Cerere uriașă pentru pilulele de avort, în SUA, după victoria lui Donald Trump
Americancele se grăbesc să obțină pilule pentru avort după victoria lui Donald Trump, de teama că noul președinte ar putea restricționa accesul la acest medicament după preluarea mandatului în ianuarie. Cererile s-au înmulțit de 17 ori într-o singură zi.
Aid Access, unul dintre cei mai mari furnizori de pilule pentru avort din SUA, a raportat o creștere fără precedent a cererilor. În primele 24 de ore după anunțarea victoriei lui Trump, organizația a primit 10.000 de cereri pentru medicament, față de media obișnuită de 600 de cereri pe zi, conform The Washington Post.
Impactul anunțului victoriei lui Trump se reflectă și în alte statistici. Site-ul Plan C, care oferă informații despre accesul la pilula de avort, a înregistrat 82.000 de vizite într-o singură zi, o creștere față de media zilnică de 4-5.000 de vizitatori.
Just the Pill, o organizație non-profit care prescrie pilula prin consultații video, raportează că multe femei care nu sunt însărcinate încearcă să facă rezerve de medicamente. Din 125 de cereri primite în primele trei zile după victorie, 22 au venit de la femei care doreau să se "aprovizioneze" preventiv.
Brittany Fonteno, președinta Federației Naționale pentru Avort, explică: "Oamenii înțeleg că amenințarea este foarte reală. Există o îngrijorare majoră cu privire la posibilitatea de a primi îngrijirea medicală necesară în viitor".
- Avertisment dur pentru nemţi, după ce Trump a promis majorarea tarifelor pe import: "Ar putea costa 1% din PIB"
- Cum vrea Zelenski să-l atragă pe Trump de partea lui. A pus în "planul de victorie" două propuneri special pentru el
- Procurorul care i-a deschis cele două dosare penale federale lui Trump vrea să demisioneze
Poziția lui Donald Trump privind avortul rămâne contradictorie
Deși se declară "cel mai pro-viață președinte din istorie" și se mândrește că a numit judecătorii care au abolit dreptul constituțional la avort, el a promis că va bloca orice lege federală care ar interzice complet întreruperile de sarcină.
În prezent, accesul la mifepriston - unul dintre medicamentele folosite pentru avort - este protejat de un decret semnat de președintele Biden în 2023, care permite farmaciilor să vândă și să trimită medicamentul prin poștă.
Deși Curtea Supremă a respins anul trecut o cerere de interzicere a acestei practici, experții juridici avertizează că problema ar putea reveni în instanță sub o altă formă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰