Antena Meniu Search
x

Scandal în SUA: CIA face acuzaţii GRAVE la adresa Wikileaks: "Wikileaks îi ajută pe..."

CIA a acuzat miercuri WikiLeaks că îi ajută pe adversarii Statelor Unite prin dezvăluirea metodelor pe care le-ar utiliza pentru a transforma un iPhone al Apple sau televizoare Samsung în instrumente de spionaj, relatează AFP.

CIA a acuzat miercuri WikiLeaks că îi ajută pe adversarii Statelor Unite prin dezvăluirea metodelor pe care le-ar utiliza pentru a transforma un iPhone al Apple sau televizoare Samsung în instrumente de spionaj, relatează AFP.

”Publicul american ar trebui să fie îngrijorat de orice publicare a WikiLeaks care are ca scop să altereze capacitatea comunităţii de informaţii de a proteja America de terorişti şi de alţi adversari”, a denunţat o purtătoare de cuvânt a CIA; Heather Fritz Horniak.

Potrivit The Washington Post, FBI se pregăteşte, a rândul său, de ”o mare vânătoare de cârtiţe”, cu scopul de a stabili cum a obţinut WikiLeaks documentele.

Aceste documente, pe care CIA nu le-a autentificat, descriu peste o mie de programe de tip malware - viruşi, cai troieni - care permit să se preia controlul unor aparate electronice, precum smartphone-uri sau televizoare conectate la Internet, eventual maşini, în vederea spionării utilizatorilor acestora.

Pe acelaşi subiect

Accesul la aceste aparate personale permite ascultarea utilizatorilor lor şi ocolirea protecţiilor prin criptare, care se generalizează pe mesagerii ca WhatsApp (Facebook) sau Signal.

Scandalul plasează din nou autorităţile americane în conflict deschis cu sectorul tehnologic, cu care relaţiile s-au deteriorat deja după ce Edward Snowden a arătat în 2013 cum o altă agenţie americană - NSA - putea accesa servere Google, Microsoft sau Apple.

Apple a înfruntat deja FBI, refuzând să ajute anchetatori să deblocheze un iPhone al unuia dintre autorii atacului armat sângeros de la San Bernardino (California) din decembrie 2015.

Dacă grupurile tehnologice sunt conştiente de riscul pe care-l reprezintă pentru imaginea lor aceste dezvăluiri, experţi în securitatea apreciază că amploarea lor nu are nimic a face cu dosarul Snowden, mai ales pentru că metodele descrise permit un spionaj ţintit şi nu o supraveghere în masă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Scandal în SUA: CIA face acuzaţii GRAVE la adresa Wikileaks: "Wikileaks îi ajută pe..."