China ar putea deveni a treia țară care va colecta roci de pe Lună, din ultimii 40 de ani

De Andreea Anghel.
Publicat: 23.11.2020, 16:37.
Actualizat: 23.11.2020, 16:37

China dorește să lanseze o misiune spaţială, prin intermediul căreia va putea colecta primele roci de pe Lună, din ultimii peste 40 de ani. Misiunea are scopul de a testa capacitatea Chinei de a colecta de la distanţă mostre din spaţiu, înaintea planificării altor misiuni mai complexe.

China ar putea deveni a treia țară care va colecta roci de pe Lună, din ultimii 40 de ani

China dorește să colecteze roci de pe Lună

DPA Images / Owen Humphreys via Hepta

China intenţionează să lanseze pe lună o navă spaţială fără pilot, pentru a colecta roci lunare. Aceasta ar fi prima încercare a oricărei naţiuni de a prelua probe din satelitul natural al Pământului, din anii 1970, notează mediafax.ro.

Misiunea are ca scop testarea capacității țării de a colecta de la distanţă mostre din spaţiu, înainte de a face demersuri în vederea realizării unor misiuni mai complexe. Dacă va avea succes, China ar deveni a treia ţară care preia probe de pe Lună, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

Sonda Chang’e-5, numită după vechea zeiţă chineză a Lunii, va căuta să adune materiale care să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre originile şi formarea Lunii. Aceasta este programată să fie lansată în următoarele zile.

Sonda va încerca să colecteze două kilograme de probe, dintr-o zonă nevizitată anterior, într-o câmpie masivă de lavă, cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum sau ”Oceanul furtunilor”.

Oamenii de ştiinţă au pledat pentru misiuni de colectare de eşantioane, pentru a găsi răspunsuri la o serie de întrebări fundamentale rămase din explorările anterioare. Misiunea Chang’e-5 ar putea ajuta la găsirea acestor răspunsuri.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.