Antena Meniu Search
x

Video Cinci oameni ucişi în Gaza, în timp ce aşteptau să primească "un sac de făină". Paraşutele cu ajutoare nu s-au deschis şi au căzut peste ei

Război Israel - Hams. Cel puțin cinci oameni au murit şi alţi zece au fost răniţi în Fâşia Gaza, după ce ajutoarele umanitare lansate din avion au căzut peste ei. Atenţie, urmează detalii şi imagini care vă pot afecta emoţional! Mai multe paraşute cu ajutoare nu s-au deschis şi au lovit oamenii cu mare viteză, şi o putere uriaşă. Nu se ştie încă ce ţară a fost în spatele lansării.   

de Redactia Observator

la 09.03.2024, 10:23

Vezi și

Martorii au declarat că accidentul a avut loc vineri dimineaţă în apropierea taberei de refugiaţi de pe coastă al-Shati, una dintre cele mai devastate zone din Gaza. O paraşută ataşată la palet nu s-a deschis corect, iar încărcătura a căzut peste un grup de bărbaţi, adolescenţi şi copii mai mici care sperau să obţină alimente şi alte provizii.

Victimele au fost transportate la spitalul al-Shifa din oraşul Gaza, a declarat asistentul şef al camerei de urgenţă, Mohammed al-Sheikh. Un martor din tabără a declarat că el şi fratele său au urmărit ajutoarele paraşutate în speranţa de a primi "un sac de făină". "Apoi, dintr-o dată, paraşuta nu s-a deschis şi a căzut ca o rachetă pe acoperişul uneia dintre case. Zece minute mai târziu, am văzut oameni care transferau trei martiri (morţi - n.r.) şi alţi răniţi, care stăteau pe acoperişul casei unde au căzut pachetele de ajutoare", a declarat Mohammed al-Ghoul, potrivit The Guardian.

Referindu-se la cele cinci persoane ucise vineri, biroul de presă al guvernului din Fâşia Gaza, teritoriu administrat de Hamas, a declarat că paraşutările aeriene sunt "inutile" şi "nu reprezintă cea mai bună cale de intrare a ajutoarelor".

Sute de mii de oameni se confruntă cu foametea în nordul Fâşiei Gaza

Pe acelaşi subiect

Câteva sute de mii de persoane se confruntă cu foametea în nordul Fâşiei Gaza, unde trăiesc printre ruinele caselor lor, fără canalizare, electricitate sau alte servicii de bază.

SUA şi Iordania se numără printre ţările care au efectuat paraşutări de ajutoare. Eforturile agenţiilor umanitare de a livra ajutor umanitar au fost grav îngreunate de o combinaţie de obstacole logistice, prăbuşirea ordinii publice şi o birocraţie complicată impusă de Israel.

Deoarece singurele puncte de intrare în Gaza permise de Israel sunt în sudul teritoriului, orice convoi trebuie să traverseze până la 40 km de drumuri distruse şi pline de moloz, cu o ameninţare continuă de jafuri. Multe convoaie au fost blocate sau întârziate de forţele israeliene.

110 palestinieni ucişi în timp ce aşteptau mâncare la coadă

Săptămâna trecută, peste 100 de persoane au murit atunci când forţele israeliene au deschis focul în apropierea unui convoi umanitar din Gaza. Armata israeliană a declarat că majoritatea au murit într-o busculadă. Oficialii palestinieni şi martorii neagă însă acest lucru.

"Orice efort pentru a creşte fluxul de ajutor umanitar către populaţia din Gaza este binevenit", a declarat Juliette Touma, director de comunicare la Agenţia ONU de Ajutor şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni. "Cu toate acestea, există o modalitate mult mai uşoară şi mai eficientă de a răspunde nevoilor disperate ale oamenilor. Aceasta este prin livrări umanitare mai consistente pe cale rutieră, prin punctele de trecere care leagă Gaza de Israel", a arătat angajata ONU.

Joi, Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a declarat că toţi cei preocupaţi de situaţia din Gaza ar trebui să exercite presiuni asupra guvernului israelian pentru a "acorda acces terestru umanitar neîngrădit" şi a nu bloca convoaiele. "Alte opţiuni nu sunt suficiente: paraşutările aeriene sunt bune, dar insuficiente, coridoarele maritime sunt necesare, dar necesită timp. Iar timpul este esenţial", a declarat Borrell. De asemenea, ONU a declarat că paraşutările aeriene sau coridorul maritim de ajutor propus nu ar putea înlocui livrările terestre, îndemnând să se permită mai multor camioane să ajungă în Gaza prin mai multe puncte de trecere a frontierei.

Joi seara, în discursul său despre Starea Uniunii, preşedintele Joe Biden a anunţat că armata SUA va construi rapid un port pe coasta Fâşiei Gaza pentru a facilita aducerea de ajutoare de pe mare.

Statele Unite și alte ţări au trimis pe cale aeriană ajutoare umanitare în enclava asediată, pe fondul avertismentelor ONU potrivit cărora sute de mii de civlii sunt în pragul foametei. Prima acțiune a americanilor a avut loc acum o săptămână, când au fost livrate 38.000 de porții de mâncare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cinci oameni ucişi în Gaza, în timp ce aşteptau să primească "un sac de făină". Paraşutele cu ajutoare nu s-au deschis şi au căzut peste ei