Antena Meniu Search
x

Video Ceremonie la Capitoliul SUA, la împlinirea unui an de când susținătorii lui Donald Trump au asediat "templul" democrației americane

Azi se împlineşte un an de la cel mai grav atac asupra democraţiei americane din ultimul secol. Pe 6 ianuarie 2021, mii de susţinători ai lui Donald Trump au intrat cu forţa în Capitoliu în timp ce membrii Congresului certificau rezultatele alegerilor prezidenţiale câştigate de Joe Biden.

de Redactia Observator

la 06.01.2022, 09:36

Vezi și

În cele aproape 6 ore de haos, cinci oameni au murit, iar câteva sute au fost răniţi. Cel puţin 720 de oameni au fost arestaţi, iar mulţi îşi aşteaptă şi astăzi sentinţa. O ceremonie va fi organizată la Capitoliu peste câteva ore. Joe Biden va ţine un discurs şi va medalia membrii poliţiei care au intervenit. Donald Trump şi-a anulat în ultimul moment o conferinţă de presă în care urma să explice de ce nu a făcut apel la oprirea violenţelor. Camera Reprezentanţilor l-a pus sub acuzare pe Donald Trump pentru incitare la insurecţie, dar Senatul l-a achitat.

Donald Trump, blocat pe Facebook, Instagram și Twitter

Platformele de socializare, inclusiv Twitter şi Facebook, au fost acuzate că au permis extremiştilor să organizeze asediul de pe 6 ianuarie 2021, când susţinătorii preşedintelui republican de atunci Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul pentru a împiedica Congresul să certifice victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale. La câteva zile după revolta de la Capitoliu, Twitter a anunţat suspendarea permanentă a contului lui Trump, invocând "riscul unei instigări suplimentare la violenţă". Au urmat Facebook, Instagram și Youtube.

Cum a fost ocupată cea mai păzită clădire a lumii, Capitoliul din SUA

Asediul asupra Capitolului e una dintre cele mai grave breşe de securitate din istoria recentă a Statelor Unite. Și acum e necesar să existe răspunsuri, anchete și vinovați. În doar câteva minute, câteva zeci de manifestanţi au reuşit să preia controlul şi să îi gonească pe congresmenii americani din birourile lor. Agenţii de pază s-au pozat cu manifestanţii sau le-au lăsat cale liberă şi, în mod inexplicabil, timp de mai multe ore nu au cerut întăriri.  

Nimeni nu înţelege cum una dintre clădirile care ar trebui să fie printre cele mai sigure din lume a fost invadată de protestatari în doar câteva minute. Mai ales că, în vară, în timpul protestelor Black Lives Matter, mobilizarea forţelor de ordine a fost una exemplară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ceremonie la Capitoliul SUA, la împlinirea unui an de când susținătorii lui Donald Trump au asediat "templul" democrației americane