China cere eforturi sporite pentru rezolvarea crizei din peninsula Coreea. Beijingul a insistat asupra găsirii unei soluţii prin dialog
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut sâmbătă eforturi internaţionale sporite pentru gestionarea crizei din peninsula Coreea, transmite Reuters.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut sâmbătă eforturi internaţionale sporite pentru gestionarea crizei din peninsula Coreea, transmite Reuters.
Xi s-a întâlnit la Hamburg cu preşedintele SUA, Donald Trump, la summitul G-20. Cei doi şefi de stat au convenit să urmărească îndeaproape procesul de înarmare nucleară a Coreei de Nord.
Liderul de la Beijing a insistat asupra unei soluţii prin dialog, în paralel cu 'reacţiile necesare' la încălcarea rezoluţiilor ONU de către regimul de la Phenian.
Cu aceeaşi ocazie, Xi a anunţat că marina chineză se va alătura anul viitor manevrelor navale din Pacific organizate o dată la doi ani de marina militară americană.
Reuters remarcă tonul conciliant al lui preşedintelui american faţă de omologul său chinez, în concordanţă cu atmosfera de la prima întâlnire cu acesta, în aprilie, la Mar-a-Lago, clubul de golf al lui Trump din Florida.
În campania electorală, anul trecut, Trump promisese că va riposta la practicile comerciale ale Chinei.
Ulterior, el a cerut Beijingului să îşi folosească influenţa asupra liderului nord-coreean Kim Jong-un pentru a-l convinge să renunţe la testarea unor noi rachete şi focoase nucleare.
Mai recent, Trump s-a declarat dezamăgit de eşecul eforturilor lui Xi în acest sens.
La Hamburg, relaţiile par să se fi reîncălzit. 'Este o onoare să vă am de prieten', i-a spus şeful Casei Albe partenerului său de dialog.
În ceea ce priveşte Coreea de Nord, Donald Trump s-a arătat încrezător în rezolvarea conflictului.
"Vom avea până la urmă succes. S-ar putea să dureze mai mult decât mi-ar plăcea. Dar va fi un succes până la urmă, într-un fel sau altul", a spus liderul de la Casa Albă.
Xi, care a avut iniţiativa întâlnirii de la finalul summitului G-20, a afirmat că relaţiile bilaterale dintre ţara sa şi Statele Unite contribuie la stabilitate şi prosperitate în contextul conflictelor globale şi au înregistrat progrese 'în ciuda unor chestiuni sensibile'.
Referitor la comerţ, Trump a menţionat dezechilibrele cu care se confruntă SUA, 'o foarte, foarte mare problemă' şi a adăugat: 'Ştiu că China în special, care este un mare partener comercial, va putea face ceva care să fie echitabil şi reciproc'. Oficiali de rang înalt americani şi chinezi urmează să se întâlnească pe 19 iulie la Washington, pentru a discuta subiecte economice şi comerciale.
Sursă: Agerpres.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰