manifestanţii cereau respectarea drepturilor omului
Ceremonia de astăzi, care marca aprinderea Flăcării Olimpice pentru Jocurile de iarnă din 2022, desfăşurate la Beijing a fost perturbată de un grup de activişti care protestau în apropiere, pentru drepturile omului.
Mai mulți protestatari cu bannere au reușit să intre la evenimentul care a avut loc în Olimpia antică, Grecia, înainte de a fi opriți de securitate, scrie BBC. Alţi protestatari care ar fi încercat să pătrundă în zona unde se desfăşura evenimentul au fost reţinuţi înainte de a reuşi să pătrundă în cadrul ceremoniei.
Este cea mai recentă demonstrație care se organizează în contextul unui eveniment care are ca temă din Jocurile Olimpice, în care sunt transmise mesaje de boicotare ale unor grupuri pentru drepturile omului. Unii parlamentari americani au cerut, de asemenea, Comitetului Internațional Olimpic să amâne și să mute evenimentul din Beijing din cauza abuzurilor raportate de China.
La ceremonia de luni, după începutul jocurilor din februarie, au fost prezenți personalități de rang înalt ale comitetului, inclusiv președintele Thomas Bach.
Manifestaţii pentru cererea respectării drepturilor omului
- 15.000 de oameni au ieşit în stradă împotriva certificatului verde, în Italia. Şofer român de TIR: "Noi, cei...
- Zi de doliu decretată în Beirut, după ce şase oameni au murit în timpul confruntării între militanţii...
- Zeci de mii de polonezi au demonstrat duminică pentru a sprijini apartenenţa la Uniunea Europeană a Poloniei
Acesta și-a exprimat încrederea că jocurile vor merge mai departe așa cum era planificat. Vorbind la ceremonia de luni, el a spus că evenimentul ar putea fi un „moment important pentru a aduce lumea împreună într-un spirit de pace, prietenie și solidaritate”.
Protestatarii care au avut acces la vechiul sit luni au fost văzuți fluturând un steag tibetan și un banner care scria: „Fără jocuri de genocid”. China a fost mult timp acuzată că a suprimat libertatea culturală și religioasă în Tibet, o regiune îndepărtată și în principal budistă. Guvernul neagă acuzațiile și spune că Tibetul s-a dezvoltat considerabil sub conducerea sa.
Agenția de știri Associated Press spune că protestatarii au urcat peste un gard pentru a intra pe terenul evenimentului, care a fost ținut sub securitate grea. Evenimentul a avut loc cu un public limitat, la care a participat şi președinta Greciei Katerina Sakellaropoulou, din cauza pandemiei coronavirusului. Flacăra va fi predată marți unei delegații din Beijing și se așteaptă să sosească miercuri în capitala Chinei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰